Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Zasoplost med tekom

Zasoplost med tekom

Najprej lepo pozdravljeni!

Med iskanjem kontaktov pulmološke ambulante v Ljubljani sem naletela na vaš forum in sem se odločila, da se najprej obrnem na vas in nato precenim, ali naj grem na preventivni pregled naprej ali ne.
Stara sem 35 let in se bolj ali manj redno ukvarjam s tekom – 3 do 4-krat tedensko pretečem približno 6 km. Že nekaj časa se mi med tekom pojavljajo težave z dihanjem. Nimam dovolj zraka, zadihana sem, kot da bi bila popolnoma brez kondicije, precej mi naraste tudi utrip in to že po manj kot kilometru teka. Na začetku sem pričakovala, da gre za neko obdobje slabšega počutja in temu nisem namenjala večje pozornosti, sem nekaj časa pač bolj hodila in manj tekla. Ker ni bilo nič bolje, me je začelo že nervirati in sem bolj vztrajno tekla, češ bom že prešla to fazo. Pa se stvari slabšajo. Zdaj me včasih med tekom v pljučih peče, zadnjih nekaj tekov sem celo opazila, da vdih ni »čist«, kot da bi hropla in nikakor se ne morem nadihati.
Zdaj pa ne vem, ali je teh 6 km pač dolžina, ki sem jo sposobna pretečt, ali pa je kaj drugega. Ali na osnovi opisanih simptomov ocenjujete, da bi se bilo vredno pogovoriti s pulmologom? Če da, bi vas še prosila, da mi priporočite kakšno ordinacijo, lahko tudi samoplačniško.

Lepa hvala za vaš odgovor! Nataša

Spostovana Natasa,
kljub temu da imate tezave z tezkim dihanjem ob vecjem
fizicnem naporu vam vsekakor svetujem da pri svojem
zdravniku ali pa pri pulmologu opravite osnovni pregled in
osnovne meritve pljucne funkcije.
Pulomoloskih ambulant je veliko, vec informacij o naroacnju
v naso ustanovo pa najdete na internetu.

Lep pozdrav,
Peter Kopac, dr.med

New Report

Close