Ste utrujeni in brez energije? Je razlog železo? Morda hormonsko neravnovesje?

Utrujena ženska leži na sedežu
Foto: Zohre Nemati, Unsplash

Ste utrujeni in brez energije? Morda vam primanjkuje železa.

Se pogosto počutite utrujeni, brez energije, razdražljivi, ali vas muči glavobol? Čeprav te simptome marsikdo odpiše kot običajno utrujenost, razlog za to lahko tiči drugje. 

Ko zaznamo spremembe v našem počutju, se je smiselno vprašati, kaj jih povzroča. Ali smo preobremenjeni, pod stresom, dovolj spimo, je naša prehrana uravnotežena? Posebej pomembno je, da ob resnejših simptomih, kot so vrtoglavice, pospešen srčni utrip in omotičnost, obiščemo zdravnika in preverimo kri. Pogost vzrok teh težav je lahko pomanjkanje železa, še posebej pri ženskah. 

Zakaj je železo ključno za naše zdravje? 

Železo igra pomembno vlogo v telesu, saj omogoča, da so celice pravilno preskrbljene s kisikom. Ko telo nima dovolj železa, se zniža raven hemoglobina v krvi, zaradi česar celice ne prejemajo dovolj kisika in zato ne morejo učinkovito delovati. Če celica ne deluje optimalno, to vpliva na delovanje organov in  posledično na naše splošno počutje.  

Vzroki za pomanjkanje železa 

Železo se nahaja v vsaki celici našega telesa. Povprečen odrasel človek ima približno 40 mg železa na kilogram telesne teže, pri čemer je največ železa shranjenega v jetrih, kostnem mozgu, vranici in ledvicah. Kadar se zaloge železa zmanjšajo, se pojavijo naslednji simptomi: 

  • utrujenost (tudi po počitku), 
  • pomanjkanje energije, 
  • razdražljivost, 
  • vrtoglavica in omotičnost, 
  • pospešen srčni utrip, 
  • zaspanost in kratka sapa. 

Ženske morajo biti še posebej pozorne na pomanjkanje železa v obdobju menstruacije, nosečnosti in dojenja. Drugi pogosti vzroki vključujejo: 

  • pomanjkljivo prehrano z nizkim vnosom železa, 
  • motnje absorpcije železa (npr. Crohnova bolezen, celiakija), 
  • jemanje določenih zdravil in intenzivne športne aktivnosti. 

Kako nadomestiti pomanjkanje železa? 

Če so vrednosti železa nizke, je priporočljivo prilagoditi prehrano ter hkrati razmisliti o dopolnjevanju s prehranskimi dopolnili. Še posebej učinkovito je naravno hemsko železo, saj ne povzroča slabosti ali zaprtja in se zelo dobro absorbira. Edino prehransko dopolnilo v Sloveniji, ki vsebuje hemsko železo, je RICHTER FerroBio, primerno tudi za diabetike, saj ne vsebuje ogljikovih hidratov. Tablete so brez vonja in okusa, zadostuje pa že ena tableta na dan. Priporočljivo je, da dopolnilo redno jemljete vsaj tri mesece za popolno obnovo zalog železa v telesu.1

hrana, meso. železo,
Foto: Profimedia

V kateri hrani se nahaja največ železa? 

Železo se nahaja v različnih živilih, a so nekatera bolj bogata s tem mineralom kot druga. Visoke koncentracije železa vsebujejo: 

  • rdeče meso, kot so govedina, jagnjetina in divjačina; 
  • piščančje in puranje meso; 
  • morski sadeži, kot so ostrige, školjke, tuna in skuša; 
  • temno zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in blitva; 
  • stročnice, kot so leča, čičerika, fižol in grah; 
  • oreščki, kot so indijski oreščki, lešniki in mandlji; 
  • suho sadje, kot so suhe marelice in rozine; 
  • žita in žitni izdelki, ki so obogateni z železom, na primer žitni kosmiči. 

Preprečite utrujenost in izboljšajte svoje počutje z rednim spremljanjem vrednosti železa ter poskrbite za svoje zdravje! 

Načrtujete nosečnost ali pričakujete dojenčka? 

Na raven železa morajo biti posameznice ženskega spola še posebej pozorne v času, ko načrtujejo družino ali pa pod svojim srcem že nosijo otroka. V obdobju nosečnosti so namreč potrebe po železu povečane, enako velja tudi za čas dojenja. 

Težave, ki se lahko pojavijo ob načrtovanju nosečnosti 

Z leti ženske vse težje zanosijo. Težave so lahko povezane z urejenostjo ciklusov. V številnih primerih je v ozadju slabo stanje jajčnih celic (oocitov), velikokrat pa je vzrok za neplodnost oziroma težjo pot do zanositve v PCOS, ki je eden poglavitnih vzrokov za neredne menstruacije ali cikluse brez ovulacij. V svetu poročajo, da ima že vsak 7. par ima težave s spočetjem otroka2,3. V tretjini primerov ima zdravstvene težave ženska, v tretjini moški, v tretjini pa oba3. Pri ženskah so v 35 odstotkih primerov vzrok težave z ovulacijo, v 35 odstotkih neprehodnost jajcevodov, v 20 odstotkih endometrioza in v 10 odstotkih druge motnje4,5

Sindrom, ki velikokrat vodi v resne bolezni, prizadene vsako deseto žensko v reproduktivni dobi. 

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) prizadene vsako deseto žensko v reproduktivni dobi, kar ga uvršča v sam vrh s hormoni povezanih obolenj (navaja Svetovna zdravstvena organizacija – WHO). Gre za skupek težav, ki pri različnih ženskah različno potekajo, vsem pa sta skupni imenovalec inzulinska rezistenca in presežek moških spolnih hormonov. Možne težave so številne, kot na primer pretirana poraščenost ali izpadanje las, neredni menstruacijski ciklusi in pridobivanje telesne mase kljub zdravemu življenjskemu slogu.  

Ženske najbolj moti nepredvidljiva menstruacija 

Ne glede na starost ženske najbolj motijo neredni ciklusi. Skrbi jih, da se v ozadju skriva resna bolezen ali pa so nesproščene ob vsakodnevnih opravilih, športnih aktivnostih ali načrtovanju pomembnih dogodkov, saj nikoli ne vedo kdaj jih lahko presenetijo ’tisti dnevi v mesecu’. Čedalje več žensk tudi išče naravne rešitve in si želi urediti cikluse brez hormonov, kar je mnogokrat izziv.  

Hormonsko neravnovesje lahko vpliva na presnovo glukoze 

Ženske se večkrat soočajo s spremembami v hormonskem ravnovesju. S PCOS je povezana specifična inzulinska rezistenca, kar pomeni, da so tkiva, vključena v presnovo, odporna na inzulin. Inzulin pa je dokazano povezan s povečano tvorbo moških spolnih hormonov in tako je krog sklenjen. Ženske pričnejo pridobivati hormonski trebušček, z napori uravnavajo telesno težo in se navkljub zdravemu življenjskemu slogu stalno redijo. Dolgoročno jih lahko pričnejo ogrožati srčno-žilne bolezni ter sladkorna bolezen tipa 2, v primeru nosečnosti pa imajo povečano tveganje za razvoj nosečniške sladkorne bolezni.  

Kako si lahko ženska pomaga sama? 

Največ lahko naredimo z vzdrževanjem zdravega življenjskega sloga, ki vključuje mediteransko dieto, zadostno količino spanja, veliko vode, redno gibanje in izogibanje stresu. Za ohranitev cikličnega pojavljanja menstruacij ter za pomoč delovanju jajčnikov je priporočljiva tudi podpora prehrane z dodatkom mio-inozitola v kombinaciji z aktivno folno kislino. V manjših količinah je mio.inozitol sicer prisoten v zelenjavi ter sadju (npr. v grenivkah, fižolu, mandljih in orehih). 

Mio-inozitol je naravna sestavina vseh celic in ima v človeškem telesu vlogo biokemičnega prenašalca. Pomembno vlogo ima pri sintezi maščob, razvoju in celični rasti ter pri uravnavanju normalnega delovanja inzulina, ščitničnih in spolnih hormonov. Mio-inozitol pomaga doseči in vzdrževati hormonsko ravnovesje, uravnava menstruacijske cikluse in s tem ugodno vpliva na plodnost.  

Na voljo je v izdelku RICHTER CycleBalance (2 g), ki so mu dodali 200 µg aktivne oblike folata, kar pomeni, da ga za razliko od običajne folne kisline lahko telo takoj uporabi, brez presnavljanja. Tudi folna kislina je pomemben dejavnik pri zagotavljanju plodnosti in zdrave nosečnosti, saj ima vpliv na rastoče celice in razvoj materinega tkiva med nosečnostjo. Zmanjša tveganje za okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu. Folati pomagajo tudi pri delovanju imunskega sistema, pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter pri normalnem psihološkem delovanju.  

Prehransko dopolnilo RICHTER CycleBalance podpira tudi obsežna literatura, ki navaja, da se pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov izboljša občutljivost za inzulin, zvišajo se možnosti za normalne ovulacije in možnosti za zanositev5. Koristni učinek pa se doseže z dopolnjevanjem prehrane s 400 μg folne kisline (2 vrečici RICHTER CycleBalance) dnevno vsaj en mesec pred ter tri mesece po zanositvi.  

Preden pa se odločite za jemanje katerega koli prehranskega dopolnila, se o tem posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. 

Reference:

  • 1http://ferrobio.si/wp-content/uploads/2020/11/2020_Ferrobio_Instructions_V2.pdf
  • 2Pasquali R, Stener–Victorin E, Yildiz BO, Duleba AJ, Hoeger K, Mason H, et al. PCOS Forum: research in polycystic ovary syndrome today and tomorrow. Clin Endocrinol 2011; 74: 424–33.
  • 3Escobar-Morreale, H. Polycystic ovary syndrome: definition, aetiology, diagnosis and treatment. Nat Rev Endocrinol; 2018 14, 270–284.
  • 4Bevilacqua A, Bizzarri M. Physiological role and clinical utility of inositols in polycystic ovary syndrome. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2016 Nov; 37:129-139.
  • 5Artini, Paolo; Di M Berardino, O.; Papini, F.; Genazzani, Alessandro; Simi, G.; Ruggiero, M.; Cela, Vito Endocrine and clinical effects of Myo-Inositol administration in polycystic ovary syndrome. A randomized study. Gynecological endocrinology; 2013: 29.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,483
28.10.2024 ob 07:30
263
23.09.2024 ob 12:59
1,613
18.09.2024 ob 18:07
850
25.10.2024 ob 17:04
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close