Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni ventolin in dojenje

ventolin in dojenje

Pozdravljeni!

Pred 3,5 meseci sem rodila. Med nosečnostjo nisem imela težav z dihanjem. Astmo sem zaradi šoka (smrt bližnje osebe) dobila v 25. letu. Takrat sem se pozdravila tako, da sem se “skockala skup” in utrdila telesno odpornost. Na Golniku so ob testiranju za astmo menili, da sem po vsej verjetnosti prebolela tudi atipično pljučnico, ki je seveda nismo zdravili, ker jo zdravniki niso prepoznali (spominjam se, da so takrat menili, da imam kronični sinuzitis). Pred tem sem bila 15 let aktivna športnica (13 let smučanje, 2 leti veslanje, vseskozi tek) in nikoli nisem imela težav s pljuči. (Težave z zdravjem so se pričele s furunklom na nogi, neustrezno operacijo, ko so premalo izrezali, gangreno in posledično z 2 mesecema jemanja amoksiklav 1000mg).

No, in trenutni problem, ki me spremlja, pa se sprašujem, kje bi bil lahko vzrok. Zadnih 14 dni imam na vsake toliko časa težko sapo. Sicer lahko vdihnem globoko ne da bi me težilo h kašlju, enako je pri izdihu. Vendar pa je zraven prisotno rahlo piskanje (ne hropenje). Stanje se začne poslabševati pozno popoldan, se močno poslabša zvečer, zjutrej je vse ok. Čez dan je odvisno od aktivnosti. So trenutnki, ko imam težko sapo, spet drugi trenutek bi lahko tekla po mili volji.

Jaz ugibam: a) lahko bi bila astma (čeprav ne vem, zakaj bi se po 4 letih tako rekoč brez bistvenega razloga spet vrnila; prej bi pričakovala težave med nosečnostjo in ne sedaj)
b) lahko pa da je vse skupaj od dvigovanja otroka, nošenja in PREDVSEM od dojenja, ko mi večkrat na dan 7 kg leži in pritiska na prsni koš (naj povem, da imam zelo majhne prsi in da si s podlaganjem blazin kaj dosti ne morem pomagati)

Kaj menite o ventolinu med dojenjem in – bi ga bilo sploh smiselno uporabiti v mojem primeru?
Moje zdravnice 14 dni ni, zdravnik, ki jo nadomešča je zbolel, ponavadi je tako dežurna kar pediatrinja, zato bom počakala, da pride nazaj moja zdravnica, ki me tudi najbolj pozna.

Najlepša hvala za vaš odgovor

Lep pozdrav, Meta

Spoštovani!
Lahko da se je vaša astma intenzivirala, vaša zgodba kaže
na to. Dobro bi bilo, da vas pregleda pulmolog. Ventolin v
nosečnosti in v času dojenja lahko prejemate brez
nevarnosti za otroka, če ga potrebujete vsak dan, bi za
zdravljenje astme potrebovali dodatna zdravila.

LP
Nissera Bajrović

Hvala za vaš odgovor. V tem času sem ugotovila, kaj mi je škodovalo. Namreč kravje mleko – ne trgovinsko, temveč od kmetov. Sedaj ga tri dni ne pijem in astme ni več.

New Report

Close