Navade v otroštvu imajo resne posledice na zdravje vse življenje

Glede na to, da je zgodnje otroštvo ‘kritično okno priložnosti’ za oblikovanje zdravih navad, imajo nove ugotovitve po mnenju raziskovalcev iz Univerze Wollongong v Avstraliji resne posledice za vseživljenjsko zdravje in dobro počutje ljudi po vsem svetu.

Trije od štirih majhnih otrok v Evropi preveč časa preživijo pred zasloni, premalo spijo in se premalo vsakodnevno gibajo, kaže nova globalna analiza, poroča Euronews. V skladu z mednarodnimi smernicami bi morali biti otroci, mlajši od 5 let, vsak dan telesno dejavni vsaj tri ure, od tega vsaj eno uro intenzivne vadbe, pred zasloni ne bi smeli biti več kot eno uro, spati pa bi morali od 10 do 13 ur.

Po podatkih študije, objavljene v reviji JAMA Pediatrics, v kateri je sodelovalo približno 7.000 otrok iz 33 držav iz vsega sveta, ta merila dosega le 14,3 odstotke tri in štiri leta starih otrok: medtem ko jih 81 odstotkov dovolj spi, jih le 41,8 odstotka upošteva priporočila glede časa pred zaslonom, 49,2 odstotka pa je dovolj telesno dejavnih.

Deklice boljše pri zaslonih, dečki pri gibanju

Delež otrok v Evropi, ki dosega vsa tri merila, je nekoliko višji od svetovnega povprečja: polovica evropskih otrok (50 odstotkov) ima dovolj omejen čas pred zaslonom, 53,5 odstotkov otrok se dovolj giba, skoraj vsi (94,7 odstotka) pa dovolj spijo. Analiza je razkrila, da evropske deklice pogosteje kot dečki upoštevajo smernice glede časa, ki ga preživijo pred zaslonom, vendar pa se pogosteje ne gibljejo dovolj.

Majhne otroke je skoraj nemogoče povsem odvrniti od zaslonov

Po preučevanju vsakodnevnih digitalnih navad majhnih otrok so raziskovalci ugotovili, da je majhne otroke skoraj nemogoče odvrniti od zaslonov in da lahko ničelna toleranca pri starših povzroči le zaskrbljenost ali sram zaradi uporabe zaslonov pri njihovih otrocih, namesto da bi jim pomagala zmanjšati njihovo uporabo.

“Smernice za preživljanje časa pred zasloni so preveč poenostavljene, saj običajno ne upoštevajo kakovosti tega, kar otroci počnejo na svojih napravah,” je komentirala dr. Sarah Rose, razvojna psihologinja in izredna profesorica na Univerzi Staffordshire v Združenem kraljestvu, ki v študiji ni sodelovala. “Čas pred zaslonom je lahko zelo raznolik in te dejavnosti imajo lahko za otroke, ki se z njimi ukvarjajo, različne vrednosti,” je dodala in kot primer navedla video klice s starimi starši ali gledanje izobraževalnih programov.

“Mislim, da bi starši resnično cenili podporne smernice o tem, kako na bolj zdrav način preživljati čas za zasloni z otroki,”

dr. Sarah Rose, razvojna psihologinja in izredna profesorica na Univerzi Staffordshire v Združenem kraljestvu

Se srečujete s težavami pri uporabi zaslonov pri sebi ali svojem otroku? Obiščite forum Zasvojenost in pomoč ter postavite vprašanju strokovnjaku ali delite svoje izkušnje.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
22.10.2024 ob 18:24
1,059
15.10.2024 ob 10:37
360
20.10.2024 ob 18:58
784
03.09.2024 ob 15:16
1,189
08.05.2024 ob 23:42
Preberi več

Več novic

New Report

Close