Najdi forum

kako naprej

Pozdravljeni!

Sinu so pri 4 letih potrdili astmo in je bil na zaščitni terapiji s Flixotidom. Pri 9 letih (leto in pol nazaj) je imel metaholinski test, ki je bil v redu. Glede na alergijo na cvetenje trav in žit, smo se odločili, da ima zaščitno terapijo še v času cvetenja, potem pa jo ukinemo. 3 mesece je bilo dobro, potem pa je sledilo obdobje slabšega “Pihanja”- na meji. Takrat sem mu spet uvedla Flixotide in po potrebi Ventolin. Ker je bil cel mesec tako na meji, sva šla k splošni zdravnici. Tam sem šele izvedela, da Flixotide nima nobenega smisla in naj vdihuje samo Ventolin po potrebi. Ponavadi ga je potreboval ob naporih, zato sem mu ga začela dajat preventivno. Ker ga je pogosto pozabil in bil brez problemov sva ga ukinila. Potem je bilo kake pol leta mir, nakar je sledilo precej dolgotrajno poslabšanje in terapija pod nadzorom zdravnice (Ventolin, Flixotide) Ko je bilo dobro, smo zelo počasi ukinili.Od tega je že nekaj mesecev in je vse v redu. Mogoče 1-2x na mesec zvečer vpihne Ventolin zaradi kašlja in težjega dihanje, čeprav je pretok zraka še v zelenem območju.

Sem poskusila napisat čim krajše in vas res prosim za mnenje, ker na Pediatrični nisem dobila dovolj natančnih navodil, splošna zdravnica pa pravi, da če bo težko dihal naj mu dam Ventolin. Zanima me, kdaj je stanje tako, da moram uvesti Flixotide? Koliko poslabšanj ima lahko, da še ni potrebno zopet uvesti trajne zaščitne terapije Flixotida? Zakaj poslabšanja, če pa je bil metaholinski test v redu? Zakaj ga včasih ob naporih napade kašelj in težje dihanje, ponavadi pa je vse v redu? Je to normalno za astmo, da je problem suh kašelj in malo težje dihanje, ne pa dušenje oz. težko dihanje.

Res vas lepo prosim za mnenje. Z odgovorom se mo ne mudi, samo da ga dobim, ker iz zdravnice težko kaj zvlečem, rada pa bi vedela kaj se dogaja.

Hvala in lep pozdrav!
Tina

Spoštovani, če se vam zdi, da na pediatrični kliniki dobite
premalo informacij lahko zamenjate pulmologa- priporočam
dr. Jeler Kačar Doro.

Kašelj po naporu je lahko edini simptom astme v otroški
dobi.Če vaš otrok potrebuje po vsakem naporu Ventolin in je
to vsaj 2x tedensko, potem potrebuje tudi osnovno zdravilo
za umirjanje vnetja v dihalnih poteh – Flixotide ali kak
drug inhalacijski kortikoid. Ko je vse vredu, bi prejemal
najmanjši odmerek, v primeru težav pa ta odmerek
povečamo.Če imate pulmologa, bi moralo biti njegovo mnenje
glede zdravljenja astme nad mnenjem lečečega zdravnika.
LP Nissera Bajrović

New Report

Close