Najdi forum

naglušnost

Pozdravljena!
Mogoče mojega problema nisem poslala na pravi naslov,toda upam ,da bom dobila odgovor.Sem upokojena,stara 60 let.Na desno uho že od mladosti ne slišim nič. Sedaj je problem že levo,zato sem pred tremi meseci dobila uušesni aparat. Z njim slišim bolje,saj brez že skoraj nemorem komunicirati.Problem pa je,ker imam v glavi grozen občutek,kakor ,da mi jo bo razneslo(polna glava).
Vprašanje:ali bi bil zame boljši zaušesni aparat (strokovnjak za sluh ga je odsvetoval).
-ali se splača začeti s postopkom določitve invalidnosti.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Marica.

Spoštovani!

Vsekakor ja, smiselno je, da greste v postopek za komisijo, da določijo stopnjo telesne okvare, sploh, če na eno uho ničesar ne slišite.

Drugo vprašanje je privajanje na slušni aparat, za kar je potreben čas. Postopoma od nekaj minut do več ur dnevno. Druga možnost je, da slušni aparat verjetno ne ustreza vašim potrebam, saj so velike razlike med proizvajalci in modeli slušnih aparatov. Eden od razlogov je tudi, da se s slušnim aparatom ojačajo tudi moteči, hrupni zvoki iz okolja.
Ni mi pa jasno vprašanje, zakaj je vam strokovnjak za sluh odsvetoval zaušesni aparat, saj ga ima večina uporabnikov in je zelo zadovoljna z njim.

Predlagam dvoje:
1. napotnico za komisijo (sestavi jo vaš osebni zdravnik s priloženim avdiogramom)
2. napotnico za surdo-logopedske obravnave (napiše jo vaš osebni zdravnik), pri surdopedagoški obravnavi boste imeli možnost razgovora o privajanju in koristnosti slušnega aparata, kajti to je tako kot če bi dali avto brez znanja o vožnji z avtom …

Vsekakor zahtevajte še drugo mnenje glede slušnega aparata in nikakor se ne zadovoljit zgolj s prvim strokovnim mnenjem, kajti vse potrebe uporabnikov slušnih aparatov so zelo različne.

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

Spoštovana g.Rezar.
Kot ste mi svetovali, sem opravila ponovni preizkus sluha, za določitev invalidnosti.
Izvid je sledeči: ADG: desno surditas, levo zaznavna okvara med 30 in 45dB.
Izguba sluha po Fowlerju: 47,2%.
Z ozirom na izvid, vas prosim, da mi svetujete,ali je smiselno podati vlogo na komisijo,
seveda sledi še prej posvet in mnenje mojega osebnega zdravnika.
Pred leti sem imela tudi ginekološki poseg (priznano 45% inv.),ali se to upošteva?
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Lepe praznike in uspešno ter zdravja polno v letu 2010.
Marica.

Spoštovana ga.Marica,

glede na izgubo sluha in avdiogram vam bodo verjetno dodelili manj kot običajnih 70% telesne okvare, vsekakor pa je smiselno izkoristiti možnost, karkoli dodelijo, saj se v letu 2010 pripravlja nov zakon o izenačevanju možnosti invalidov, ki bo poskrbel tudi za naglušne in gluhe in jim omogočil tehnične pripomočke, ki jim pripadajo, to pomeni, da se bodo možnost izenačile, saj je bilo do sedaj gluhim onemogočeno marsikaj od svetlobnih opozoril do drugih komunikacijsih pripomočkov.
Vkolikor potrebujete tudi pomoč tolmača za znakovni jezik, vložite še prošnjo za dodelitev, obrazec se izpolni na centru za socialno delo, kjer je prijavljeno stalno bivališče. Skladno s tem vam pripada tudi pravica do uporabe klicnega centra za osebe z okvaro sluha, ki vam olajša telefonsko komunikacijo.

Upam, da sem vsaj delno odgovorila na vaša vprašanja.

Vesele praznike in srečno 2010!

mag. Petra Rezar

New Report

Close