Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Atopijski dermatitis, driska, oteženo dihanje

Atopijski dermatitis, driska, oteženo dihanje

Pozdravljeni,

naj vam pred vprašanji najprej opišem par dejstev, ki bi po mojem lahko prispevala k vašemu odgovoru.

1. Moj 16 mesečni sin je pred dnevi zbolel – težko je dihal in kašljal z značilnim kašljem, kakršnega se spomnim tudi iz lastnega otroštva, ko sem dobila diagnozo astma. Zdravnica v dežurni ambulanti mu je predpisala Berodual, ki pa ga pri tako majhnem otroku kljub nabavi posebnega nastavka za usta seveda nismo mogli učinkovito uporabljati.

2. Sinu so se kot dojenčku pojavljali suhi in rdečkasti madeži na obrazu (pred ušesom) ter ponekod po telesu, ki jih je dermatologinja označila za atopijski dermatitis. Madeži so se občasno pojavljali in izginjali, dokler niso pri kakšnih osmih mesecih popolnoma izginili in se do danes niso več pojavili.

3. Septembra je sin pričel hoditi v vrtec. Vzgojiteljica me je opozorila na to, da ima vsako jutro drisko oziroma precej mehko blato. Problem je v tem, ker se mi je takšno blato do te njene opazke zdelo “normalno”, ker ga pač nisem imela za primerjati s kakšnim drugim blatom. Je pa res, da je imel sin ne tako redko tudi pravo drisko. Drugače ne odvaja pogosto (običajno 1 krat dnevno, včasih 2 krat dnevno), gre la za to, da je njegovo blato bolj mehko in bolj tekoče.
Poskušali smo s tem, da smo sinu več dni zapored v hrano dodajali Linex (do 3 kapsule dnevno), pa je bilo blato kolikor toliko normalno samo dokler z Linexom nismo prenehali.
Na lastno pest smo nato ukinili mleko iz njegove prehrane (zjutraj in zvečer je pil Novalac 3) pa tudi ni bilo nič boljše.
Ob tem naj povem še, da sin pri 16 mesecih tehta okoli 13 kg, je torej bolj krepke postave, torej driska ne prispeva k temu, da bi bil prelahek. V splošnem izredno rad je (morda celo preveč rad) in je praktično vse.

Zanima me, ali je možno povezati vse tri navedene dejavnike – atopijski dermatitis, drisko in nedavno bolezen?
Kakšne preiskave se mu obetajo glede driske oziroma kateri bi bili po vašem najverjetnejši vzroki zanjo? Alergija na hrano ali morda kaj drugega?
Je možno, da gre za celiakijo, kljub temu, da otrok ni suh?
Ali obstaja za tako majhnega otroka kakšno drugo zdravilo (v obliki sirupa?) v primeru težjega dihanja?

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Vesna

Spoštovani,

Na vprašanja na tem forumu odgovarjajo zdravniki internisti in pulmologi, ki zdravijo odrasle ljudi. Otroke do 18 leta starosti obravnavajo pediatri. Svetujemo vam, da se obrnete na izbranega pediatra.

Bolnišnica Golnik

New Report

Close