Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Priporočilo

Priporočilo

Na spodnji čeljusti mi že nekaj let manjkata dva zoba, in sicer 6 in 7. Nikakor me ne motita, ker ju ni, tudi ne vidi se, da manjkata. Res pa je, da se malce spušča zgornja šestica, zato vse bolj razmišljam, da bi si morala kaj narediti. Ali pač ne?
Kaj mi priporočate? Vsadki ne pridejo v poštev, ker so predragi. Mostiček? Kaj bi to pomenilo? In ali so na razpolago še kakšne druge možnosti?

Hvala in lep dan.

Pozdravljeni,
nadomestitev šestice kot zadnjega zoba v vrsti vam nikakor ne priporočam z mostičkom, poleg tega pa je to finančno podobno zahtevno kot implantat s krono.
preostaneta vam še dve rešitvi: slaba – delna proteza, boljša – povezava zgornjega zoba, ki vam leze iz vrste s stabilnim zobom (verjetno petico), ki je podprta z antagonisti (zobmi spodnje čeljusti). Vezavo se naredi ali s plombirnim materialom ali s 2 vezanima kronama.
LP Andreja

Hvala za hiter odgovor, a vendarle, šestica ne bi bila zadnji zob, ampak imam še osemko, nimam pa torej šestice in ne sedmice, potem je petka. Upam, da ste me v redu razumeli. Torej je implatant (če hočem nadomestiti luknji) edina možnost?

Me pa zelo zanima ta zadnja varianta, mi lahko poveste kaj več o njej? Za kaj gre, kako se to naredi, koliko stane…?

In še nenazadnje, je mogoče “preživeti” brez teh dveh zob, ne da bi ju kdajkoli nadomestila (stara sem 34 let), če bodo ostali popolnoma zdravi?

Hvala za prijaznost, lep dan.

Nisem vas razumela – če imate osmico se nanjo in na petico lahko obesi mostiček. Kdaj je kaj bolje, je individualno pogojeno od stanja zob, ki pa ga lahko ugotovi le zobozdravnik med pregledom ust in rentgenske slike.
Možna, (a ne najbolj optimalna!, le poceni) rešitev, kjer se poveže zgornji zob, ki vam leze iz vrste s stabilnim zobom (verjetno petico), ki je podprta z antagonisti (zobmi spodnje čeljusti). Vezavo se naredi ali s plombirnim materialom ali s 2 vezanima kronama. Tehnično vam nima smisla razlagati načina izdelave, za to vam lahko napišem celo knjigo in niti ni smiselno – to zna vaš zobozdravnik.
LP Andreja

New Report

Close