Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija ASD in VSD oba z levodesnim shuntom

ASD in VSD oba z levodesnim shuntom

Spoštovani!

Pregledala sem vaše odgovore in internet, pa vendar nisem našla jasnega odgovora na moje vprašanje:
Moja deklica je ob rojstvu imela šum na srcu. Pediatrinja v porodnišnici in kardiolog na vaši kliniki sta z ultrazvokom potrdila diagnozi VSD (na membrani) in ASD, oboje hemodinamsko nepomembno. Že pri treh mesecih pediatrinja na rednem pregledu šuma ni več slišala. Pri šestih mesecih je na kontroli kardiolog potrdil, da šuma ni več slišati. UZ ni bil napravljen. Kardiolog je v izvid zapisal, da je prišlo do spontane okluzije ASD in VSD. Kontrole niso več potrebne.
Deklica somatsko ne odstopa od statističnih krivulj.
En pediater mi je zatrdil, da se ASD samo teoretično lahko sam zaraste, po internetu sem našla podatke, da je zelo malo možnosti, da se zaraste sam VSD, za ASD pa si medicinski viri niso enotni.
Ali je možno, da je pri moji deklici vse res spontano zaraslo? Ali je za tako ugotovitev dovolj samo stetoskop in ne UZ? Ali mi v prihodnji nosečnosti priporočate imeti posebno preventivno obravnavo glede razvoja srčka? Sama imam šum na srcu, ki mi ne dela težav, vzroka pa še nisem diagnosticirala.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Pediater kardiolog, ki je pregledal vašega otroka, je mnenje podal na osnovi kliničnega pregleda in izvidov preiskav, za katere je ocenil, da pri oceni stanja potrebuje. Seveda je za svoje mnenje, ne glede na kakšen način si ga ustvari, v celoti odgovoren. V teoriji pa seveda velja, da se lahko tako defekti v predelu atrijskega septuma, kot defekti v predelu ventrikularnega septuma, in velikokrat tudi je tako, spontano zarastejo.

Glede na podatke, ki jih navajate, ste upravičeni do fetalnega ehokardiografskega pregleda.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close