Najdi forum

Stara sem 32 let in sem mamica dvema čudovitima otrokoma. Imam ljubečega moža. Pa vendar sem totalno napeta, pod stalnim stresom in preobremenjena. Pozabljam stvari, preslišim pomembne stvari oz. jih slišim pa jih takoj pozabim ali pa slišim čisto nekaj drugega, razpoloženje mi niha iz minute v minuto, ne morem se zbrati, ponoči ne morem zaspati, zjutraj pa se ne-bi zbudila in bi spala tudi cel dan. Skrbi imam za znoret, od službe,ki je zelo odgovorna, pa študij ob delu, ki mi ga plačuje služba in ga seveda moram uspešno nadaljevati, pa reševanje stanovanjskega problema, pa vse ostalo kar je opravkov za dom in družino je moja skrb. Dogajajo se mi čudne stvari in nakopala sem si že nemalo nevšečnosti zaradi zmedenosti, ki mi prej ni bila podobna. Bila sem namreč zelo dgovorna in ambiciozna mlada ženska, danes pa sem le še senca, ki čaka da sonce zaide. Ne želim jamrati,ker tega nikoli nisem marala, rada sem “borka” pa enostavno nimam več moči. Vse bi še šlo, če le ne-bi postajala tako zelo zoprna in sama sebi neznosna. Včasih sem bila izredno urejena, danes pa se mi sploh ne da iti k frizerju ali pa si urediti garderobo.
Le kaj mi je? Tooliko je še stvari, ki jih moram opraviti zase za družino, iz mene pa nič. Kako naj si pomagam?
Vem da je pismo malce zmedeno, veliko stvari nisem niti omenila, sem pač res zelo zmedena in ura je že 3 zjutraj jutri pa me zopet čaka delovni dan. SEm že bila v postelji pa me je razjedal strah in skrbi in sem spet vstala in iščem odogovore tu na internetu.
Hvaležna vam bom za nasvete.

Draga Polonica,

najprej se ti iskreno opravičujem za tako pozen odziv. Upam, da bo moj nasvet še vedno dobrodošel.
Tvoja zgodba je stara znanka vseh nas mamic. Vsaka od nas bi ti najbrž enako odgovorila, če ne vsaj podobno. Torej: poskrbi zase, da boš lahko skrbela za druge. Očitno je, da si povsem preobremenjena in izčrpana. Starševstvo in vse ostale stvari, ki se tičejo družine si delita DVA. Tudi v službi imaš dve roki, dve nogi in eno glavo. Torej se prilagodi tem dejstvom, ki se jih ne da spremeniti. Ko se boš enkrat vse tega dobro zavedla, nastopi čas za načrt. Načrtuj skupaj z možem. Usedita se lepo za mizo, načrtujta obveznosti naslednjega dne, tedna. Praviš, daje mož ljubeč in razumljiv, kaj čakaš? Tudi v službi postavi stvari na svoje mesto, verjemi mi, da sodelavci in nadrejeni bolj cenijo tistega, ki zna reči “ne”, kot pa tistega, ki je pripravljen vse prevzeti in potem seveda zaradi preobremenjenosti polovično postoriti zadeve.
Prosim zavedaj se, da nisi superčlovek in bolj ko si boš naprtila, slabše boš delovala. Predvsem pa na začetku iskreno povej o svojih težavah možu in prosi ga, da prevzame, da se sama najprej spočiješ in prideš k sebi. Potem pa skupno naprej!

Srečno in oglasi se še kaj.

Maja

New Report

Close