Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija pretakanje po črevesju

pretakanje po črevesju

Zdravo!
Star sem 33 let in zdaj se mi že dobra dva tedna po črevesju pretaka in me napihuje. Takoj ko nekaj pojem se mi začne omenjena zadeva. Pri blatu ni pravila, ker je različne barve in trdote. Krčev nimam samo rahla napenjajanja in vetrove. Doma sem naredil test s slino ampak ne vidim nitk. Bil sem na UZ trebušne votline in je bp. Imam pa povišan holesterol in nekatere jetrne vrednosti (gama GT, nekaj ALT in ALS) pa tudi nekaj hormonov ščitnice. Zelo sem prestrašen. Jutri ima pregled hepatiopatija ne vem kaj to pomeni. Moram še povedat, da se mi včasih pojavlja spahovanje in nekakšno žarenje ali ksilina iz želodca predvsem zjutraj. Pa tudi zadnjik me srbi. Ker zelo hitro jem in sem dostikrat pod stresom sem mislil, da bi lahko bila kandida ampak pravim, nitk v kozarcu nisem opazil. Včasih občutim rahlo bolečino na desni strani pod rebri pa tudi okrog popka. Če imate mogoče kakšno predstavo kaj bi lahko bilo mi prosim sporočite ker sem zalo prestrašen. Hvala!

Ko sem močno hitela, hitro in redko jedla, zlivala preveč tekočine vase na dušek, pa še jemala kakšna zdravila,in prav nič alkohola, sem imela tudi sama podobne težave, čez čas hrane sploh nisem več prebavila. In skoraj sem že pozabila na dieto, ki sem se je nekoč strogo držala. Tudi holesterol, poškodbo jeter (od zdravil in napora) in tudi ščitnica je kazala zobe. Potem se človek zave, da je nujno treba jesti večkrat in manjše obroke, jesti zelo počasi in tisto, kar nam dobro dene, vsak grižljaj temeljito prežvečiti (utekočiniti v ustih), jesti čim bolj preprosto in naravno hrano, sveže pripravljene, pravilno sestavljene manjše obroke, tekočino pogosto piti po požirkih (odvisno od telesne teže in višine),ne pretiravati s količino, čim uspešneje obvladovati stres, in prebavila (tudi jetra) bodo bolj umirjeno in pravilno delovala – s počitkom, umiritvijo, nekaj omejitev pri hrani (nobenih konzerv, svinjine, živalskih maščob) in pijači (nobenega alkohola, gaziranih pijač). Jetra se počasi normalizirajo, holesterol tudi- zelo počasi, ščitnico je treba imeti pod kontrolo. Srečno.

Zdravo, zopet jaz!
Moram povedat, da so težave s pretakanjem nekako odpravljene. Edino napihovanje je še ostalo. Zdaj bolj pazim na prehrano in imam občutek, da je boljše. Se mi pa pojavlja drug poblem. Nespečnost ponoči. Vsako jutro se zbudim nekje od 2 do 3 ure in težko spim naprej. Seveda sem čez dan utrujen, imam podočnjake in utujene oči. Spremlja me tudi rahla vrtoglavica. Zvečer sem zelo utrujen in lahko zaspim že ob 20.00! Čeprav poskušam ostati buden in grem spat pozneje se zopet zbudim ob navedenem času. Ne vem, kje bi lahko bil vzrok ampak zdaj že tretji teden in postaja moteče. Nekje sem bral, da je lahko razlogov več (depresija, ščitnica, jetra,…). Hvala za vaša mnenja!

Pozdravljen Kero!

Čisto slučajno sem naletela na tvoje vprašanje in upam,da ti bo moj odgovor kaj pomagal.
Pred pol leta so se tudi meni začele podobne-skoraj identične težave (pretakanje po črevesju, bolečine v predelu čelodca in trebuha, špikanje okoli popka, napanjanje…). Oktobra sem imela močan napad gastritisa in težave z blatom (tri dni je bilo rumene barve in zelo specifičnega vonja). Imela sem tudi temperaturo, hude bolečine … No, potem so mi na gastroskopiji in endoskopiji dvanajsternika odkrili sledeče:
– akutni gastritis in nekaj manjših ranic
– hudo vnetje sluznice v dvanajsterniku in
– CELIAKIJO!

Do vnetja v dvanajsterniku je najverjetneje prišlo zaradi CELIAKIJE, ki se mi je (kdo ve iz kakšnih razlogov) v tem obdobju aktivirala. Zelo pogosto se dogaja, da vse več odraslih zboleva za ceiakijo. To je dedna bolezen (neke vrste “alergija” na gluten), pri kateri telo zavrača gluten v obliki avtoimune reakcije. Tako začnejo propadati črevesne celice (sama sem na ekranu ob endoskopiji videla kako neprijetno je to izgledalo -čeprav so mi celiakijo potrdili šele po analizi sluznice, ki so mi jo vzeli). Najpogosteje zbolevajo zanjo majhni otroci, je pa tudi (kot sem že omenila) vse več pojavov aktivacije celiakije v kasnejšem življenjskem obdobju.

Takoj, ko sem pričela s stroko brezglutensko dieto, so se simptomi umirili. Če te o tem še kaj zanima, kar vprašaj. SIcer pa je na inetrenetu spletna stran odruštva za celiakijo: http://www.drustvo-celiakija.si/ . Mogoče tudi tu najdeš kakšne odgovore.

Premisli… mogoče vseeno ne bi bilo odveč narediti kakšno preiskavo v tej smeri…

Lep pozdrav in upam, da se tvoja zdravstvena situacija čimprej uredi!

Pozdravljena!
Seveda me zanima ta tema. V petek sem dobil drisko,rahlo vročino z mrzlico in krči. Po eni tableti proti bolečinam se je zadeva sicer umirila.
Ta teden dobim izvide in mnenje zdravnika o vseh pregledih, ki sem jih imel. Seveda sem tudi jaz že pred časom pomislil na celiakijo. Pa na spletnih straneh društva sem tudi bil. Tam sem tudi videl, da obstaja nek hiter test, ki naj bi bil precej zanesljiv. Mislim, da imam nekaj simptomov, ki bi lahko pomenili celiakijo.
A se v krvni sliki vidijo kakšne spremembe, če je prisotna celiakija.
Pa še to, kako dolgo po dieti so se simptomi umirili?

Danes sem naredil test za celiakijo in je negativen. Moje težave s pretakanjem so se delno umirile (ni več toliko pretakanja) ostali pa so vetrovi. Predvsem po jedi.Za dokončne izvide iz bolnice še čakam, ker še ni laboratorijskih izvidov krvi.
Občasno še čutim špikanje na zgornjem delu trebuha, okrog popka pa še kje na trebuhu. Bolečina je pod desnim rebrom kot če tečem pa nimam kondicije ter se pomika po desni strani in nazaj.
Vsak dan grem redno na blato apetit imam normalen. Opažam, da imam utrujene oči in občasne glavobole. Zvečer sem hitro utrujen vednar se vsako jutro okrog 2-3 ure zbudim in težko zaspim naprej.
Zadeva se mi vleče dober mesec. Ne vem kaj bi lahko to bilo. Vem, da sem nestrpen in neučakan končnega mnenja zdravnika vendar…. Če z dober mesec bom postal oče in do takrt želim vedeti kaj se z mano dogaja.

Prosim za kakšno mnenje.

Hvala!

Veljalo bi poiskusiti po obroku pojesti nekaj papaje, ali prežvečiti eno
tabletko z njenimi izvlečki.Lahko deluje kot pomoč oz. dodatek prebavnih encimov. LP.

New Report

Close