Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma karpalni kanal

karpalni kanal

Spoštovani!

Stara sem 37 let. Približno pred 2 mesecema so se mi začele ponoči pojavljati v rokah hude pekoče bolečine od komolcev navzdol in mravljinčenje prstov. Moje delo je v celoti vezano na računalnik. Svoje težave sem zaupala osebni zdravnici, ki pa je takoj dejala, da gre za sindrom karpalnega kanala. Tako mi je napisala napotnico za specialista za plastično kirurgijo, kjer mi bodo opravili pregled in se odločili za nadaljnji postopek. Zdravnica mi je omenila tudi možnost, da mi predpišejo opornice za ponoči oz. se bodo odločili ali je potreben operativni poseg. Bolečine, ki so včasih hujše včasih lažje se pojavljajo predvsem ponoči, ki me tudi zbudijo. Redko se pojavljajo podnevi (če kakorkoli pritiskam na živec). Glede na to, da sem pri specialistu naročena šele v sredini junija, sem si določene zadeve o tem sindromu prebrala na spletu. Ob vseh informacijah se mi postavlja kar nekaj vprašanj in sicer:

– ali je možno bolečine odpraviti tudi brez operativnega posega npr. s fizioterapijami
– ali gre pri sindromu karpalnega kanala za revmatoidni artritis
– zasledila sem sistem FLEXTEND za katerega ne vem ali se lahko uporablja pred ali po operativnem posegu (najverjetneje je prej potreben posvet z zdravnikom)

Glede na to, da je vzrokov za nastanek tega sindroma veliko (pri sebi sklepam, da gre predvsem na račun dela za računalnikom-tako je sklepala tudi moja zdravnica), me pa vseeno zanima, če lahko ta sindrom nastane tudi zaradi jemanja tablet micardisplus (za uravnavanje pritiska). V navodilih sem namreč prebrala, da je lahko eden izmed stranskih učinkov revmatoidni artritis.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam.

Pozdravljena!

Nevem, ali je možno bolečine odpraviti popolnoma brez operativnega posega, se pa najverjetneje bolečine zmanjšajo s pravilnejšim načinom izvajanja posameznih aktivnosti, pravilno držo roke, vmesnimi počitki med aktivnostmi, neobremenjevanjem zapestja in prstov…. Fizioterapija pride ponavadi v poštev po operacijskem posegu.
SKP je lahko povezan z revmatoidnim artritisom v tej smeri, da se lahko pojavi, če oseba že ima revmatoidni artritis, ne pa, da če ima sindrom karpalnega kanala bo dobila tudi RA.

Toliko z moje strani. Upam, da sem kaj pomagala. Lep pozdrav!

Inti09,
moram reči, da dobro poznam dve ženski, ena 35 let, druga 55 let, obe šivilji, za katere je značilna prisilna drža pri delu ( kot tudi računalništvo).
Obe sta v razmaku 1 leta bili operirani (najprej ena roka, nato čez čas še druga roka) in moram reči, da nobena ne toži, da jo kaj boli. Rehabilitacija je sorazmerno kratka. Poznam pa gospoda, preko 55 let, ki pa ni prav zadovoljen, pravi da ga še občasno boli, nikakor pa ne tako kot prej.
Kar korajžno! o povezavi z RA pa ti je že Mattteja napisala.
DMaxa

Inti09,
tudi sama sem bila operirana za sindrom krpalnega kanala. To je bilo leta 2000. Sama operacija ne boleča. Rehabilitacija ne bila dolga, sem že po 1 mescu opravljala vsa dela, res pa je, da nekaj časa nisem imela moči v roki. Upoštevala sem nasvet kolegice fizioterapevtke,naj veliko gibam s prsti in stiskam pesti. Sedaj nimam nobenih bolečin in je roka popolnoma v redu, zato vsakemu, ki ima te težave iz lastnih izkušenj svetujem naj ne odlaša z operacijo, ravno tako priporočam tudi tebi. Kar korajžno in boš videla, da bo vse dobro.
Pa lep pozdrav! Anči banči

New Report

Close