Najdi forum

Kri v urinu pri ženski

Novembra 2009 so ugotovili kri v urinu. Jemala sem primotren 14 dni. UZ abdomna je bil v redu. Stanje se je izboljšalo. Vseskozi pa imam povišan puls. Po 5 dneh dela so mi po kontroli urina spet ugotovili kri v urinu, brez znakov vnetja, CRP pa 16. Kardiolog predpisal procoralan 2 x 5 mg tablete. Kaj bi bil vzrok krvi v seču?

LP.

Čeprav povezavo med povišanim pulzom in krvavim urinom sicer posredno vedno lahko najdemo, to v praksi obravnavamo ločeno – torej je povišan pulz stvar internista kardiologa, eritrociti v urinu pa s kirurškega stališča stvar urologa in z internističnega stališča stvar nefrologa.
Če ste ženska in mlajši od 35 let navadno pojav krvavega urina pripišemo vnetju, v kolikor so pridruženi tipični klinični znaki in ob primerni anamnezi (pekoče uriniranje, menjava spolnega partnerja…).
Vprašanje je, če je “vnetje” dokončno sanirano. Urinokultura po Sanfordu, odvzeta nekaj časa (npr. vsaj teden dni) po prenehanju jemanja antibiotika bi tu ob analizi urina in testnem listku lahko prispevala.
Pri starejših pa se že pojavlja tveganje za prisotnost urološkega dogajanja v sečilih ali internističnega dogajanja v ledvicah (tu je vprašanje ali so v urinu še beljakovine, ali so pod mikroskopom kakšni “cilindri” itd).
Z urološke strani v tem primeru (če potrdimo z našim pregledom prisotnost eritrocitov v urinu) opravimo razen ultrazvoka (ki govori o dogajanju v ledivcah) še cistoskopijo (ki izključi vidno dogajanje, vzrok v mehurju) in IV urografijo (dogajanje v sečevodih) ter pregled citologije urina. Če so vse te preiskave negativne bolnico napotimo k nefrologu, ki izključi njihovo dogajanje. Cca. 5% mikrohematurij ostane nerazjasnjenih – idiopatskih – v tem primeru je smiselno preiskave v npr. letnih intervalih ponoviti, ali prej v kolikor se pokaže makrohematurija (torej da vidite da je urin res rdeč).

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Po antibiotični terapiji v decembru 2009 so izvidi urina 8.1.2010 naslednji:
13-16 svež. E v vidnem polju, 1-3 Lkci v vidnem polju, 2-3 izl.
Kakšni so izvidi? Nefrologa imam v marcu 2010? Razen procorolana 2 x 5 mg in 1/ tablete bloxana nimam drugih zdravil. Stara sem 49 let.

Hvala za hiter odgovor.

New Report

Close