Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni huda obojestranska pljučnica

huda obojestranska pljučnica

Pozdravljeni !

Prosila bi vas samo za en nasvet ali pa pojasnilo na moje vprašanje . Preživljam namreč resnično če se lahko tako izrazim hudičeve dneve pa še to je milo rečeno . Naj pojasnim:
imam moža ki je star 38 let nikoli nič kaj bolan , nekadilec in nealkoholik. V začetku tega meseca so se pri njem pojavili običajni znaki viroze nevem če bi lahko rekla znaki gripe ker ni bilo nič hujšega ..nakar se je 1.in 2.12 počutil že res slabo in v prish je dobesedno bilo slišati kot da vre, ni mogel spat ne jest vročina je bila okoli 39,3 zato se odpravi k zdravnici ki pa mu predpiše samo zdravila proti vročini in ga pošlje domov. stanje se je seveda iz ure v uro slabšalo in ker je imel že potem take krvavkaste izbljuvke sem klicala nazaj nakar mi je rekla naj pridem samo po napotnico za sprejem . V bolnišnici so ga seveda maratonsko hitro sprejeli saj je imel kisika v krvi 83 no in tu se vsa moja kalvarija samo še stopnuje. Sprejet je bil v četrtek in takoj so mu naredili test na novo gripo ki pa je bil negativen in ga priklopili na kisik … vse tja do sobote je stanje bilo še dokaj ok,nakar se mu je v nedeljo 6.12. stanje tako poslabšalo da so ga morali umetno uspavati, da so mu lahko sploh omogočili normalno predihavanje . Imeli so precej težav že ko so ga intubirali zato so nastale poškodbe (nevem točno česa vendar mu je kasneje tam uhajal zrak v podkožje) zato so mu ponoči ugrentno naredili tranhiostomo in ga s tem stabilizirali kolikor je to bilo mogoče.Prišlo je tudi do krvavenje iz pljuč ki pa so ga ščistili z bronhoskopijo. Počila so mu pljuča zato ima tudi dren saj mu uhaja zrak tudi v prstni koš. Naredili so tudi serologijo krvi ki pa je potrdila da je že doma prebolel nOVO GRIPO. dobrih 10 dni je bilo potrebnih da je prišel iz hudo kritičnega stanja do kritično stabilnega stanja v katerem je sedaj ko je v komi že 19 dni.
Sedaj pa moje vprašanje ; ker sedaj že 19 dni hodim k mojem ljubem možeku postajam ob vseh teh informacijah ki jih prejemam že res malo nora ( čeprav moram povedat da so vsi res vsi zdravniki krasni in vedno pripravljeni za informacije ) zato bom vas vprašala kar tako po domače kot pač kot laik znam. 1). glede na to da je na začetku moral prejemati zelo visoke odmerke vsega kar je potrebno tako 100% kisik in podtlaki so bili nastavljeni na 15 kar je baje zelo visoko …. sedaj pa prejema 60 % kisik podtlakov pa ima 12 kaj to pomeni za njegova pljuča , vnetni parametri so vsi na normali ali pa zelo nizki in saturacije ima 94-97.zanima me če je to znamenje da se pljuča zdravijo oz. da nam dajejo upanje da se bodo pozdravila . Izvedela sem namreč da je z njim vse čisto OK. da pa je mala možnost da se bodo pljuča pozdravila. Slika pljuč naj bi bila za milimeter boljša medtem ko je CT zelo slab.

sama sem namreč mislila da če se ti tlaki nižajo in tudi da prejema manj kisika da je stabilen in da ima saturacijo vredu (94-97) da je to znak izboljšanja stanja pljuč ali pa sta to dve zadevi ki med samo nimata povezav.

Pa še 2 vprašanje : po pojasnilu zdravnikov da če ne bo nič pomagalo bo predlagan za transplantacijo pljuč …kaj to pomeni za njega oz. kolikšna je možnost da OP uspe (izvedena naj bi bila na Dunaju) strah me namreč da bi mi mož umrl oz. da telo ograna ne bi sprejelo.Dobila sem inf. da so potem zelo male možnosti preživetja.

pisala sem zelo zmedeno saj preživljam pravi pekel in zato sem vam opravičujem, imava namreč dva mala otrokeca , sama pa sem stara 33 let in ne morem, verjeti kaj nam življenje dela .Bom pa zelo hvaležna za kakršno koli pojasnilo.

Pozdravljeni!
Zaradi dopusta odgovarjam pozno.
Glede na opis stanja vašega moža menim, da se izboljšuje. V
zvezi z pljučnicami po novi gripi imamo kar nekaj dobrih
izkušenj: velika večina bolnikov se popravlja, vendar
počasi.
Glede na to, da ne poznam podrobnosti poteka zdravljenja
vašega moža natančnejših informacij ne morem dati.
Glede transplantacije pljuč: to je zadnja možnost, vendar
do sedaj ne vem, če je bila že opravljena pri kom, ki je
preboleval novo gripo.
Lep pozdrav
Katarina Osolnik dr.med.

Pozdravljeni1

Oglašam se vam spet po dolgem letu dni in se vam čeprav zelo pozno zahvaljujem za prejet odgovor ,ki mi je bil takrat v času moje oz. naše največje bolelčine resnično v zelo veliko pomoč da ne obupam.Naj vam povem da se je na našo veliko srečo zdravje mojega moža izboljšalo in je (novo gripo +pljučnico zaradi katere je skoraj umrl) preživel.Sicer je bil transportiran v UKC Ljubljana ,kjer so mu na oddelku interne intenzivne medicine pomagali naprej- do presaditve pljuč pa hvala bogu ni prišlo prav tako ga ni bilo potrebno transportirat na Dunaj.

Sedaj je njegova kapaciteta pljuč približno 80% saturacije ima 96-97 brez dodatnega kisika in po besedah njegovega pulmologa je zdrav človek.

Zanima pa me če mi lahko svetujete na eno vprašanje. V poletnih mesecih si želimo oditi na dopust z letalom …in me zanima če se lahko mož pelje z letalom-strah me je predvsem zaradi pritiska pri vzletu in pristajanju letala oz.polet kako to vpliva na njegova pljuča .
Se lahko zaradi tega pri njemu kaj zaplete -glede na to da so se mu med boleznijo sesedla pljuča in kasneje tudi počila .
Ali naj se poletu raje izognemo.

Zelo bom vesela vašega odgovora .in lp

Spoštovani,
glede na podatke, ki mi jih posredujete pri vašem možu ne
vidim ovire, da ne bi smel potovati z letalom. Seveda pa
vam bo natančnejša navodila in priporočila dal lahko le
lečeči pulmolog, ki gospoda pozna in pozna vse njegove
izvide.
Lep pozdrav
K. Osolnik

Najlepša hvala za vaš odgovor…
Sedaj še čakam odgovor njegovega pulmologa..potem pa se bomo odločili…

New Report

Close