Najdi forum

Spoštovani,
najprej pohvala in moje veselje, da je MONu uspelo pridobiti strokovnjaka iz pediatrije.
Starši se vse prevečkrat srečujemo s težavami naših otrok. nekatere so res manjše, druge večje, spet nekatere “nerešljive” itd. skoraj vedno pa imamo veliko vprašanj, veliko zakajev, ki se največkrat pojavijo v najtežjih ternukih našega življenja, ko gre za zdravje naših otrok. In takrat smo starši ranljivi, radovedni ipd. Zato sem še toliko bolj vesela za ta forum.
Tudi sama imam vprašanje na katerega še vedno iščem odgovore.
Naša deklica je imela: koarktacija aorte , perzistentni duktus arteriozus , defekt arterijskega septuma. Še vedno se ukvarjam s vprašanji; kdaj bi bilo mogoče oz. ali sploh bi bilo mogoče z ultrazvokom v nosečnosti predvidevati težave? Vsaj nekaj? V kolikšnem odstotku so takšne operacije uspešne? Ali imajo otroci v kasnejšem življenju, ob uspešnih operacijah, težave?

V upanju na vaš odgovor vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem za vaš čas,
mami*

Najpomembnejša od treh napak, ki jih navajate z izvida, je koarktacija aorte. Koarktacija aorte (zožitev na aortnem loku) je ena od napak, ki jih je pri plodu najtežje ugotoviti. Pri diagnostiki koarktacije sI bolj kot s prikazom aortnega loka pomagamo s posrednimi znaki, kot sta nesorazmerje v velikosti desne in leve polovice srca ter pljučne arterije in aorte. V študiji, ki je vključevala približno 150 plodov z opisanim nesorazmerjem , so po rojstvu koarktacijo ugotovili v 25% , pri 75% otrok pa je bil izvid po rojstvu normalen! Nemalokrat pa je problem obraten. Ob UZ pregledu plodovega srca ne ugotovimo posebnosti, po rojstvu pa se izrazi koarktacija aorte! Koarktacija aorte je dinamična napaka in se lahko do konca izrazi šele po rojstvu, včasih celo v starosti nekaj mesecev.

Če povzamem, na vprašanje ali bi lahko pri vašem otroku koarktacijo aorte ugotovili že v maternici, je težko odgovoriti samo z da ali ne.

Koarktacija aorte se pri novorojenčku zdravi operativno. Uspehi zdravljenja so dobri, pri večini bolnikov se napaka v celoti odpravi.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Hvala za Vaš odgovor.

Ja, žal je naša deklica v tistem deležu odstotka, ki po tehnično uspeli operaciji, ni več zadihala.

Pojavlja se dvom: kakšna so lahko predvidevanja pri morebitni naslednji nosečnosti? Kolikšna je spet možnost zapletov, morebitne srčne napake?
Ker se zavedam, da se vseh napak ne da pravočasno odkriti oz. nastanejo kasneje, me zanima ali je sploh potrebna kakšna večja “obravnava” v novi nosečnosti?
Ali morebiti sodijo moji živi otroci v kakšno rizično skupino? Je potrebno tudi pri njih opraviti kakšen preiskave?

Še enkrat hvala za vaš čas,

Zelo mi žal, da se je bolezen pri vaši deklici tako slabo končala.

Pri zdravem paru je tveganje za rojstvo otroka s srčno napako približno 0.8%. Če se je paru enkrat že rodil otrok s srčno napako, je tveganje pri naslednji nosečnosti nekoliko višje, približno 2.5 – 3%. Verjetnost, da otrok ne bo imel srčne napake je torej 97%.

Čeprav spada koarktacija med napake, ki jih včasih pred rojstvom težko ugotoviti, vsekakor svetujem pregled v naši ambulčanti okoli 20. tedna nosečnosti.

V kolikor pediater meni, da so vaši ostali otroci zdravi, je vsaka skrb verjetno odveč.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close