Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Sprednji enici – implantanta

Sprednji enici – implantanta

Spoštovani,

Pred 14 leti sem si v nesreči razbila prednji dve enki. Zoba sta bila hudo poškodovana in sta se vnela. Zobozdravnik mi ju je ohranil, a ju je eno leto zdravil z iglami, živce je seveda potegnil ven in zoba sta mrtva. Nato mi ju je preoblekel. Menim, da je delo zelo dobro opravil, saj dolgo nisem imela nobenih problemov. A zadnjih nekaj let se mi zdi, da nekaj ni v redu. Prejšnja zobozdravnica na podlagi rentgenske slike ni opazila nič posebnega, kar bi zahtevalo takojšnje ukrepanje. Zoba izgledata še vedno dokaj estetsko, ampak občutek imam da iz njiju zaudarja po gnilem. To mi je rekla tudi prijateljica in mi svetovala, naj se grem pregledat. Moja zobozdravnica je medtem odšla iz delovnega mesta v ZD, sedaj sem dobila novo in naročena sem oktobra. Pred tem me zanima tudi vaše mnenje, kaj naj se z njo pogovorim in za kakšno rešitev problema naj jo prosim.
Če mi bo rekla, da je potrebno puljenje gnilih korenin, naj vam povem, da ne bi rada imela mostičkov. Sprednji dvojki sta namreč zelo šibki in se občasno majeta in dvomim, da bi bili sposobni nositi takšen most. Za implantante zaenkrat še nimam denarja, delam pa na tem da bi denar prihranila. Raje bi se potem začasno odločila za snemljivo protezo za sprednji dve enki, dokler ne bi zbrala denar za implantante. Potem bi se tudi čeljust nad izpuljenimi koreninami najbrž zarasla in bi morda bila to dobra podlaga za izdelavo dveh implantantov. Je to mogoče? Ali pravilno razmišljam?

Pozdravljeni,
naj vam najprej povem, da estetsko tako občutljivo območje kot sta sprednji enici zahtevata resen premislek o nadaljnji terapiji. Jaz vam priporočam ohranitev vaših zobnih korenin, vsaj ene…2 implantata eden ob drugem namreč ne zagotovita, da vam bo med njima zrasla tudi papila (rdeč trikotnik med zobmi), lahko pride do črnega trikotnika vmes, ki se ga ne da res naravno zapreti. Če ne bo druge rešitve kot je ta, je potrebno implantacijo pametno in skrbno načrtovati, vam morebiti prej ali vmes presaditi dlesen na to mesto, da jo boste imeli dovolj, definitivno morate na implantatih nositi provizorične krone, s katerimi zobozdravnik oblikuje in vodi tkivo in imeti dobrega tehnika, ki vam bo na koncu naredil krone, tako, da bo upošteval kriterije, ki zagotovijo nastanek te papile. Vsi našteti postopki so tudi dodaten finančni strošek.
Dosti manj skrbi bo, če vam ostane vsaj ena korenina, saj ona zagotavlja potrebno kost, ki nosi dlesen. Ne glede na to, kaj boste morali investirati v ohranitev korenin, bo to vedno manjši strošek kot vse zgoraj navedeno.
Kar se tiče provizorijev, vam snemnega ne priporočam, saj vam tlači in uničuje še tisto dlesni kar vam je ostane. Poleg tega, pa se ne čaka dolgo, če sploh, na vgraditev implantatov – brez zob rapidno izgubljate kost in dalj kot čakate z implantacijo, slabši bo končni estetski učinek.
Vso srečo,
Andreja

New Report

Close