ADHD: Bodite previdni pri diagnozah na družbenih omrežjih

M. Ć. , 20. oktober 2024
Duševno zdravje in odnosi

V poplavi vsebin na družabnih omrežjih, kjer vplivneži opisujejo simptome ADHD, se mnogi hitro prepoznajo in si postavijo samodiagnozo. A pozor! Simptomi so lahko zavajajoči in vodijo v napačne zaključke. Strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti samodiagnosticiranja ter poudarjajo pomen strokovne pomoči.

TikTok, priljubljena platforma za kratke videoposnetke, je postal vir informacij o najrazličnejših temah, vključno z zdravstvenimi. V zadnjem času se na platformi pojavlja vse več vsebin o motnji pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), kar je privedlo do porasta samodiagnoz. Čeprav je osveščanje o ADHD pomembno, strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri postavljanju diagnoz na podlagi smernic na družbenih omrežjih.

Čeprav so družbeni mediji pomembno prispevali k razširitvi znanja o duševnem zdravju, je ključno, da ljudje ne sklepajo prehitro in se raje posvetujejo z zdravnikom ali psihologom .

Povečanje samodiagnoze ADHD

Nedavna študija je razkrila zaskrbljujoč trend: eden od štirih odraslih verjame, da ima “skriti” ADHD. Vendar pa statistični podatki kažejo, da ima to motnjo le majhen odstotek prebivalstva. Znanstveniki so prepričani, da so družbeni mediji, kot je TikTok, ključni dejavnik pri tem pojavu. Uporabniki pogosto sledijo vplivnežem, ki opisujejo simptome ADHD, kar pri gledalcih vzbuja občutek, da imajo enako stanje.

Raziskava, ki so jo izvedli ameriški strokovnjaki na univerzi Ohio State, je pokazala, da mlajši odrasli pogosteje verjamejo, da imajo ADHD, kot starejši. Žal pa le polovica teh posameznikov poišče strokovno pomoč .

Nevarnosti napačnih diagnoz: Kaj se skriva za simptomi?

Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko nekatere druge zdravstvene težave ostale neodkrite, saj imajo podobne simptome kot ADHD, na primer anksioznost in depresija.

Znanstveniki ugotavljajo, da je lahko ADHD povezan z okoljem in genetiko. Po besedah dr. Roberta Dickerja iz bolnišnice Zucker Hillside, ki je bil v intervjuju za The New York Post, pogosto odrasli odkrijejo simptome pri sebi, potem ko je njihov otrok diagnosticiran z ADHD. Odrasli pogosto poročajo, da so v otroštvu prejeli neprimerno podporo ali pa so bili napačno označeni kot “leni” ali “neposlušni.” Poleg tega lahko različni okoljski dejavniki, kot so možganske poškodbe, prezgodnji porod ali izpostavljenost svincu, povečajo tveganje za razvoj ADHD.

Kdaj je ADHD prava diagnoza?

Številne javne osebnosti, kot so olimpijka Simone Biles, igralec Mark Ruffalo in igralka Emma Watson, so javno spregovorile o svojih diagnozah ADHD. To je nedvomno pripomoglo k zmanjšanju stigme okoli duševnega zdravja. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da ustvarjalci vsebin na družbenih omrežjih niso nujno strokovnjaki za ADHD. Strokovnjaki poudarjajo, da se simptomi ADHD med odraslimi in otroki razlikujejo. Medtem ko se odrasli soočajo z izzivi, kot sta slabši spomin in koncentracija, se mlajši bolniki pogosto spopadajo s hiperaktivnostjo.

Strokovnjaki svetujejo, da ljudje, ki sumijo na ADHD po ogledu vsebin na družbenih omrežjih, poiščejo strokovno mnenje.

Viri:

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
18.10.2024 ob 11:04
1,059
15.10.2024 ob 10:37
360
15.10.2024 ob 15:44
784
08.10.2024 ob 16:13
1,189
08.05.2024 ob 23:42
Preberi več

Več novic

New Report

Close