Teh osem navad bi lahko za dve desetletji podaljšale vaše življenje

Nova študija, ki je vključevala več kot 700.000 ameriških veteranov, je pokazala, da ljudje, ki pred vstopom v srednja leta sprejmejo osem zdravih življenjskih navad, živijo bistveno dlje.

Nobena skrivnost ni, da zdrav življenjski slog podaljšuje življenje. Da imajo naše navade velik vpliv na dolžino življenja, pa je pokazala tudi lanskoletna študija iz ZDA. Izvedli so jo raziskovalci univerze v Illinoisu, vključevala pa je 700 tisoč veteranov, starih med 40 in 99 let. Spremljali so jih med letoma 2011 in 2019.

Navade, ki po njihovih ugotovitvah močno vplivajo na dolžino življenja, so:

  1. Zdrava prehrana: Jejte polnozrnata in nepredelana živila, veliko sadja in zelenjave, pusto meso, morske sadeže, oreščke in zdrava olja. Izogibajte se predelani hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, maščob in soli.
  2. Šport in gibanje: Privoščite si vsaj dve uri in pol zmerne vadbe ali približno 75 minut intenzivne vadbe na dan.
  3. Življenje brez cigaret: Prenehajte s kajenjem ali zmanjšate uporabo nikotina, saj kajenje povečuje tveganje za številne bolezni. To velja tudi za e-cigarete.
  4. Izogibanje alkoholu: Ne pretiravajte z alkoholom, saj ga povezujejo z večjim tveganjem za nekatere bolezni, kot so rak in bolezni srca.
  5. Redko uživanje protibolečinskih tablet
  6. Ohranjanje socialnih stikov in druženje: Vse več je dokazov, da je osamljenost lahko velik dejavnik tveganja za razvoj kroničnih bolezni. Navsezadnje vpliva tudi na to, kako se prehranjujemo in koliko se gibamo.
  7. Izogibanje stresu: Bodisi s pomočjo dobrih prijateljstev, športa, meditacije ali dihalnih vaj. Tisti, ki živijo z manj stresa, so bolj srečni.
  8. Dobra kakovost spanca: Večina odraslih potrebuje od sedem do devet ur spanja na noč. Dober spanec pozitivno vpliva na zdravje, saj izboljšuje delovanje možganov, podpira imunski sistem in zmanjšuje tveganje za nastanek kroničnih bolezni.

Raziskovalci so ugotovili, da so moški, ki so že pred dopolnjenim 40. letom osvojili teh osem navad, v povprečju živeli kar 24 let dlje kot moški, ki se niso držali nobene.

“Zelo smo bili presenečeni nad tem, koliko bi lahko pridobili s sprejetjem enega, dveh, treh ali vseh osmih navad,” je povedal Xuan-Mai T. Nguyen z omenjene univerze. “Izsledki naše raziskave kažejo, da je zdrav življenjski slog pomemben tako za javno zdravje kot tudi za osebno dobro počutje. Prej, kot bomo osvojili zdrave navade, bolje bo za nas,” je še povedal in dodal, da za nov življenjski slog ni nikoli prepozno. “Tudi majhna sprememba v štiridesetih, petdesetih ali šestdesetih bo koristna.”

Raziskava je še pokazala, da so imeli nizka telesna aktivnost, uporaba opioidov in kajenje največji negativni vpliv na življenjsko dobo. Ti dejavniki so bili povezani s približno 30-45 % večjim tveganjem za smrt v času študije. Stres, prekomerno pitje, slaba prehrana in slaba higiena spanja so bili povezani s približno 20-odstotnim povečanjem tveganja za smrt, pomanjkanje družbenih odnosov pa s 5-odstotnim.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,720
18.10.2024 ob 19:09
399
07.10.2024 ob 18:35
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close