Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Gdaj se škropijo marelice proti cvetni moniliji?

Gdaj se škropijo marelice proti cvetni moniliji?

Pozdravljeni!
Prosim če mi svetujete gdaj se škropijo marelice proti moniliji.Imajo že popke in bojo kmalu cvetele.
Lanjsko leto je marelica v cvetenju naenkrat postala čudna,kot da bi pozebla,pa so mi rekli da je to cvetna monilja.Seveda ploda ni bilo nič.
Da se to nebi ponovilo bi rada pravočasno poškropila z oljem folidol,ali še kaj drugega.
Hvala za koristne nasvete in lep pozdrav vrtičkarjem!

Prvič tik pred začetkom cvetenja, drugič ko je odprta približno ena tretjina cvetov in tretjič pred koncem cvetenja.

Vsekakor bi pa bilo potrebno da greš na tečaj o uporabi škropiv. Folidol olje je strup, ki nima prav nobenega učinka na cvetno monilijo. Kar nekaj polivati po naravi pa res ni treba.

Mik hvala za odgovor.Pravite pa da folidol ni za cvetno monilijo, kaj pa potem je pravo škropivo.Pa to sem kupila v Kaliji leto ali dve nazaj,po njihovem nasvetu.Kaj torej naj kupim za cvetno monilijo.?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Težko verjamem, da so vam svetovali tako kot pišete. Folidol olje je insekticit, s katerim zatiramo cvetožerja, kaparja in uši, je pa sedaj res primeren čas za škropljenje z njim.

Nima pa nobenega učinka na cvetno monilijo. Za zatiranje le-te uporabite lahko Baycor 300EC ali Octave ali Ronilan ali Teldor ali Chorus ali …., najbolje da kupite dva pripravka in poškropite enkrat z enim, drugič z drugim in tretjič spet s prvim. Škropite v cvet, proti večeru, ko ni več čebel.

Bo pa težko, saj brez potrdila o opravljenem preizkusu znanja ne bo nič z nakupom. No, tega preizkusa tudi jaz nisem opravljal, (ker dobim za njegovo ceno že kar nekaj sadja), imam pa nekaj znanja s tega področja, ki pa mi bo počasi zaradi neumnih predpisov vse manj koristilo.

Vsa škropiva lahko kupite v drugih državah EU razen v SLO, kjer so nekateri videli s temi tečaji dober zaslužek in tudi uzakonili takšno
neumnost. Zaslužkarji iz tega bodo seveda nasprotovali.

G Mik, hvala za pojasnilo,bom se držala Vašega nasveta in jutri /če ne bo dež,škropim z folidolom,za par dni pa z nečim proti moniliji.Imam nekaj še prej kupljenih strupov na zalogi.
Želim Vam hitro spomlad in Lep pozdrav.

S Folidolom dosežete veliko boljši učinek če škropite, ko se temperatura dvigne vsaj nad 8 stopinj. Zlasti za jabolka in hruške se mi zdi še prezgodaj, razen če ste s Primorske.

New Report

Close