Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Klicni center za gluhe deluje 24 ur na dan

Klicni center za gluhe deluje 24 ur na dan

Od 21. septembra dalje je na voljo gluhim Klicni center za pomoč osebam z okvaro sluha, ki deluje 24 ur vse dni v letu ne glede na praznike.
Center je dostopen na različne načine:
– preko spletne strani (chat, skype s kamero, email)
– SMSji
– UMTS in tudi
– po faksu.

Uporabniki te pomoči so lahko osebe, ki imajo odločbo o pravici do tolmača. Na spletni strani http://www.kc.tolmaci.si se najprej registrirajo in potem prosto komunicirajo s centrom 24 ur preko SMSjev ali preko interneta.

Financer projekta je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. V klicnem centru so štirje tolmači v izmenah na voljo 24 ur.
Klicni center omogoča, da namesto gluhih telefonira, rezervira termine za zdravniški pregled, pridobi informacije in vse druge opravke pred državnimi institucijami.

V ZDA in nekaterih najbolj razvitih državah že dolga leta obstajajo takšni centri, in so zelo koristni za gluhe.

Vabim vas, da se pridružite uporabnikom tega klicnega centra.

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

Spet ena storitev, ki jo financira država, za uporabnike je pa zastonj.
Pri takšnih storitvah je velika nevarnost zastonjkarstva in zlorab.
Moralni hazard.

Nekdo, ki storitve sploh ne rabi, bo 10x klical samo zato, da bo dobil razne brez-vezne informacije javnega značaja (npr. višina prihodkov države od dohodnine v lanskem letu), ali pa bo prosil za informacije o različnih upravnih postopkih, ki se jih nikoli ne bo udeležil, in pravicah do različnih transferov, ki jih kasneje nikoli ne bo koristil. Nekdo, ki bo pa klicni center res rabil (npr. zaradi nujnega klica reševalnega vozila, pa takrat zaradi prezasedenosti tolmačev ne bo mogel do storitve in bo moral čakati. Sekunde, ki so v takšnih primerih bistvenega pomena, pa bodo tekle.

Včasih niti ne bo mogoče ugotoviti, kdo le krade čas operaterjem, kdo pa informacijo res nujno rabi. Kako bodo operaterji npr. vedeli, ali gluha oseba res potrebuje informacijo o postopku pridobitve gradbenega dovoljenja?

Pa še nešteto drugih zlorab je možnih. Tudi v institucijah vašega javnega sektorja je možno opraviti kar nekaj privatnih stvari: obisk muzeja, galerije, kina, gledališča, krajinskega parka, ogled smučarskih skokov v Planici (ja, celo vaša skakalnica je javni zavod – pri nas je vse to privat), izposoja in podaljšanje knjig v knjižnici (ne mislim knjig, ki jih oseba nujno rabi za domače branje, ampak leposlovnih knjig, ki jih ima oseba samo za lastno zadovoljstvo – včasih niti ni mogoče ugotoviti, katera knjiga je za domače branje in katera ne, saj imajo različne šole različen nabor knjig za domače branje (da ne govorim o tem, da bi lahko oseba enostavno podaljšala/naročila knjigo preko COBISS-a…))…

Če pa bi bila storitev plačljiva, pa bi jo koristili le tisti, ki jo res rabijo. Tako bi tisti, ki bi nujno rabil reševalno vozilo, takoj prišel do prostega tolmača.

Da pa ne boste razumeli narobe: nič nimam proti temu, da se je gluhim zagotovila možnost uporabe klicnega centra. Imel sem le namen opozoriti na številne pasti tega klicnega centra.

Spoštovani!

Spoštujem vaše iskreno mnenje, oceno o uporabnosti pa bodo dali uporabniki sami. Verjemite, da ni nobena zloraba, če nekdo vpraša za javna sredstva, ker to lahko stori vsak državljan RS Slovenije, ki sliši in ima telefonsko številko.

Meni je ta storitev v veliko pomoč in mi prihrani veliko časa in omogoča odprto pot tja, kamor sicer drugače ne bi mogla.
Te storitve so nujne in prav je, da se vse bolj zavedamo potreb gluhih.

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

Klicni center-zelo zelo koristna stvar za gluhe uporabnike. Končno je prišel ta čas. In za naše gluhe otroke! Super!

Mene samo zanima, zakaj se klicni center imenuje “klicni center za okvaro sluha”, uporabljajo pa ga lahko samo tisti gluhi, ki imajo tudi pravico do tolmača (tj. gluhi, ki imajo izkaznico in vavčerje za plačilo tolmača)? V Sloveniji je še mnogo gluhih, ki iz tega ali drugega razloga ne znajo znakovnega jezika (npr. oseba, ki je oglušela v starosti, se težko nauči znakovnega jezika), ki bi klicni center prav tako nujno potrebovale, vendar ga ne morejo, ker nimajo izkaznice za uveljavljanje pravice do tolmačenja. Med osebe z okvaro sluha sodijo tudi naglušni, ki prav tako ne uporabljajo znakovnega jezika, je pa zanje značilno, da težko uporabljajo telefon, ker sicer slišijo, vendar pa slišanega ne razumejo, zato bi jim bil klicni center v veliko pomoč.

popravljam v prvi vrstici: “klicni center za osebe z okvaro sluha”

Se strinjam, da je še veliko uporabnikov, ki nimajo te možnosti. Trenutno pa je tako kot je šele začetek. Predlagam, da daš pobudo na omenjen naslov in morda se bodo našle rešitve tudi za te ljudi.

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

Klicni center za osebe z okvaro sluha je namenjen vsem tistim, ki ne morejo sami telefonirati zaradi izgube sluha. Torej, ne samo za tiste gluhe osebe, ki imajo vavčerje ali uporabljajo znakovni jezik. lp

Zakaj je pa potem treba imeti številko izkaznice, da se lahko človek sploh registrira?

Številka izkaznice ni obvezen podatek, je zaželjen

New Report

Close