Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Abdominalna kirurgija žolčni kamni

žolčni kamni

Spoštovani!

V začetku naslednjega meseca imam v bolnici SG operacijo žolčnih kamnov. Zanima me, koliko dolgo traja, kako dolgo bom pod anastezijo in koliko dolgo bom hospitalizirana. Doma imam majhnega otroka – ali se bom mogla dolgo “držati nazaj” pri dvigovanju?

V naprej hvala za odgovore.

V primeru da bo operacija laparoskopska je hospitalizacija po operaciji dva dni. Operacija in anestezija traja uro do dve. Po operaciji je potrebna previdnost pri dvigovanju bremen 2-3 mesece, predvsem zaradi rane v predelu popke, kjer se po odstranitvi izvleče žolčnik, saj tam lahko nastane kila. V tem času se priporoča še žolčna dieta.

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Pozdravljeni!

Najprej dobrodošli na MON-u… 🙂

Pred parimi meseci sem se odločila za zmanjšanje želodca zaradi morbidne debelosti. Moj ITM znaša 48, stara pa sem 31 let.
Med določenimi preiskavami sem morala opraviti tudi UZ trebuha. Odkrili so mi 2 skoraj 2cm kamna v žolčniku. Bolečine pod rebri na desni strani imam pol leta nekje, vendar temu nisem polagala neke pozornosti. Sem mislila da je to pač zaradi hrane, da sem se mogoče samo preveč najedla. Zdaj pa smo ugotovili da so vzrok tem bolečinam kamni. Predlagali so mi odstranitev žolčnika.

Kirurg se je odločil da je bypass želodca zame najprimernejša rešitev za odpravo odvečne teže.
Zanima me če se lahko opravi odstranitev žolčnika vzporedno z bypassom?
Nebi rada bila 2x pod anastezijo če ne bi bilo res nujno potrebno.
A se ti kamni lahko pomaknejo v žolčevode in jih zamašijo? Verjetno so preveliki, me pa zanima. Bolečine so zaenkrat še vzdržne.

Če bi slučajno morala pod nujno na odstranitev žolčnika mora potem med eno in drugo OP miniti določen čas? Zaradi anastezije?

Ob bolečinah vzamem vedno nalgesin, so modre tabletke v beli škatlici ki se jih dobi na recept. A sodijo tudi te tablete med te ki redčijo kri? Vem da 3 tedne pred OP aspirina ne smeš več jemati. Kaj pa nalgesin?
In multivitaminske tablete?

Se oproščam če sem vas preveč zasula s vprašanji…
Hvala že vnaprej…

Spoštovana!
Za istočasno operacijo bi se bilo potrebno dogovoriti z operaterjem, če se tudi njemu zdi to ustrezno, glede na planirano operacijo.
Kamni verjetno ne bodo zamašili žolčevodov, ob vnetju pa so možne še nekatere druge komplikacije.
Zaenkrat stroga žolčna dieta in pogovor z operaterjem torej.
Nalgesin pa lahko jemljete, sicer bolj priporočamo spasmex.

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Dober dan!

Sem 11. dan po operaciji žolčnih kamnov, šive sem odstranila 7 dni po posegu. Medicinska sestra mi je svetovala, naj si še nekaj dni po odstranitvi šivov direktno ne umivam predela šivov, torej ne tuširam celega telesa, da se mi ne bi “kaj odprlo”. Kako vi svetujete, kdaj si lahko začnem sproščeno umivati tudi področje šivov?
Hvala.

Glede na to, da odgovor nekoliko zamuja in da je sedaj po mojem štetju že 16 dan po op., se lahko brez skrbi umivate.
Seveda pa je še potrebna previdnost, saj je za popolno celjenje in trdnost šivne linije potrebnih nekaj mesecev (3-6).

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Pozdravljeni, ponovno se vam oglašam.

Ta teden bo od operacije žolčnih kamnov minilo en mesec. Zelo počasi sem fizično okrevala, ker sem bila že pred operacijo bolj ali manj brez kondicije zaradi psihičnih naporov v službi pred posegom. S sprejemanjem hrane po operaciji nimam posebnih težav, problem je drugje. Namreč še vedno sem zelo oslabela, pogosto se mi vrti, slabo mi je, vendar ne po hrani. Zelo hitro se utrudim, enourna vožnja v avtomobilu me zelo utrudi… Predvidevam, da je to zato, ker se še vedno strogo držim žolčne diete, ki ne vsebuje maščob… Zadni teden sem začela uživati sveže agrume in solato, pečenih stari pa se še vedno izogibam, prav tako masla, margarin, čokolade. A se mi zdi, da ravno to telo še čaka…

Kakšno je vaše mnenje, ali lahko začnem že počasi uvajati?

HVALA.

Spoštovana!
Priporočil bi vam kontrolo hemograma pri izbranem zdravniku. Težave, ki jih navajate bi bile težko posledica premalo mastne hrane (vendar vaše konstitucije in habitusa ne poznam). Vsekakor priporočamo žolčno dieto v trajanju 3-6 mesecev, nato postopno dodajanje posameznih živil (ki jih omenjate) v manjših količinah…

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Spoštovani g. Mušič!

Ponovno se vam oglašam. Sedaj je od moje operacije žolčnih kamnov minilo že mesec in pol, pa imam občasno še vedno slabe dneve, kar izgleda tako, da se mi zelo vrti, mi je slabo (vendar ne po hrani in brez bruhanja, bolj imam občutek slabosti od utrujenosti).. To posledično vpliva na mojo kvaliteto življenja in delovni ritem, ki je ob intelektualno zahtevni službi in majhnem otroku zelo okrnjen… S takimi težavami se pred operacijo nisem srečevala.

Zanima me, kakšne posledice lahko pusti anastezija in ali opisano lahko pripišem anasteziji ali čemu drugemu…? Kaj sploh anastezija povzroči telesu?

Hvalaza vaše mnenje!

Spoštovana!
Učinki anestezije izzvenijo v dnevu ali dveh po operaciji. Oglasite se pri svojem zdravniku!!

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Pozdravljeni
Od moje operacije odstranitve žolčnika je minilo res da šele tri tedne, vendar ker so mi v bolnici rekli da po dveh tednih lahko začnem postopoma jesti normalno hrano sem to tudi storil. Očitno telo še ni bilo pripravljeno na bolj mastno hrano. Dobil sem napad podoben tistim pred odstranitvijo žolčnika in rahlo so porumenele beločnice.
Kako naprej?

Spoštovani!
Oglasite se pri svojem zdravniku ali kirurgu, tak napad skupaj s porumenelimi beločnicami je znak zaostalega kamna v žolčevodih, ki se sicer lahko sam izloči, sicer bo potreben intervencijski poseg ERCP…

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Spoštovani!
Ali je mogoča operacija žolčnih kamnov (laparoskopska) brez splošne anestezije? Res si ne želim ponovno doživeti psihotičnega zbujanja iz narkoze! Kakšne so druge možnosti in kako lahko pridem do njih?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Naročite se v anesteziološko ambulanto-dr. Smiljanič, v KSRD C. IV/45, TEL 014779412. Zaenkrat se v slo ne operira žolčnih kamnov brez splošne anestezije….

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Pogosto omenjate žolčno dieto, jaz pa je ne poznam. Prijatelj bo jutri operiran( odstranitev žolčnih kamnov) in po operaciji bo nekaj časa pri meni.Je kdo tako prijazen, da mi napiše kaj več o dieti. Hvala..

Spoštovana!
Navodila za dieto boste našla na uradni strani kirurškega sanatorija Rožna dolina, sicer pa se pisna navodila priloži bolniku po odpustu..

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Spoštovani!

Zaradi nekaj mesečnih težav v predelu trebuha sem bila na gastroskopiji, kjer so ugotovili, da imam bakterijo ter refluks. Zaradi tega sem prejemala antibiotično terapijo. Težave so bolj ali manj izzvenele, vendar ne popolnima /napenjanje, občasne slabosti po uživanju hrane. Ravnokar pa sem opravila še UZ trebuha, kjer pa so zdaj ugotovili, da imam še žolčne kamne. Seveda je bilo to presenečenje, saj sem bila prepričana, da pa zdaj težav ne bo več. Zdravnik mi je predlagal operacijo (laporoskopijo), seveda pa je odločitev moja. Zdaj prebiram te in podobne strani in ugotavljam, da je mogoče najprej poizkusit tudi z drugimi metodami/razbijanje kamnov ipd. Doma imam otroka s težko CP in seveda se malo bojim, da pa po operaciji ne bom smela dvigovati bremen nekaj časa, kar pa je pri meni neobhodno.
Ali mi bo moj zdravnik svetoval kaj je v mojem primeru najboljše?
V kateri bolnišnici je najkrajša čakalna doba oz. kako dolga je?

Prosim za vaše mnenje.

Spoštovana!
Čakalna doba za laparoskopsko operacijo žolčnih kamnov v KS ROŽNA DOLINA je le nekaj tednov.
Naročite se lahko na tel 4779412. Okrevanje je hitro 1-2 tedna, kar je tudi glavna prednost laparoskopske metode.

************************************* Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close