Vaje za zvin gležnja – Kako pospešiti okrevanje?

Oglasno sporočilo , 18. oktober 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Zvini gležnja sodijo med najpogostejše športne poškodbe in lahko močno vplivajo na izvedbo naših vsakodnevnih aktivnosti. V kolikor poškodba ni pravilno obravnavana, lahko privede do kronične nestabilnosti, ponavljajočih se poškodb in dolgotrajne bolečine, kar vpliva na naš prosti čas. Kako torej ravnati po poškodbi, da se nevšečnostim izognemo?

Zvini gležnja so ena najpogostejših poškodb, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in pri športnih dejavnostih.

Zelo pogosto se pojavijo zaradi nepravilnega stopa na neravno podlago, ob športnih poškodbah ali ob neustreznem obuvalu. Kljub temu, da se zvin gležnja morda zdi manjša poškodba, je ključnega pomena ustrezna in pravočasna rehabilitacija, saj lahko nepravilno zdravljenje vodi v kronično nestabilnost gležnja in trajne omejitve gibanja.

V tem članku bomo predstavili učinkovite vaje za zvin gležnja, ki pomagajo povrniti moč, stabilnost in gibljivost gležnja, ter tako pospešijo proces okrevanja.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Anatomija gležnja

Gleženj nam omogoča gibanje stopala in igra pomembno vlogo pri njegovi stabilnosti in ravnotežju med različnimi gibalnimi aktivnostmi.

Stabilnost gležnja zagotavljajo močni ligamenti, ki gleženj povezujejo z okoliškimi kostmi in preprečujejo gibe, ki bi lahko vodili do poškodb!

Med ključnimi ligamenti, ki zagotavljajo stabilnost gležnja so lateralni ligamenti na zunanji strani (ATFL, CFL, PTFL), ki so še posebej dovzetni za poškodbe pri zvinih, ter deltoidni ligament na notranji strani.

Za dobro funkcionalnost gležnja je nujno usklajeno delovanje vseh struktur, ki skupaj zagotavljajo njegovo stabilnost. Vsaka motnja ali poškodba struktur lahko močno omeji njegovo funkcijo in posledično oteži naše normalno gibanje.

S skrbno rehabilitacijo in uvedbo preventivnih vaj je mogoče tveganje za ponovne poškodbe znatno zmanjšati!

Tipi zvinov gležnja

Ali ste vedeli, da poznamo več vrst zvinov gležnja? Medialni zvin se zgodi, ko se gleženj zvije ”navzven” in so poškodovani ligamenti na notranji strani, medtem ko so pri zunanjem oz. lateralnem zvinu poškodovani ligamenti na zunanji strani (ATFL, CFL, PTFL).

Raziskave kažejo, da lateralni zvini predstavljajo okrog 70-90 % vseh zvinov gležnja, medtem ko medialni zvini predstavljajo le 10-30 %!

Zvine razvrščamo tudi po stopnjah resnosti. Prva stopnja obsega blag zvin, pri katerem so ligamenti rahlo raztegnjeni. Druga stopnja označuje zmerno poškodbo, kjer so ligamenti delno raztrgani, pri tretji stopnji pa je vključeno popolno pretrganje ligamentov!

Simptomi poškodbe gležnja

Simptomi zvina gležnja se lahko razlikujejo glede na resnost in tip poškodbe, vendar ti splošno vključujejo bolečino, oteklino in omejeno gibljivost.

Takoj ob zvinu se pojavi močna, ostra bolečina, ki je lokalizirana na prizadetem območju in se ob pritisku ali obremenitvi stopnjuje. Značilen znak je tudi oteklina, ki nastane kot posledica vnetnega procesa.

Poleg tega naši pacienti poročajo o omejitvi gibljivosti, kot posledici bolečine, otekline in vnetja, kar ovira prosto gibanje.

Pomembno je, da se na omenjene znake in simptome odzovemo pravočasno in si hitro zagotovimo strokovno pomoč!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

5 učinkovitih vaj pri zvinu gležnja

Naši strokovnjaki so na podlagi dolgoletnih izkušenj in najsodobnejših terapevtskih smernic pripravili 5 vaj, ki pripomorejo k ponovni vzpostavitvi normalne funkcionalnosti vaših gležnjev!

V nadaljevanju vam tako predstavljamo 5 najpomembnejših vaj za uspešno rehabilitacijo po zvinu, ki vam bodo povrnile stabilnost, moč in gibljivost, ki so potrebni za vaše ponovne športne užitke!

1. Pasivno raztezanje

Pasivno raztezanje je odličen način za izboljšanje gibljivosti gležnja in zmanjšanje togosti, ki se lahko pojavi po poškodbi. Za izvajanje vaje potrebujete elastični trak.

Izvedba: Sedite na tleh, noge so iztegnjene. Elastični trak ovijemo okoli sprednjega dela stopala in ga počasi vlečemo proti sebi, dokler ne občutimo rahlega raztega v mečih. Položaj zadržimo 15–30 sekund in ponovimo 2-3 krat.

2. Krepitev z elastičnim trakom

Uporaba elastičnega traku je odlična metoda za krepitev mišic okoli gležnja.

Izvedba: Sedite na tleh, noge so iztegnjene. Elastični trak ovijemo okoli sprednjega dela stopala, drugi konec pa držimo mi in ga vlečemo proti sebi. Počasi iztegujemo stopalo naprej, pri čemer nam trak daje upor.

3. Vaja za ravnotežje na eni nogi

Ta vaja pomaga pri izboljšanju ravnotežja in stabilnosti gležnja, ki sta po zvinu oslabljeni. 

Izvedba: Stojite na eni nogi, druga naj bo dvignjena nad tlemi. Poskusite zadržati ravnotežje 30 sekund. Za otežitev naloge zaprite oči in stojte na nestabilni podlagi.

4. Dvigi na prste

Z vajo krepimo glavne mečne mišice (m. soleus in m. gastrocnemius)

Izvedba: Počasi se dvignite na prste, zadržite nekaj sekund, nato se počasi spuščajte v izhodiščni položaj. Izvedite 10–15 ponovitev.

5. Hoja z elastiko

Hoja z elastiko je namenjena krepitvi evertorjev stopala, ki pripomorejo k stabilni hoji in teku.

Izvedba: Za izvedbo vaje uporabite elastični trak, ki ga namestite okoli obeh stopal. Začnite v polčepu, pri čemer stopala obrnite navzven, da je elastika napeta. Med hojo v levo in desno ohranjamo napetost elastike ter zunanjo pozicijo stopal.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Pomen specialne fizioterapije klinike Medicofit

Specialna fizioterapija, kot jo ponujamo v kliniki Medicofit ima ključno vlogo pri učinkovitem zdravljenju poškodb gležnja, saj združuje sodobne tehnike in individualizirane pristope za najboljše rezultate zdravljenja.

Pri akutnem zvinu zdravljenje poteka po smernicah PRICE, kar vključuje zaščito (Protection), počitek (Rest), hlajenje z ledom (Ice), kompresijo (Compression) in dvigovanje (Elevation) prizadete okončine nad nivo srca.

V kliniki nadaljujemo s specialno rehabilitacijo, katere pristop vključuje kombinacijo individualiziranih vaj, manualnih tehnik ter sodobne opreme fizikalnih agensov, ki pomagajo pri lajšanju težavnih simptomov.

Za zmanjšanje akutne otekline in bolečine uporabljamo tudi napredno TECAR terapijo in SUMMUS laser, ki v telesu pospešita naravne procese celjenja in pospešita okrevanje poškodovanih ligamentov!

Pri zvinu gležnja je poudarek na gibalni terapiji v sklopu katere se osredotočamo na povrnitev normalne sklepne gibljivosti ter postopne krepitve mišic okoli gležnja.

Ker zvin delno vpliva tudi na slabše ravnotežje pacienta, se v sklopu terapije osredotočamo na vaje za izboljšanje koordinacije. Vključimo vajo stoje na eni nogi, vadbo na nestabilnih površinah in uporabo ravnotežnih pripomočkov.

Naša strokovna ekipa natančno oceni stanje posameznika, ter zanj pripravi ustrezen načrt zdravljenja!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

VIRI

Jungmann PM, Lange T, Wenning M, Baumann FA, Bamberg F, Jung M. Ankle Sprains in Athletes: Current Epidemiological, Clinical and Imaging Trends. Open Access J Sports Med. 2023 May 22;14:29-46. doi: 10.2147/OAJSM.S397634. PMID: 37252646; PMCID: PMC10216848.

Melanson SW, Shuman VL. Acute Ankle Sprain. [Updated 2023 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459212/

Hertel J. Functional Anatomy, Pathomechanics, and Pathophysiology of Lateral Ankle Instability. J Athl Train. 2002 Dec;37(4):364-375. PMID: 12937557; PMCID: PMC164367.

Herzog MM, Kerr ZY, Marshall SW, Wikstrom EA. Epidemiology of Ankle Sprains and Chronic Ankle Instability. J Athl Train. 2019 Jun;54(6):603-610. doi: 10.4085/1062-6050-447-17. Epub 2019 May 28. PMID: 31135209; PMCID: PMC6602402.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,501
18.10.2024 ob 11:04
298,311
18.10.2024 ob 10:50
113,049
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close