Koraki za namestitev hibridne sončne elektrarne. Kaj morate upoštevati?

Oglasno sporočilo , 21. oktober 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Enerson.si

Namestitev hibridne sončne elektrarne je odličen način, da izkoristite prednosti sončne energije, hkrati pa ohranite zanesljivost in prilagodljivost napajanja z omrežjem ali baterijami. Preden pa se lotite tega pomembnega koraka, je treba upoštevati več ključnih dejavnikov, ki bodo vplivali na uspešnost in učinkovitost sistema.

Ekstremna nihanja tržnih cen električne energije skupaj z vse pogosteje vprašljivo dobavo te, ki nemalokrat ne zmore več zagotoviti zanesljive oskrbe vsem gospodinjstvom in gospodarskim obratom, številne prej ali slej pripeljejo do edinega logičnega ter smiselnega zaključka, in sicer, da je dandanes treba poskrbeti za samostojen, od države povsem neodvisen vir električne energije. V tem pogledu eno najboljših možnosti ponuja kar sončna energija oziroma sončne elektrarne.

Ker je postavitev sončne elektrarne kompleksen proces, v okviru katerega velja natančno preučiti vse vidike, ki kakorkoli vplivajo na končno postavitev sončne elektrarne, v nadaljevanju preberite napotke, kako s pomočjo hibridne sončne elektrarne doseči kar najvišjo učinkovitost.

Hibridna sončna elektrarna

Združitev tradicionalne elektrarne z baterijo velja za enega najnaprednejših sistemov za pridobivanje električne energije, kajti ta vključuje baterijo, v katero se shranjuje višek energije. S tem se uporabniku zagotovi neprimerljivo večja neodvisnost od javnih distributerjev električne energije oziroma doseže zanesljiva oskrba z električno energijo, kar v primeru običajnih sončnih elektrarn vendar ni povsem samoumevno.

Če med prednosti tovrstnih elektrarn sodijo prispevek k trajnostnemu razvoju, uporaba obnovljivih virov energije in posledično zmanjšanje ogljičnega odtisa (skrb za okolje), med lastnosti hibridnih elektrarn ob naštetem štejejo še popolna neodvisnost od omrežja, z njo povezana zanesljivost z oskrbo električne energije, maksimalen izkoristek sončne energije ter rezanje konične moči, medtem ko je ta hkrati že pripravljena tudi na novi omrežninski zakon.

Foto: Enerson.si

Postavitev sončne elektrarne zahteva upoštevanje širokega spektra dejavnikov, ne glede na montažo te – postavitev sončne elektrarne se lahko izvede na strehi ali na tleh – pa vsako tovrstno elektrarno tvorijo:

  • sončni moduli, ki predstavljajo osnovo in na temelju fotovoltaičnega učinka pretvarjajo sončno svetlobo v enosmerni tok (ta nato potuje do razsmernika),
  • hibridni razsmernik, ki enosmerni tok iz modulov pretvori v izmeničnega (ta je primeren za uporabo), obenem pa omogoča shranjevanje viška električne energije, in
  • baterija, ki deluje kot shranjevalnik električne energije.

Dobro je vedeti

Podjetje Enerson pod svojim okriljem napredne in visoko usposobljene električarje ter druge strokovnjake za postavitev sončne elektrarne združuje vse od leta 2007. Sodeluje izključno s priznanimi proizvajalci opreme, stranke pa spremlja od začetka do konca postavitve sončne elektrarne. Poskrbi torej za montažo sončne elektrarne, ureditev dokumentacije in vključitev elektrarne v distribucijsko omrežje. Pri tem s strokovno podkovanimi in praktično usposobljenimi sodelavci stremi k skrbni ter profesionalni postavitvi sončne elektrarne, kar najvišji učinkovitosti te in njeni nadvse dolgi življenjski dobi.

Poslužuje se litij-ionskih baterij, ki v povprečju dosežejo med 10.000 in 15.000 polnjenj, katerokoli elektrarno kadarkoli pretvori (nadgradi) v hibridno, za kar je potrebna izključno menjava razsmernika iz običajnega v hibridnega, uporabnikom, katerim je podjetje Enerson izvedlo postavitev sončne elektrarne, pa omogoča spremljanje delovanja elektrarne na daljavo. Gre za posebno aplikacijo, s katero je kadarkoli možno dobiti vpogled v proizvodnjo sončne energije, porabo energije v realnem času, količino skupne energije in stopnjo napolnjenosti baterije.

Postavitev sončne elektrarne

Popoln izkoristek sončne energije zahteva izredno natančno postavitev sončne elektrarne in predhodno izvedena merjenja, saj na postavitev sončne elektrarne, natančneje sončnih modulov, vplivata orientacija ter naklon teh.

Smer sončnih modulov

Dotok obsevanja je odvisen od več dejavnikov, najbolj pa nanj zagotovo vpliva geografska širina, kajti maksimalni dotok dosegajo mesta ob ekvatorju, minimalnega pa tista na polih. Ob tem sevanje slabi tudi zaradi ozračja, iz česar sledi, da do tal prispe le 58 % sončnega sevanja, od česar se jih kar 9 % nemudoma odbije od tal, zato Zemlja absorbira 49 %, upoštevati pa je potrebno še koeficient odbojnosti, ki narekuje, da temnejša kot je površina, manjši je odbitek svetlobe.

Upoštevajoč vse pravkar navedeno postavitev sončne elektrarne v Sloveniji sledi orientaciji neba in naklonu. Analize sončnega sevanja, ki se meri na mesečni ravni v W/m², nazadnje pa izračuna letni povpreček sončne energije po kWh/m², so tako pripeljale do zaključka, da maksimalni izkoristek sončne svetlobe v Sloveniji prinaša južna stran z moduli, postavljenimi v naklonu 30°. Na ta način se namreč izkoristi največje število sončnih ur, a sta za postavitev sončne elektrarne ustrezna tudi zahodna in vzhodna stran, medtem ko je severna povsem neprimerna.

Naklon sončnih modulov

Raziskave so dokazale, da je gostota energijskega toka na površini pri 30° naklonu sončnih modulov kar dvakrat višja kakor pri postavitvi sončne elektrarne pod naklonom 90°. Natanko zato se še pred postavitvijo sončne elektrarne priporočajo meritve kota vpadnega sevanja, čeprav se ta spreminja glede na del dneva ter letne čase. A na splošno vendar velja, da je gostota odvisna tudi od vremena in mikrolokacije, pri čemer je v Evropi količina vpadne svetlobe v poletnih mesecih celo petkrat višja kot v zimskem času.

Foto: Enerson.si

Oblika strehe

Na postavitev sončne elektrarne vpliva tudi oblika strehe, saj njena razgibanost celoten postopek oteži. Najprimernejša za postavitev sončne elektrarne je vsekakor dvokapnica, sledi ravna streha, vendar je pri tej potreben natančen izračun razdalje med moduli, da ne bi prihajalo do njihovega senčenja. Poleg oblike strehe se ne sme zanemariti vrsta strešne kritine, ker vsak tip strešne kritine za postavitev sončne elektrarne zahteva svoj tip podkonstrukcije.

Postavitev sončne elektrarne je možno izvesti tudi direktno na tla, v povezavi s čimer se lahko uporabljajo tudi sledilniki sonca za prilagoditev nadzora in usmeritev modulov, ki se lahko samodejno obračajo po soncu. Tovrstna postavitev sončne elektrarne ima zaradi prilagojene podkonstrukcije daljšo življenjsko dobo (do 60 let), na kar vsaj malce prav gotovo vplivata poenostavljeno vzdrževanje in čiščenje modulov.

Vrsta sončnih modulov

Na voljo je več tipov in vrst sončnih modulov, z različnimi tehničnimi lastnostmi in karakteristikami, z napetostjo od 400 do 700W, pa tudi različnimi dimenzijami.

Iz vsega sledi, da podjetje Enerson, ko gre za postavitev sončne elektrarne, prav ničesar ne prepušča naključju, ker pa gre za dokaj zapleten, premišljen postopek, znotraj katerega je potrebno upoštevati celoten nabor smernic, ki nazadnje pripeljejo do resnično učinkovite, pravilne in ustrezne postavitve sončne elektrarne, se je priporočeno dogovoriti za individualno svetovanje.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,503
30.03.2024 ob 10:27
298,314
21.10.2024 ob 21:00
113,050
21.10.2024 ob 18:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close