Najdi forum

izvid uz koarktacija

lep pozdrav

Po nasvetu dr. tanč se z vprašanjem obračam na vas. S 17 mesečnim fantkom smo bili na uz in ekg srčka,zaradi suma na koarktacijo aorte, ker so bili femoralni pulzi slabo tipljivi in šuma zadaj med lopaticami. Vse to je bilo ugotovljeno slučajno pri takrat dežurnem pediatru dr. Krevsu v SG, šli smo pa k dežurnemu zaradi hropenja v pljučih in plitkega dihanja (sem se bala, da ni spet bronhiolitis), kjer pa je bilo ugotovljeno, da je vse OK.

Torej, svetoval je preiskave, smo jih tudi opravili v MB (dr, Kanič). Ekg je bil vredu, UZ pa je pokazal istmično stenozo aorte, ter nepomembno pulmonalno regurgitacijo(1. stopnje). Aorta naj bi bila zožena v predelu istmusa (iz 10mm se zoži na 7mm),tam je tudi nekoliko pospešen pretok krvi, najvišji gradient znaša 18mmHg. Vse ostalo s srcem in žilami piše na izvidu da je primerno. Priporoča se normalno življenje, terapija ni potrebna, kontrola najprej čez pol leta potem na eno leto.

Fantek je drugače zdrav in napreduje, ima 86cm in skoraj 12kg, je aktiven in dobrovoljen. Do zdaj ni bilo opaziti kakšnih težav, ki bi bile povezane z srcem ali žilami. Zanima me, kakšne so možnosti poslabšanja oz. izboljšanja in ali lahko to vseeno povzroči kakšne negativne posledice na zdravje, kljub temu da stanje ostane isto kot je zdaj. Moramo biti na kaj pozorni..

Najlepša hvala za vaš odgovor in vaš trud.

Na podlagi ultrazvočnega izvida srca, ki ga citirate, otrok nima koarktacije aorte. V zvezi z vsemi vprašanji, ki so morda ostala neodgovorjena pri pregledih pri obeh kolegih pa bo najbolje, da se obrnete nanju.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

lep pozdrav

Bi vas kar pod mojim prvim vprašanjem , ki sem vam ga postavila 13.11.09 vprašala še nekaj.
11.5 smo opravili drugi(kontrolni pregled), kjer je prav tako razvidno iz UZ da je vse vredu, razen
da se aorta v asc. delu zoži iz(13,12,12mm) na 10mm, gradient tlaka je
tam 10mmHg. Dignoza ista, normalno življenje brez omejitev in
kontrola čez eno leto. Zanima me, kakšno je stanje v primerjavi s pregledom pred pol leta,predvidevam da so večje vrednosti zaradi rasti, ali se motim.

Drugače pa me še zanima naslednje, če mi lahko prosim odgovorite, če je potrebno ob morebitni ponovni zanositvi biti kaj pozoren, ali moram ginekologinjo na kaj opozoriti, za kakšen pregled med nosečnostjo, ali je to zgolj slučaj in ni potrebno kakšnih dodatnih preiskav. Stara sem 34 let in prva nosečnost in porod je potekala brez posebnosti.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in lep dan želim še naprej.

Spoštovani,

natančno sem prebral najino dosedanje dopisovanje. Iz obeh ultrazvočnih izvidov, ki jih navajate, ne razberem, da bi pri otroku ugotovili pomembne spremembe na aortnem loku. V prvem pismu ste navedli, da so ob pregledu v SG ugotovili nekoliko slabše tipne femoralne pulze in slišali šum v hrbtu, te ugotovitve pa običajno govorijo za spremebe na aortnem loku (koarktacijo). Sosledje preiskav, kot so jih opravili, je absolutno točno. Za UZ pregled srca in aortnega loka, se odločiš šele na podlagi suma na napako, ki se porodi ob kliničnem pregledu, UZ preiskava pa je nato tista, ki sum potrdi ali ovrže. Prepričan sem, da ste, kot sem svetoval v prvem pismu, o tem s kolegoma že govorili.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close