Najdi forum

ehinokok

Že 12 let imam ehinokoko cisto, nekje v levem jetrnem režnju (ni sigurno), zato moram opraviti še CT in MR.
Zdravnik na UZ trebuha mi je rekel, da lahko cista poči in dobim anafilaktični šok. Je to res mogoče? Premera ima 6 cm. Za zdaj je samo sum, da je ehinokoka, čeprav je pred 12 leti bil izvid negativen. Menda je lahko tak neg. izvid tudi lažen. Kako je z operacijo take ciste? Mi poveste o njej kaj več?

Hvala.

Spoštovani!
Operacije ehinokoknih cist opravljajo v KC Ljubljana, klinika za abdominalno kirurgijo. Za dogovor o operacije se naročite pri njih, ko boste opravil omenjene preiskave, kot vas razumem pa zaenkrat diagnoza ni potrjena, tako da gre lahko tudi za drugo vrsto ciste, morda hemangiom…

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Spoštovani,

na CT in ostale preiskave še čakam, me pa zanima, ali lahko ob počenju ciste čutim kakšno bolečino? Boli me namreč v predelu najdene ciste in me je strah, da je ali pa še bo počila.
Imam tudi hemnagiom jeter. Je tudi ta lahko nevaren? Ali lahko poči tudi med fizično aktivnostjo (telovadbo), ali z užitjem določene hrane?

Seveda si boste mislili, 12 let je čakala, sedaj pa dela paniko. Če bi mi pred 12 leti povedali, da lahko zaradi počene ciste dobim anafilaktični šok, bi reagirala drugače.
Tako pa sem se v miru odločila za dve nosečnosti in živela v nevednosti. Sem imela precej sreče, a ne?

Prosim vas za odgovore na moja vprašanja.
Hvala.

Spoštovana!
Če cista poči v trebušno votlino boste sigurno čutila bolečino. Cista lahko poči tudi v žolčni sistem in se izprazni v črevo. Priporočam vam previdnost, nevarni so seveda sunkoviti gibi, udarci v trebuh.
Le pri manjših, kalciniranih cistah pri starejših ljudeh operacija ni povsem potrebna..

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

New Report

Close