Najdi forum

Pozdravljeni!

V enem od vaših odgovorov ste zapisali, da se srček razvije v prvih petih tednih, torej, če sem pravilno razumela, s tem tudi vse možne prirojene napake.Zanima me, ali lahko pride do napak tudi pozneje in če lahko, kakšni so običajno vzroki.

Hvala in Lp! Jera

Srce se v v pretežni meri res izoblikuje do konca 5. tedna nosečnosti in v tem času nastane tudi večina strukturnih srčnih napak. Vendar mora to srce potem zrasti, kar pa je izrazito dinamičen proces! Pri večini napak se hemodinamika s trajanjem nosečnosti ne spreminja bistveno, vendar za vse napake to le ne velja. Z razvojem ploda se lahko stanje izrazito spreminja (poslabša!) predvsem pri tistih, pri katerih je moten normalen pretok krvi skozi strukture srca. To so v prvi vrsti napake na zaklopkah med preddvori in prekati oz. med prekati in velikimi arterijami. Normalen pretok krvi skozi srčne strukture je namreč eden najpomembnejših stimulusov za normalen razvoj srca! Izjemno hude posledice ima lahko tudi predčasno zaprtje ovalnega okenca ali Botallovega voda, struktur, ki v fetalnem življenju “vodita kri mimo pljuč v aorto”. Kakšni so vzroki? V večini primerov gre enostavno za naraven potek bolezni, na katerega ne morete vplivati.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close