Najdi forum

Spoštovani,

Star sem 28 let in se mi zdi da imam probleme z depresijo.

Trenutno sem se znašel v situaciji, ko gledam na svoje preteklo življenje in odnose in iščem neke vzorce, ki se pojavljajo že kar nekaj časa, samo enostavno prej niso bili videti pomembni.

Že od najstniških let imam probleme s koncentracijo in z organizacijo svojega časa. Vse sem vedno počel v zadnjem trenutku in nekako napol, nekako nisem našel motivacije oz samodiscipline da bi stvari, tako v šoli kot življenju, počel organizirano in sistematično.
Nekako sem končal srednjo šolo in tudi vse izpite na faksu. Zadnjega pol leta bolj in manj intenzivno delam diplomo, katere tema se mi zdi vsak dan bolj težka in nemogoča za napisat.

Trenutno sem že več kot eno leto v vezi s punco s katero tudi živiva skupaj. Ko sva bila skupaj nekaj mesecev in ko je zadeva postala nekako resna se je moj odnos do življenja korenito spremenil. Počasi sem se začel izolirati od prijateljev in družine, izgubljal sem interes za kakršnokoli druženje in aktivnosti. Spolno življenje je počasi ugašalo.
Problem v najini vezi je bil, da sva se prehitro vselila skupaj in po naravi sva oba dokaj težavna karakterja, v smislu da uveljavljava svoj prav. Kregala sva se za nepomembne zadeve in postajala vse bolj vzkipljiva en do drugega. Pri reševanju teh težav s emoji punci ni zdelo to nič takega, pač ljudje včasih kaj bolj glasno povejo. Meni se je pa to vse skupaj nalagalo in sem zgubljal vero v uspeh najine veze. Postajal sem vse bolj ljubosumen, nezaupljiv in nesamozavesten.

Razmislil sem o svojih preteklih daljših vezah in odkril da je nek vzorec. Ko zadeva postane resna se začnejo problemi. Vse moje dolgotrajne veze se končajo z mojo depresijo. Neka pretekla dolgoletna punca mi je rekla, da sem tak postal po ločitvi mojih staršev. Moji starši so se ločili, ko sem bil star tam okrog 21 let. In hitro po tem sem sva se razšla tudi s tedanjim dekletom.

Prejšnji teden sem kadil travo (kadim občasno, nekajkrat na leto) in dobil zelo slab občutek »bad high«. To se mi je zgodilo že prej, ampak tokrat je bilo drugače to, da se me je naslednji dan še vedno držalo. Cel teden se nisem javljal na telefon in nisem šel iz stanovanja. Počasi se je zadeva malo izboljšala.

Trenutno je moja situacija skupek zgornjih treh dejavnikov; diploma, resna veza, trava.
Moji trenutni simptomi so nespečnost, izredno slaba koncentracija in spomin, zmanjšan libido (s partnerko, drugače je ok), živčnost, pomanjkanje energije in socialna izolacija.
Starši so ločeni, oče alkoholik in pri odraščanju nisem imel kakšnih pozitivnih vzorov.
Ne vem kako naj grem naprej ali naj poskusim z zdravniki in antidepresivi ali je situacija povezana s kakšnimi nerazčiščenimi odnosi s starši oz kakšnimi splošnimi »triggerji« ali je to kakšno drugo psihično stanje in ne depresija. Zanima pa me tudi kakšne so alternative, saj ne bi rad direktno skočil na tablete.

Najlepša hvala za vaš odgovor,
Tonček

Tonček lep pozdrav,

Všeč mi je tvoj zadnji stavek, to je, da hočeš nekaj spremeniti v svojem življenju, saj ti trenutno ne prinaša željenega zadovoljstva.
Ob branju tvoje izpovedi razmišljam, da vsak izmed nas nosi s seboj določene vzorce iz preteklosti, ki se jih ali otresamo ali oklepamo skozi vse življenje. Prav je, da se ozremo nazaj v zgodnje obdobje, skušamo razumeti naše vedenje, naše reakcije na zunanje impulze. Ni pa prav, da si naše življenje tolmačimo samo na podlagi situacije v kateri smo odraščali. Včasih je bolj “donosno” pogledati naš položaj iz tretjega zornega kota. V bistvu si ti to že storil, ko si zgoraj navedel svojo trenutno situacijo kot skupek treh dejavnikov: diploma, resna veza, trava. Torej pa se jih lotimo. Trava – znano je, da trava, alkohol povzročajo depresivna razpoloženja, tako veš kaj ti je storiti v zvezi s tem. Diploma – pri vsakem zahtevnejšem delu pride obdobje, ko se ti zdi, da se stvar nikamor ne premakne, da stagnira ali je celo povsem zanič. To je pogost pojav, tako da ne obupuj, samo piši naprej, se ti bo že razčistilo in balast bo sam od sebe odpadel. Resna zveza – tukaj boš moral biti bolj iskren do sebe in do partnerke. Koliko je zveza sploh resna? Za koga? Kaj ti sporoča tvoje telo, ko si s partnerko, ti je prijetno, se nelagodno počutiš, si želiš biti drugje? Ta preprosta vprašanja oz. odgovori ti lahko ogromno povedo, brez globokega poglabljanja. Vsaka veza naleti na ovire in situacije, ko se zdi, da ni to “to”. Vendar človek še sam ne ve zakaj vztraja dalje. Od vseh psihoterapvtskih razmišljanj smo ljudje pozabili poslušati lastno telo se mi zdi, ki pa ti edino 100% sporoča kaj čutiš. Seveda pa je pogoj, da zanj skrbiš, t.j., da si fizično aktiven in zdrav.
Tonček, osredotoči se na prihodnost in si jo prikroji na svojo kožo. Preteklost je pač življenje naših staršev, tudi del nas, jutrišnji dan pa je tvoj . Lahko je to en super dan. Sliši se klišejsko, vendar je to najboljša alternativa, da zlezeš iz depresije.

Srečno in oglasi se kako ti gre.

Maja Kunčič

New Report

Close