Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Abdominalna kirurgija Povišani jetrni encimi

Povišani jetrni encimi

Pozdravljeni!
Stara sem 35 let in aprila 2008 so mi po naključju odkrili povišane jetrne encime (AST 0,95, ALT 1,6, gama GT 1,66 in alkalna fosfata 3,09), takrat sva skupaj s pet mesečnim sinkom ležala v bolnišnici zaradi rotavirusne okužbe. Kontracepcije ne jemljem že približno 8 let, prav tako nobenih drugih zdravil, edino kar je bilo sem v obdobju marec2007-maj 2007 zaradi natrgane mišice imela antikoagulantno terapijo dobivala sem injekcije proti strdkom.V tem obdobju april2008-november 2009 sem imela 11 krat odvzem krvi, zaradi preiskav. Izključili so hepatitise A, B in C, s preiskavami so prat tako izključili avtoimuno obolenje, ultrazvok jeter je bil opravljen tri krat in tudi ok. V tem času se držim jetrne varovalne diete, nič alkohola, nič gaziranih pijač, nobenih tablet. Počutim se tudi dobro in če nebi takrat bila v bolnišnici sploh nebi vedela, da nekaj ni v redu. Po enem letu obravnave pri infektologu je predlagal nadaljnje preiskave pri gastroenterologu. Tako sem v mesecu novembru bila pri specialistu s svežimi laboratorijskimi izvidi (AST 0,81, ALT 1,11, gama GT 1,11 in alkalna fosfata 2,18), opravljen je bil tudi ultrazvok, ki je bil ok. Dg; Haepatopathia origo non ignota. Naročena sem na scintigrafijo jeter, za punkcijo jeter se specialistka še nekako ni odločila. Zanima me vaše mnenje, kaj bi lahko bil vzrok takšnim izvidom, glede na to da se dobro zdravo počutim. Ali je smiselno, da se opravi tudi magnetna resonanca. O scintografiji sem prebrala kar nekaj stvari in me zanimajo stranski učinki, saj bi še želela v bodočnosti imeti kakšnega otroka.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam, Renata

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!
Tudi sama bi se želela pridružiti tej temi s vprašanjem . Moj mož je star 59 let. Skupaj sva bolj ko ne cele dneve (24 ur na dan). Zakaj to pišem, ker lahko 100% potrdim, da moj mož ne uživa alkohola, tako kot jaz ne. Le ob Novem letu in rojstnem dnevu. Še na dopust ne vzameva nič alkohola. Pa vendar vedno znova ob odvzemu krvi naletiva na komentarje, da ne sme zauživati nič alkohola. Vsak komentar oz. odgovor je čisto odveč. Verjamem, da 3/4 ali več ljudi, ki imajo povišane jetrne encime uživa alkohol, a pri vseh le ni tako. No da ne zavlačujem.
Ker se mož trenutno zdravi zaradi povečane prostate (dvomesečna kura z antibiotikoma Nolicin in Ciprobay) ima bolj pogoste kontrole krvi. Današnji izvid, pa je sploh katastrofalen. V 1 mesecu nama je sicer uspelo “zbiti” holesterol iz 6.27 na 5.95. A kljub temu se je gama GT drastično poslabšal in znaša 4,25. No pa tudi rezultat sedimentacije je 45 (kar zdravnica pripisuje prostati). Poleg omenjenih zdravil mož uživa že približno 2 leti zdravilo Omnic (prav tako zaradi prostate) in pa zdaj v jesensko- zimsko- spomladanskem času zaradi odpornosti še Supradyn Q10. Ker ima občasne napade s krči in drisko, je bil s strani osebne zdravnice že napoten na UZ trebušne votline. Ki je pokazal, da so jetra zadebeljena. Nima pa žolčnih kamnov. Mož zelo pazi, da je zdravo, vsak dan telovadi.
Moje vprašanje je, kaj lahko naredimo, da znižamo veliko previsoke vrednosti. Obstaja še kakšna druga razlaga za zadebeljena jetra in povišan Gama GT, razen alhkohola in žolčnih kamnov (kar je bilo na UZ ovrženo). Res me skrbi, pa ne zaradi komentarjev ampak zaradi zdravja mojega moža in kam vse to vodi.

Hvala za vaš odgovor

Spoštovana!
Seveda obstajajo še drugi vzroki za povišane jetrne encime (poleg žolčnih kamnov in alkohola). Tu so vse vrste hepatitisov pa cela vrsta zdravil in nepravilna prehrana. Diagnostiko teh bolezni vodijo internisti gastroenterologi ali infektologi, če pa gre za povišanje, ki je posledica jemanja določenih zdravil, pa jih mora zamenjati oz ustrezno ukrepati zdravnik specialist, ki jih je predpisal..Zato lahko še enkrat povdarim, da mora bolnika celostno obravnavati njegov osebni zdravnik, ki je seznanjen z vsemi podrobnostmi napotitev in zdravljenja. Seveda pa tudi UZ ni vedano popolnoma zanesljiv in je potrebno izvide komentirati ustrezno in v skladu s klinično sliko.

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Pozdravljeni,

stara sem 28let, nekadilka,z nerednimi športnimi dejavnostmi,telesna teža v mejah normale, sem pa pod konstantnimi stresi v službi.

Pred kratkim sem močno zbolela,dobila povišano temperaturo,herpes in bruhala sem. Po bruhanju me je še nekaj časa bolel trebuh v predelu popka.
Zaradi poslabšanja sem šla na uregenco, kjer so mi odvzeli kri. Izvid je bil po besedah zdravnice zelo slab:
S-AST 2.39
S-ALT 4.75
S-GAMA GT 1.29
S-KALIJ 3.2
S-GLUKOZA 6.4
S-SEČNINA 1.9
S-CRP 10

Zaradi tega so me nemudoma poslali na infekcijsko kliniko. Tam so me pregledali, odvzeli kri za virusne markerje (vse negativno). Infektologinja je napisala diagnoze: Viroza in Hepatopatija.

Zanima me kaj drugega bi še bilo lahko narobe (katere bolezni) ? kaj pomeni Hepatopatija ? Ali je možno da so se zaradi viroze tako drastično povišali jetrni encimi ? Rumena nisem, trebuh me nič ne boli (samo na trenutke začutim čudno premikanje v predelu jeter,vendar ne boli), energijo imam, normalno izločam vodo in blato.
Naj omenim da se moram zelo pazit, da ne zbolim in imam imunski sistem zelo ošvohnjen. V treh mesecih zaporedoma sem bila trikrat zelo hudo bolana. (bruhanje,driska,visoka vročina). Malo me skrbi, da ne gre za kako bolezen ki prizadane imunski sistem in se to kaže tudi na jetrih ?

Lepo prosim za odgovore,

z lepimi pozdravi!

Spoštovani, sam bi še opravil MRI in nato punkcijo jeter.
Punkcija je sicer bolj invazivna, vendar menim da vseeno varna!
lp

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

..najprej bi opravili UZ abdomna, nato pa naprej po navodilih gastroenterologa ali infektologa, lp

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

New Report

Close