Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija DIHALNI SPODBUJEVALNIK

DIHALNI SPODBUJEVALNIK

POMEMBNOST DIHALNIH VZORCEV PRI SIMPTOMIH FM IN SKU IN ZDRAVLJENJE

by Blake Graham, Clinical Nutritionist*
September 1, 2009

Učinkovitost proizvodnje mitohondrijev je zelo odvisna od ustreznih koncentracij kisika v celicah – ključno vprašanje za tiste s sindromom kronične utrujenosti (ME / CFS). Svetovalec za utrujenost Blake Graham opisuje preproste dihalne vaje, s katerimi prekinemo disfunkcijo, ki se pojavi.
Nepravilno dihanje zavira presnovo za proizvodnjo energije
Medtem ko imajo ljudje z ME/CFS normalno koncentracijo kisika v krvi, je celična raven kisika pogosto neprimerna. Optimalno dihanje izboljša koncentracijo kisika v celicah. Mitohondrijska funkcija, ključno vprašanje za tiste z ME/CFS, je zelo odvisna od ravni kisika za proizvodnjo energije. Shallenberger v svoji knjigi navaja študijo primera, ko je oseba za 20% povečala svojo presnovno proizvodnjo energije, samo s polurnim dihanjem po navodilih.

“Hiperventilacija – tukaj je ideja, da iz kakršnega koli razloga bolnik preveč diha. Na ta način se ne da povečati količine kisika v krvi. Raven kisika se ni povečala, vendar je ogljikov dioksid izhajal. To je spremenilo kislost krvi.

“Tako se ne sprosti kisik za mitohondrije, kjer je to potrebno, in tako mitohondrije gredo počasi – tako celice gredo počasi, in to vodi v utrujenost.”

Stres in dihanje

Povezava med stresom in dihanjem gre v obe smeri.

• Višja raven stresa povzroči hitrejše / globlje dihanje,

• In hitrejše dihanje povzroča stres višjih ravni.

Avtonomni živčni sistem in dihanje, da se vzpostavi ravnovesje

Avtonomni živčni sistem (ANS) je del živčnega sistema, ki nadzoruje podzavestne funkcije. Sestavljeno je iz dveh delov, parasimpatičnega živčnega sistem (PNS) in simpatičnega živčnega sistema (SNS).

• SNS aktivira naš odziv na stres (“boj ali pobeg” odziv),

• In PNS preprečuje odziv na stres in je povezan s sprostitvijo, varčevanjem z energije, prebavo, itd

Kaj ima to opraviti z dihanjem?

No, izkazalo se je, da je naše dihanje ključni signal perifernega živčnega sistema, ki je potreben za aktivacijo SNS-ja. Dihanje se lahko uporablja v terapevtske namene za ponovno vzpostavitev ravnovesja v avtonomnem živčnem sistemu.

• Tudi če se počutite duševno mirni, če je vaše dihanje preveč hitro, za mnoge ljudi to povzroča aktiviranje SNS-ja.

• Počasno dihanje (imenovano tudi “tempo dihanje”) normalizira aktivnost tako SNS in PNS.

Prav tako je zanimivo, da energijske vaje, kot je Qigong (kar dobesedno pomeni dihalne vaje), učijo, da je počasno trebušno dihanje ključnega pomena za ravnotežje in pretok energije v našem sistemu.

Uporaba Coherent ali Resonančno dihanje – dnevne dihalne vaje

Medtem ko se pri dihanju strokovnjaki ne strinjajo o vsem, se vsi strinjamo, da na splošno dihamo prehitro in preveč plitko – in predvsem dihanje skozi nos je naš ideal.

Medtem ko naredi tipična oseba 15-20 dihalnih ciklov na minuto, je idealno število 5 do 10 ciklov na minuto v mirovanju. Na primer, pet dih. ciklov na minuto = en dih. cikel na 12 sekund, ali vdih dolg 6 sekund in izdih dolg 6 sekund.

Čeprav ne moremo na hitro osvojiti teh novih navad, da bi trajno tako dihali, lahko storimo to, da delamo vsak dan dihalne vaje. Oseba lahko posluša zvočni posnetek vsakih šest sekund, ki je dobra iztočnica. Preprosto vdihnete in izdihnete na vsakem intervalu tako, da uprorabljate posnetek kot metronom. Dihanje na tej stopnji se imenuje skladno ali resonančno dihanje.

Kakšne so prednosti, kako to doseči?

• To je globoko sproščujoče za večino ljudi.

• Kumulativno več tednov dnevne dihalne vaje imajo številne prednosti. Izboljšujejo delovanje in ravnovesje perifernega živčnega sistema, ki opravlja s tem vrsto ugodnosti.

Treniranje povezanega dihanja je eden od najboljših načinov za zmanjšanje ravni stresa. Lahko da “dihalni spodbujevalnik” CD imenovan ‘Dihati I “ali prenesete audio tracks kot MP3s (brezplačno).

Priporočamo, da delajo ljudje z ME/CFS te dihalne vaje, po navodilih, ki so opisana spodaj, po 25 minut dvakrat na dan.

1. Vdihnite skozi nos in morali bi občutiti trebušno prepono, ki se razširi z vsakim vdihom. Vdihniti je treba nežno in sproščeno, ne odločno in globoko.

2. Med opravljanjem dihalnih vaj miselno skenirajte vaše telo in sprostite vsa področja očitne napetosti, na primer v vaši čeljusti, ramenih in prsih.

Ves dan občasno opazujte svoje dihanje, upočasnite vaš ritem dihanja in se prepričajte, da dihate skozi nos in s trebušno prepono. Uporabljajte tudi to tehniko dihanja, skupaj z Ujjayi (izgovarja “oo-JAI”).
Ujjayi:

Breda

New Report

Close