S temi triki vas po uživanju stročnic ne bo napenjalo

I. K., 26. oktober 2024
Življenjski slogPrehrana
Krožnik domačega humusa, okrašenega s čičeriko, svežim peteršiljem, olivnim oljem, česnom in limeto.
Homemade hummus with olive oil and fresh parsley,Image: 335629294, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Stročnice so tretja največja rastlinska družina, ki ima kar 19 tisoč znanih vrst, piše portal Prehrana.si, kjer tudi navajajo, da med prehransko najpomembnejše vrste spadajo različne vrste fižola, leče, soja, grah in čičerika.

“Stročnice so hranilno izjemno bogata živila, saj poleg kompleksnih ogljikovih hidratov vsebujejo še dobršen delež beljakovin, prehranskih vlaknin, vitamine B kompleksa ter železo, baker, cink, magnezij, mangan in fosfor. Ne vsebujejo nasičenih maščob in – kot vsa hrana rastlinskega izvora – namesto holesterola vsebujejo zdravju koristne fitosterole. Stročnice med razvojem plodov v semenih akumulirajo večje količine beljakovin, kar jih uvršča med najboljše rastlinske vire beljakovin. Stročnice vsebujejo večje količine esencialnih aminokislin lizina in treonina, ki ju sicer primanjkuje v žitih, medtem ko z žiti zaužijemo dovolj metionina, ki ga primanjkuje v stročnicah,” še navajajo na spletni strani Prehrana.si.

Čeprav so stročnice zdrave, pa se jim mnogi izogibajo, ker povzročajo napihnjenost. Strokovnjakinja za prehrano Sophie Brünke je za spletno stran Fitbook razkrila nekaj trikov, s katerimi se bomo izognili vetrovom.

menstruacija, bolečina, ženska
Foto: Profimedia

Stročnice čez noč namočite, med kuhanjem zamenjajte vodo

Posušene stročnice je treba namakati med osem in deset ur, da bi se večina neprebavljivih oligosaharidov sprostila v vodo. “Če želite, lahko v vodo, v kateri namakate stročnice, dodate gram sode bikarbone, ki zmehča celične stene stročnic in jih naredi bolj prebavljive. Vodo za namakanje je treba pred kuhanjem odliti in jo nadomestiti s svežo vodo. Še več sestavin, ki povzročajo napihnjenost, se bo sprostilo, če vodo za kuhanje na polovici kuhanja zamenjamo z novo. A pozor: Ta naj bo vroča, da stročnice ne popokajo.”

Kdor redno uživa stročnice, se jih navadi in zato ne občuti napihnjenosti. Pomembno je, da prebavila počasi navajamo na vlakninsko bogato živilo, zato jejte počasi in hrano temeljito žvečite! “Vlaknine iz stročnic gredo najprej skozi tanko črevo, ki je glavno mesto absorpcije hranil, nato pa pot nadaljujejo v debelo črevo. Bakterije, ki tam prebivajo, uporabijo vlaknine, in to proizvaja pline, ki povzročajo napihnjenost. Naša črevesna flora pa se lahko spremeni in prilagaja temu, kar jemo. Zato lahko traja nekaj časa, da se napihnjenost po zaužitju stročnic umiri. Čez nekaj časa pa se črevesna flora prilagodi prehrani, bogati z vlakninami. Za začetek lahko uporabite tudi olupljene stročnice, saj so lažje prebavljive. A pozor: pri kuhanju se tudi bolj močno zmehčajo!”

Sveža zelišča, ki preprečujejo napenjanje

Sveža zelišča in začimbe pomirjajo črevesje. Znane “začimbe proti napenjanju” so janež, kumina in koromač, ki jih lahko uživate tudi v obliki čaja. Napihnjenost sicer zmanjšujejo tudi lovor, majaron in ingver.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
28.10.2024 ob 09:07
399
25.10.2024 ob 19:08
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close