Najdi forum

luknjice v srčku

Pozdravljeni!

Sestra je rodila v sredo 25. 3. 2009 punčko, ki je na videz popolnoma zdrava. Normalno se odziva, joka, doji, vse bi naj bilo normalno. Danes je bila odpeljana na Pediatrično kliniko v Ljubljano, saj je UZ srčka pokazal luknjice v srčku. Prebrala sem vse vaše pisanje na to temo, vendar ne najdem pravega odgovora. Vem tudi, da neke diagnoze ne morete postavljati, zanima pa me vseeno kaj vse skupaj pomeni. Ali je nevarno za otrokovo življenje?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Na vaše vprašanje ni mogoče odgovoriti. Podatki,ki jih navajate, so preskopi. “Luknjica v srcu” ni diagnoza, res pa je, da s temi besedami velikokrat poskušamo staršem na bolj enostaven način ponazoriti, v čem je težava. Luknjica je tako lahko ali odprto ovalno okence, ali defekt atrijskega septuma, ali pa defekt ventrikularnega septuma. Ti defekti so lahko majhni, nepomembni, ali pa veliki,ki potrebujejo operativno ali intervencijsko zdravljejne. Prepričan sem, da je kolega, ki je otroka pregledal, staršem podal korektno oceno glede hemodinamske pomembnosti napake,kakor tudi glede potrebe po sledenju in morebitnem zdravljenju. V kolikor ga starši niso razumeli oz. ob pregledu niso bili prisotni, naj za komentar izvida prosijo neonatologa v porodnišnici, če pa stvari še vedno ne bodo jasne, pa naj se še enkrat obrnejo na pediatra kardiologa,ki je opravil pregled.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Vaši srčici želim vse dobro, staršem pa obilo moči in optimizma.

Lp, mamica srčka

New Report

Close