Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma revmatoidni artritis- iščema odgovore

revmatoidni artritis- iščema odgovore

Pozdravljeni,
delno sem prebrala temo “revmatoidni artritis”, pa odgovorov na “najina” vprašanja še nisem dobila.

Moj fant ima 29 let. Pred nekaj leti so mu diagnosticirali revmatoidni artritis. Danes živi zdrav način življenja, ukvarja se z športom, vendar ga večino časa spremlja bolečina(hrbtenica, zobje, roke,i.t.d.), nahod, otekanje(vretenca hrbtenice,i.t.d.), prebavne težave,…

Zdravil za revmo ne jemlje.
Pomaga si z naravnimi zdravili in občasno vzame kaj proti bolečinam.

In tako se mi je začelo porajati nekaj vprašanj:

Kakšno je življenje z revmo, ko ta napreduje? Kaj naju čaka?
Kako lahko pomagam fantu?
Kako si lahko fant sam pomaga? Kakšna alternativa?
Lahko samo zaradi diagnoze “revma” umreš?
Je revma dedna?
Si lahko kljub revmi ustvariš zdravo družino?
Je potek oziroma kasnejši stadij bolezni vedno tako hud, ko piše v knjigah(delovna nezmožnost, večji del v bolnišnicah, psihične težave, i.t.d.)?

Če sem iskrena, me je bolezni pošteno strah, ampak odločena sem, da mu stojim ob strani, ne glede na potek bolezni. Želim si iti z njim skozi življenje, si z njim ustvariti družino, se z njim postarati. Hudo mi je, ko ga gledam tako ubogega, ko ga muči bolečina. Vem, da je tudi njega strah tega mojega strahu pred njegovo boleznijo. Zato se ga moram znebiti. Vaši odgovori mi bodo v veliko pomoč. Hvala!

Prosim, napišite mi vaše izkušnje, vaša mnenja, rešitve,…

Pozdravljena!

Revmatoidni artritis je bolezen, ki lahko zelo hitro napreduje odvisno od tega koliko nerediš zase. Ker nisem strokovnjakinja in nimam osebnih izkušenj, sem pa študentka na visoki šoli za zdravstvo, ti lahko odgovorim le na nekaj vprašanj.

Praviš, da tvoj fant ne jemlje zdravil proti revmi. Ker nisi napisala če je to iz kakšnega posebnega vzroka, ti lahko odgovorim samo to, da kolikor sem jaz imela izkušnje z revmatoidnimi bolniki so vsi povedali, da zdravila zelo omejijo bolečino in izboljšajo funkcioniranje. Tako, da bi tudi tvojemu fantu svetovala da se o tem pozanima, sam sama zdravila tudi upočasnjujejo napredovanje bolezni, kar bi bilo pri njegovi starosti verjetno potrebno.
Pri revmatičnih boleznih je pomembno varovanje prizadetih sklepov(kar pomeni predvsem neobremenjevanje), izogibanje nepravilnim in napornim gibom, hranjenje energije,… glede na to, da se fant ukvarja s športom upam, da se je pozanimal, kateri šport je primeren zanj in kateri ne pospešuje razvoja bolezni in povečuje bolečine. Drugače naj to čimprej stori in dobi alternativo za ustrezen šport.
Če ima fant težave pri vsakodnevnih opravilih (umivanju, oblačenju, pripravi raznoraznih stvari,delu,…) ali jih kdaj pa kdaj niti ne zmore, so na voljo prilagoditve, načini in pripomočki, ki olajšajo izvajanje teh aktivnosti, hkrati pa varujejo sklepe, hranijo energijo…(delovna terapija na področju revmatičnih bolezni)
Sama lahko fantu pomagaš tako da se čimbolj pozanimaš o njegovi bolezni in možnih rešitvah(kot si se že), mu to predlagaš, poveš, hkrati pa mu stojiš ob strani in mu pomagaš pri aktivnostih, ki jih sam ne zmore ali mu delajo težave( vendar ne preveč, ker mora ohraniti samostojnost!!!)
Kolikor jaz vem se zaradi revmatoidnega artritsa ne umre, ali je bolezen dedna ali ne pa ni čisto razjasnjeno, saj naj bi za nastanek bil eden od možnih vzrokov tudi dedni faktor, vendar ne v vseh primerih in ne popolnoma v celoti.
Kljub revmi si lahko ustvariš popolnoma zdravo družino.
Kot sem že napisala, potek boleznije odvisen od posameznika do posameznika in njegove skrbi za bolezen ter od oblike bolezni.

Upam da sem vama kaj pomagala. Srečno!

Maattteja ful dober odgovor, zelo izcrpen…

Moj odgovor lahko preberete pod “biološka zdravila”. LP

Miran Vučko

Ljubezen tvojega življenja mora k specialistu, da bo s preiskavami določil za kakšno obliko RA gre in tudi predpisal zdravljenje.
T A K O J!!!!!!!

Moram reči, da me je vajin način obravnavanja bolezni razjezil. Kot dva noja z glavama v pesku si vaju predstavljam. Če je bolezen že tu, se ne moreta delati, da bolezni ni in je ne bo, če ne bosta mislila na bolezen.

Poznam par, kjer ima on 29 sklepov artritičnih. Spoznala sta se, ko se je pri njem bolezen šele razvijala, ona je zanosila in rodila zdravo punčko, ki hodi sedaj v tretji razred. Bolezen je napredovala, ni je jemal prav resno, ni jemal zdravil, vzel je le protibolečinske tablete in govoril, saj bo.. Bolezen je napredovala do teh 29 sklepov, poizkušali so vse sorte zdravila, nič ni pomagalo. Želja po še enem otroku je bila čedalje večja in specialist jima je lepo razložil, da (ne vem točno) pred zanositvijo ni smel jemati določenih zdravil mislim da pol leta. Rodil se jima je sin, ki je sedaj v petem letu in zdrav. Bolezen je napredovala, prišel je na seznam prejemnikov bioloških zdravil, ki pa mu žal niso pomagala. Sedaj je na zdravilih, ki še niso v redni uporabi. Edino ta zdravila mu pomagajo. Star je 38 let. Njegova žena je “mati korajža”, saj vse breme težkega dela nosi ona. On svojega sina ni mogel in ne more dvigniti v naročje.

Kaj smatraš pod alternativo? Karmične terapevte, ki jih Vučko ponuja?
Polagalce rok in bajaličarje? Pobiralce denarja?
Vse ostalo pa vama je prav lepo napisala Mattteja.
Vzemita bolezen resno in sledita napotkom specialistov. V ambulanti srečujem ljudi, ki imajo bolezen tudi več kot 30 let. Pa takrat ni bilo takih zdravil in specialistov, zato se vama kaže lepa prihodnost.

Vso srečo in veliko korajže! DMaxa

Koncno imamo moderatorja na tem forumu, bravo DMaxa…..podpisem.

Sladkorček,
hvala za podobno mnenje. Prepričana sem, da je pri omahljivcih potrebna streznitev. Treba jim je pokazati pot in to pravo pot. Ne gre tiščati glave v pesek in se smiliti sam sebi in drugim.
Hudiča, že tako je problem v Sloveniji hitro priti do specialistov in ne vidim smisla v odlašanju. Če je bolezen tu, jo je treba čimprej začeti zdraviti.
Jaz imam tri sinove, ki so vsi starejši od tega fanta, ki je ljubezen njenega življenja. In sem jima napisala tako, kot bi tudi svojim sinovom svetovala.
Lep pozdrav! DMaxa

preberite si mislim da bi bilo dobr da veste da ra lahko pride od alergije na hrano sama sem imela dosti težav zdaj ko ne jem kruha se počasi vse poboljšuje pošiljam vam naslov strani mislim da je pametno prebrati
http://www.analiza.co.yu/srpski/htmls/netolerancija.html
pa še knjigo ZDRAVNIŠKO PREIZKUŠENO ZDRAVLJENJE ARTRITISA v knjižnici jo imajo imela sem tolk problemov z zdravjem da so sumili na ms revmo itd. zdaj ko imam brezglutensko dijeto sem čist druga oseba pa to kar sem sumla so mi potrdili ko sem imela pregled prosim preberite si to stran o netoleranci na hrano ker to ni alergija da bi pojedu nek pa bi takoj opazu to ti se nabira v sklepih in povzroča ra danes poješ kar ti škodi čez 3 dni lahko nastopijo bolečine,..ker pa to zmeraj vnašaš v telo je zmeraj vnetje
lp marjana

preberite si mislim da bi bilo dobr da veste da ra lahko pride od alergije na hrano sama sem imela dosti težav zdaj ko ne jem kruha se počasi vse poboljšuje pošiljam vam naslov strani mislim da je pametno prebrati
[www.analiza.co.yu]
pa še knjigo ZDRAVNIŠKO PREIZKUŠENO ZDRAVLJENJE ARTRITISA v knjižnici jo imajo imela sem tolk problemov z zdravjem da so sumili na ms revmo itd. zdaj ko imam brezglutensko dijeto sem čist druga oseba pa to kar sem sumla so mi potrdili ko sem imela pregled prosim preberite si to stran o netoleranci na hrano ker to ni alergija da bi pojedu nek pa bi takoj opazu to ti se nabira v sklepih in povzroča ra danes poješ kar ti škodi čez 3 dni lahko nastopijo bolečine,..ker pa to zmeraj vnašaš v telo je zmeraj vnetje
lp marjana

New Report

Close