Najdi forum

Sploh nevem kako naj začnem, a je že to, da sem se sploh pripravila do pisanja, že napredek zame.

Stara sem 17 let in že dalj časa pri sebi opažam znake depresije.
Okoli 13 leta sem prvič opazila te znake, takrat je bilo tudi najbolj neznosno.
Nisem spala, nisem čutila volje do ničesar, apetit mi je nihal tako, da po več dni sploh nisem jedla ničesar, potem pa vse kar mi je prišlo pod roke, nisem čutila potrebo po druženji z najstniki, kaj šele da bi imela hobije. Imela sem tudi suicidne misli(ampak te sem imela tudi že kot otrok).
Pa sem se nekako naučila živeti s tem.

Potem pa se je začelo sesuvati.
Odhod v srednjo šolo, ki me ni veselila na kateri sem bila 2 letnika(v drugem popolnoma popustila), potem pa sem zamenjala šolo.
Mislila sem, da se bodo stvari z menjavo šole uredile, pa se niso. Še poslabšale so se.
Zdaj se ne morem niti pripraviti, da bi odšla v šolo.
Vsak večer si rečem, da BOM šla, da morem in da zmorem če se spravim.
Pa pride ura, ko bi morala v šolo in me je tako strah, pa še sama nevem česa, enostavno vse zablokira in ne morem več, spim ponoči sploh ne.
Pa ne, da me nebi veselilo, nasprotno, me, no vsaj me je, zdaj mi ni več do ničesar.

Doma sem že nekajkrat omenila, da bi rada pomoč, da tako ne gre več naprej, ampak domači mislijo, da sem samo lena, da se mi ne da, pa ni res! Rada bi, pa enostavno NE GRE!
Nimam več enegije in volje za nič. Še da bi se zjutraj oblekla ne.
Prekladam se vsak dan po hiši še v pižami in nič ni od mene.
Nisem niti sposobna več čistih misli, da o tem kako mi primanjkuje koncentracije sploh ne omenim!

Potem pa pride par dni, ali uric, ko čutim naval energije. Pa voljo in sploh občutek, kot da je vse odlično in posuto z rožicam.
Nato pa “uvenim” in padem dol popolnoma izčrpana. In spet isto.

Nevem več kam naj se obrnem.
Družina mi očitno nebo pomagala, pa saj imajo že sami dovolj problemov, jih nočem še s sabo obremenjevat.
Kam naj grem po pomoč?

Draga Lenora,

nujno moraš po pomoč k strokovnjaku. Za začetek se lahko obrneš na osebno zdravnico oz. tudi kakšno društvo za pomoč ljudem s težavami v duševnem zdravju, kjer ti bodo pomagali priti do ustreznega strokovnjaka. Če mi napišeš iz katerega konca slovenije si, ti bom posredovala podatke. Lahko mi pišeš tudi na moj mail(zgoraj je naveden) zaradi zasebnosti. Tvoji domači te imajo sigurno radi, a se žal ne znajo vživeti v tvojo situacijo in tvoje obnašanje pripisujejo nekim vzorcem, ki so jim najbližji. Tako tudi oni rabijo uvid v tvoje psihične težave. A najprej je nujno, da ti dobiš pomoč, kasneje lahko vključiš tudi njih. Torej oglasi se mi čimprej, da ti posredujem tel.številke oz. naslove.

lp Maja

Pozdravljena Maja

Najprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor.
Sicer sem že ukrepala, s pomočjo prijatelja, ki me je spravil do osebnega zdravnika po napotnico. Jutri imam pregled in če po pravici povem, sem zelo živčna.
Domači sicer še nevejo in jim, dokler nebom imela diagnoze, ne mislim povedati, potem pa vse postopoma.
Sem pa iz Gorenjske(okolica Kranja).
Bi vas pa lepo prosila, če mi lahko priporočite kakšnega dobrega psihologa(če slučajno poznate iz tega kraja).

Lenora lep pozdrav,

vesela sem, da ste že ukrepala. Počakajte do prvega pogovora s pihiatrom, nakar se boste lažje odločila kako naprej. Bi vam pa vsekakor svetovala še obisk strokovne delavke na Ozari v Kranju. To je MOnika Žust tel. je : 236-2610, s katero se boste lahko pogovarjala o težavah. Svetovanje je brezplačno, izvaja tudi terensko delo, tako lahko pride tudi ona do vas, vkolikor imate težave z mobilnostjo. Drugače pa deluje na Kidričevi ul. 6. S psihologom bi zaenkrat počakala, da vas pregleda psihiater in poda svoje mnenje. Kasneje pa vam lahko kolegica Monika da informacije in naslove.

srečno in javite se še kaj.

Maja

New Report

Close