Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami potrdilo o gluhosti

potrdilo o gluhosti

Pozdravljeni

Lepo prosim, če mi lahko nekdo pove, kje dobim potrdilo o gluhosti kot uraden dokument? Je dovolj potrdilo od zdravnika?

Hvala
LP

Pozdravljeni!!

Obiščite ušesni oddelek in naj vas pošljejo na audiogram(ADG).Tam boste dobili potrdilo o vaši izgubi sluha.Kasneje pa odnesete svojemu osebnemu zdravniku,da pove kako naprej….Ne pozabite na napotnico za ADG,ki dobite pri svojemu osebnemu zdravniku!!

Lp

Pozdravljeni!

Edino uradno potrdilo o gluhosti je res zdravniško s svežim avdiogramom, še “bolj” uradno potrdilo pa je odločba o 70% telesni okvari. Med uradna potrdila sodi tudi izkaznica uporabnika slovenskega jezika.

Potrdilo o 70% telesni okvari je vsekakor smiselno, ker prinaša beneficirano delovno dobo, tj. za leto dni še dodatne tri mesece in 3 do 5 dni dodatnega letnega dopusta, za podjetje to predstavlja tudi davčno olajšavo.

Odločbo izdaja komisija za invalidnost. Postopek pa je preprost, osebni zdravnik napiše predlog komisiji z vsemi dokumenti in izvidi od specialistov. Po pregledu komisije se odločba izda v najkrajšem roku. Beneficirana delovna doba vstopi takoj na dan odločbe.

Z vidika izkaznice o pravici do uporabe slovenskega znakovnega jezika pa dokument koristi tudi kot nekakšna identifikacija.

Torej, najbolje je imeti odločbo o 70% telesni okvari in po možnosti izkaznico za rezervo.

Če so dodatna vprašanja, pa kar:-)))

LP!

mag. Petra Rezar

Živijo!

Hvala za odgovor. Jaz sicer nimam 70% ampak 50% telesno okvaro, oziroma takšno sem imela pred 3 leti. Zdaj bi bila verjetno še slabša(večji procent). Verjetno za 50% pa ne velja to kar si napisala, ne?

LP

Pozdravljena!

Komisija lahko ponovno pregleda in prizna 70% telesno okvaro, če se je okvara medtem poslabšala, tj. če je prišlo do večje izgube sluha oz. do praktične gluhote.

S 50% telesno okvaro pa res ne pripadajo “ugodnosti”, ki jih dobijo tisti s 70% priznano telesno okvaro.

mag. Petra Rezar

Pozdravljeni!

Zanima me kaj pomeni “praktična gluhota”?
Ali je to obojestranska izguba sluha nad 80 dB.
Kaj je 70% telesna okvara v primerjavi s stopnjo invalidnosti?

Hvala!
LP

Praktična gluhota je tista, pri kateri ne slišiš zvokov v tempu normalnega govora ne od blizu ne od daleč. Načeloma je to nekako od 80 dcb dalje.

70% telesna okvara ni primerljiva s stopnjo invalidnosti in ni priznana kot oblika invalidnosti. V bistvu s telesno okvaro še funkcioniramo bolj ali manj dobro. Vsaj tako je trenutna klasifikacija, ki vsekakor ni pravična, saj ne upošteva tudi drugih vidikov telesne okvare, npr, socialno izključenost gluhih …

mag. Petra Rezar

Pozdravljeni!

Gospa Petra zahvaljujem se vam za odgovore.

Lep pozdrav

LP!

Se popolna izguba sluha na eno uho smatra kot določena stopnja invalidnosti, v primeru da je sluh na drugo uho normalen?

Lp, g

Spoštovani,
gluhota se nikoli ni smatrala za invalidnost, gluhota na obeh ušesih je priznana kot 70% telesna okvara.

Nekaj informacij najdete tukaj: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/ozavarovanju/invalidsko+zavarovanje/iii.+telesna+okvara

Pregleden seznam telesne okvare je tukaj http://www.invalidigoriske.si/mma/seznam_telesnih_okvar/2011032217545867/

In tule o invalidnini, ki pa je ne prejemajo tisti, ki so od rojstva ali otroštva gluhi ali naglušni.
http://www.dgnp-mb.si/Dokument/Postopek%20ocenitev%20telesne%20okvare%202009.pdf

Lep pozdrav!

mag. Petra Rezar

New Report

Close