Najdi forum

Lep pozdrav!
Stara sem 25 let. Zelo me muči ena zadeva in sicer ta, da stvari zelo pozabljam, pa tudi zapomnim si jih zelo težko. Najbolj me to vira v službi. Včasih mi mora kdo povedati kakšno stvar tudi večkrat, tako da se že zdim sama sebi tečna, ker tolikokrat sprašujem, Zato sem večkrat tudi jezna nase, zakaj si nisem mogla zapamniti. Zaradi tega se počutim manjvredno in po domače povedano butasto. Včasih se zelo težko koncentriram, pa tudi zmedena sem pogostokrat. Poleg tega se mi včasih zgodi (bolj redko), da sploh ne morem razmišljat, pa tudi veliko stvari ne dojamem takoj, med tem ko jih velika večina že zdavnaj.
Zdi se mi da mam polno glavo vsega.
Že od kar pomnim sem si stvari, v primerjavi z drugimi, težje zapomnila, vendar zdaj pa je še vse 3 krat huje.
Kaj točno se dogaja z mano?

Meni se isto dogaja, moram pa pripomniti, da sem leto in pol nazaj jemal antipsihotik zyprexa in
potem čez dva meseca ga zamenjal za Zoloft. Pred jemanjem teh psihoaktivnih snovi mislim, da nisem imel teh spominksih težav.

Moje spominske težave:
— zelo slab delovni spomin,
— zelo slab kratkotrajni spomin ( druga vatianta spomina )
— zelo dobro pa se spomnem stavri iz prektelosti (daljne preteklosti)
— zelo težko se učim, še posebej abstraktne zadeve
— ni avtomatskega klik efekta – ne dojemam hitro, ne loćim bistvo od nebistva,
težko si gor pridem

Sedaj že več kot pol leta ne jemljem nobenih psihoaktivnih snovi, ša vedno sem zaspan(pa čeprav pojem več kot potrebno vitaminov, hrane , negazirane pijače, vsak dan preletim po 5 km itd, resnično se trudim biti zdrav), pa imam tak zastrt pogled, gledam v eno točko v taki fazi sem čisto odmaknjen od realnosti – samo to je samo včasih – to so neke psihoze, ki jih doživljam in se stanja v katerem sem psihotičen zelo dobro zavedam.
Nimam težav z očmi, amapk verejtno gre za zmanjašno aktivnost nevrotransmitorjev v glavi, s tem tudi v predelih možganov, kjer so centri za spomin, intelegenčne sposobnosti in kognitivne sposobnosti.

Prosim, če nama s kolegico nekdo nekaj korisnega napiše.

LP! Bob

Spoštovana makaba,

Vzrokov za slab spomin in koncentracijo je lahko kar nekaj..Najpogostejši je psihična obremenitev. Predvsem v službi lahko ta težava pride do izraza, saj smo takrat pod večjim pritiskom zaradi pričakovanj in strahu….nastane občutek polne glave, ki prepečuje, da bi bila naša pozornost usmerjena navzven in da bi lahko sprejemali informacije. Možgani imajo seveda omejitve in če možgane preveč obremenimo, nam več ne morejo procesirati vseh naših želja.
Možgani so čudovito orodje, ki nam služi le, če za njih primerno skrbimo..Če je le možno izkoristimo vsak trenutek za sprostitev, meditacijo..torej da damo možganom mir in ničesar ne pričakujemo od sebe.
Večjim zahtevkom v službi pa se izognimo tako, da si zadeve zapišemo na papir ali v računalnik. Obstajajo programi, ki nas opozarjajo na razne sestanke in druga opravila, ki jih moramo opraviti.

Težave s spominom so pa lahko tudi odsev telesnih težav ali bolezni..Na primer raznih sprememb v možganih, ki se jih da preveriti s slikanjem. Lahko je problem kandida..ščitnica….slaba kri…

Veliko lahko pomaga zdrava hrana brez sladkorja in bele moke..veliko svežega sadja…gibanje na svežem zraku, ki nas napolni s kisikom…..
Nekaterim pomaga Bilobil, drugim Ginseng….vitamini B….

Torej pomembno je najti vzrok ali pa na splošno izboljšati kvaliteto našega življenja in prisluhniti sebi.

Robi.

Draga “makaba” in BBoobb”!

O spominu, po pravici rečeno, ne vem kaj dosti po strokovni plati. Po občutku pa bi rekla, da je spomin odvisen od več stvari: od tega, kakšen tip človeka smo, kaj delamo, kako se z-organiziramo, koliko smo stari, koliko se je od nas zahtevalo, lahko pa je tudi kaj telesnega.

Morda bi se bilo pametno v zvezi s tem obrniti na kakšnega dobrega zdravnika oz. psihiatra, lahko tudi psihologa. Vsekakor na nekoga, ki se ukvarja s tem področjem. Ali pa, da se spomin preprosto “pogugla” in bosta potem videla, kaj pride ven. Najbrž obstaja tudi kakšna dobra knjiga na to temo.

Tako, to je npr. nekaj idej. Obenem upam, da se bo javil še kdo, ki kaj več ve na to temo-da ne bosta ostala praznih rok. Že Robi vama je tudi marsikaj zelo uporabnega napisal…

V iskanju odgovorov na vprašanja smo na vezi…

Maja

New Report

Close