Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Nadomestitev manjkajočih dvojk

Nadomestitev manjkajočih dvojk

Pozdravljeni,
Sem brez gornjih dvojk, ker mi nista zrasli. Že 20 let imam dva mostička, ki sta narejena tako, da sta zadaj pritrjena na enko in trojko (merilend mostiček).

Ta dva umetna zoba nista več lepa. Tudi zobozdravnik je že rekel, da naj razmišljam o menjavi. Omenil je možnost, da zbrusi zdrave zobe in tako naredi mostiček.

Slišala sem že za implatante in me zanima, kakšne so možnosti v mojem primeru. Ali se vsaj kakšen del pokrije iz sredstev zdravstvenega zavarovanja, glede na to, da gre za sprednje zobe, ali moram vse plačati sama? Moti me, da bi bila nekaj časa brez zob, saj gre za sprednje zobe in si tega že zaradi narave službe ne morem privoščiti. Ali se da kaj narediti za ta vmesni čas?

Bi bila kakšna druga rešitev bolj primerna?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

rešitve v vašem primeru bi bile 3:
– se naredi nov Maryland mostiček, ki se ga po sedanjih raziskavah raje pritrdi na samo en zob (v tem primeru 3) kot na 1 in 3
– vstavi se vam 2 implantata na mesto manjkajočih 2. V tem primeru od ZZZS ne boste dobili nobenega povračila. V času vraščanja implantatov lahko nosite stare Maryland mostičke ali pa se vam izdela začasen Maryland most
– tretja možnost je že slabša: izdela se prevleko na 3, ta pa kot balkon nosi manjkajočo 2

Možnosti izdelave mosta iz 1 na 3 vam ne priporočam, saj so vse tri prej omenjene rešitve bistveno manj invazivne.
LP Andreja

Zdravo, meni pa manjka ena dvojka in sem stara 15 let. Manjka mi zgoraj. Zanima pa me če mi bo izpulila še drugo dvojko ali obstaja še kakšna druga rešitev?

Pozdravljeni,

seveda vam priporočam rešitve, ki so najbližje naravnim in idealnim zobnim lokom. To pomeni, da si s pomočjo ortodontskih premikov zob ustvarite prostor v zobnem loku za manjkajočo dvojkico, ki jo kasneje nadomestite ali z implantatom ali s kakšno protetično rešitvijo.
Druga, slabša možnost je, da obstoječo trojko zraven enke protetično (s faseto porcelansko) preoblikujete v dvojko, soseda 4 pa bo izgledala kot 3.
Ne priporočam pa vam puljenja dvojke – poleg tega da zahteva ortodontsko zaprtje nastale luknje boste imeli ob enicah trojke, kar estetsko ni zadovoljujoče, možno pa le da boste imeli tudi ozek zobni lok, kar vpliva na širino (in lepoto) nasmeha.
LP Andreja

Pozdravljeni! Že pred leti mi je zobozdravnica izpulila desno zgornjo mlečno dvojko, ker ni bilo zasnove za stalno in tako sem ostala brez zoba, posledično pa so se mi ostali začeli pomikati, tako da je sedaj vrzel med 1.in 3. že zelo majhna. Mnogi težave niti ne vidijo, vendar mene osebno moti, predvsem zaradi pomaknjene središčnice v desno. Bila sem že na raznih posvetih, vendar je odločitev seveda na meni:
1. zapiranje vrzeli, preoblikovanje trojke v dvojko itd., Sama bi si te možnosti še najbolj želela, ker bi ostala pri svojih zobeh, vendar me skrbi, kako bi na koncu vse skupaj izgledalo, ali bi se poslabšal ugri, saj bi morali celo vrsto zob pomakniti naprej… in da se mi nebi spet začeli širiti nazaj.
2. Druga in optimalna možnost je seveda implantat, pri katerem pa imam pomisleke, ker sem stara šele 18 in se malo bojim glede kosti, predvsem pa kaj bo z implantatom kasneje v življenju. Koliko časa traja, ali se začne kaj gnojiti, kako se ujame v čeljust…

Pozdravljeni,

da, iz estetskega stališča je sigurno optimalna druga možnost – s tem si povrnete simetrijo tako zob kot čeljusti in s tem nasmeha. Pri deklicah se rast hitreje zaključi, zato je pogojno možna vstavitev že pri 18 letih, vendar se bo prej opravilo še ortodontsko zdravljenje, s tem pridobite nekaj časa.
Pri odločitvi ne posegajte po hitri in najcenejši rešitvi, saj vas lahko drago stane. Če imate za počakati še kako leto, da se zaključi rast, lahko vrzel začasno zaprete s prilepljenim zobkom…končno rešitev boste namreč nosili celo življenje, se pravi še nadaljnjih 60-70 let.
Glede implantatov ste lahko brez skrbi, v večini primerov ni komplikacij ne bolečin.
LP Andreja

New Report

Close