Najdi forum

težave

Star sm 30 let in že 15 let strastni kadilec. Vem, da to ni najbolj pametno, ampak tko je. Povedano po pravici, težko je nehat. Včasih sm rad športal, danes pa žalm ne morem več športat. Zelo kmalu se utrudim, zmanjkuje mi sape in napade me močan kašelj. Tako se je vse skupaj začel in ko se je 3x ponovilo, sem opustil športanje. Prešel sm na hojo, vendar tudi tukaj nism najbolj uspešn,saj mi hitro prične zmanjkovat sape in energije. Kako lahko ugotovim, ali mi samo zmanjkuje kondicije, ker sem z leti postal športno neaktiven, ali so v ozadju resne zdravstvene težave?
najpelša hvala z odgovor.

Spoštovani,

Če razumem prav ste opustili šport zaradi zaradi težke sape in kašlja. Izguba telesne kondicije je nedvomno nasledek in ne vzrok vaši neaktivnosti. Saj bi se radi ukvarjali vsaj s hojo, pa ni šlo.
Kljub zares pretiranemu kajenju ste še premladi za KOPB, razen če imate prirojeno pomanjkanje encima imenovanega alfa1antitripsin. Morda vas muči astma, ki poteka pri kadilcih še posebno neugodno.
Vsekakor še danes opustite kajenje! In se čimpreje posvetujte z vašim izbranim zdravnikom.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Se bom kar tukaj priključil. Upam, da avtor ne bo zameril.

Tudi sam že kar nekaj let kadim, vendar sem za razliko od avtorja teme malce starejši. Zgoraj ste napisali, da so lahko težave, če ima človek prirojeno pomanjkanje encima imenovanega alfa1antitripsin. Kako pa lahko ugotovim, če mi manjka zgoraj omenjeni encim? Ali so kakšni indici, ki kažejo na to pomanjkanje?

lep pozdrav in hvala

Spoštovani,

koncentracijo tega encima izmerijo v specializiranih laboratorijih.Vendar gre za zelo redko dedno pomankljivost. Zato tega v rutinski obravnavi KOPB ne razkrivamo.
Za meritev se načeloma odločimo le pri mlajšem kadilcu ali kadilki, ki ima izrazit emfizem pljuč.. Pomanjkanje alfa1antitripsina namreč povzroči hitro nastajajoč in obsežen tako imenovani panlobularni emfizem.Lahko tudi pri nekadilcih. Je pa pri kadilcih bistveno bolj izražen.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close