Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje kako se učinkovito postaviti zase?

kako se učinkovito postaviti zase?

Pozdravljeni!

Veliko je napisanega glede samozavesti in podobnega, ampak težave, kot jo imam jaz, nisem uspela zaslediti.
Pred približno pol leta sem po dveh letih zamenjala delovno mesto v istem podjetju. Še vedno opravljam zelo podobno delo, vendar na višjem nivoju, v vodstvu podjetja.
Težava je v tem, da so mi bile na razgovoru za to delovno mesto predstavljene druge naloge, za katere sem na koncu zadolžena. Med postopkom premestitve je namreč kolegica iz tega oddelka (ki je v tem podjetju že precej dlje in ima veliko več izkušenj ter je bila zato zadolžena za veliko zahtevnejše naloge) odšla na porodniško in ker za njo niso našli nadomestila, so po mojem prihodu avtomatično pričakovali, da bom jaz prevzela njene naloge. Ker pa gre za zadolžitve, za katere je treba veliko prakse in usposabljanja, jim preprosto (še) nisem kos. To sem skušala pojasniti svojemu neposredno nadrejenemu, kakor tudi vsem, ki so za to pristojni – sprva manj intenzivno (ker sem pričakovala, da bodo razumeli in dojeli) – zato sem se znašla tudi v situacijah, kjer sem dobesedno odpovedala, ker stvari nisem dovolj obvladala, zdaj poskušam vsakič, ko sem postavljena pred podobno nalogo, to bolj “agresivno” dopovedati, da tega ne morem in ne nameravam več početi, dokler se ustrezno ne usposobim.

Težava je v tem, da doslej še nikoli nisem bila v podobnem položaju in imam občutek, da svojih argumentov ne znam dovolj suvereno predstaviti in pred nadrejenimi zato izpadem nesamozavestna in nesposobna – razlog za to pa je, da nisem prepričana, kako intenzivno lahko nastopim, glede na to da je hierarhija precej močnejša, kot sem je bila vajena.

Ne vem, če sem bila dovolj jasna, bom pa vesela vsakega nasveta, kako svojo težavo odpraviti.
Hvala!

Pozdravljena,

vsekakor bi morala vedeti kaj več o odnosih v tvojem podjetju, da bi ti lahko kaj konkretnega svetovala.
Lahko ti z gotovostjo svetujem samo nekaj. V vsaki situaciji, ko predstavljaš neko stališče večini, je najbolj pomembno, da imaš trdne argumente za to. Se pravi, da veš o čem govoriš, da znaš to argumentirati z dejstvi. Glede na tvoj primer si to predstavljam tako, da ko bi na primer svojim nadrejenim želela sporočiti, da so naloge za tebe prezahtevne in jih je preveč, ob tem točno navedeš primere v katerih se ti je to zgodilo in tudi svojo vizijo kako bi to lahko boljše naredila, če bi . . . . Povej tudi zakaj meniš, da zadevi nisi kos in kako bi po tvojem mnenju lahko situacijo v podjetju (ob pomanjkanju kadra) rešili. Samozavestno lahko nastopaš le, ko veš o čem govoriš in ko si o tem kar govoriš tudi resnično sama prepričana.

upam, da sem ti kaj pomagala, javi se mi kako ti gre.

lp Maja

New Report

Close