To morate vedeti, preden se lotite priprave sadnih solat

I. K., 19. oktober 2024
Življenjski slogPrehrana

Nekatere sadne kombinacije nam lahko škodijo.

Le komu se ob misli na slastno sadno solato ne bi pocedile sline … Sadje je bogato s hranili in še zlasti pozimi je pomembno, da ga pojemo čim več, saj določeni vitamini pomagajo krepiti naš imunski sistem.

A pozor! Nekaterih vrst sadežev in zelenjave ni dobro uživati skupaj, saj lahko pride do prebavnih in celo do resnih kroničnih težav, pravi strokovnjakinja za prehrano dr. Swathy Reddy.

  1. Melon ne mešajte z drugim sadjem
    Melone so zdrave, ni pa jih priporočljivo mešati z drugim sadjem. V tem primeru ni govora le o lubenicah, ampak tudi o medeni meloni in kantalupski meloni. “Melone uživajte samo z drugimi melonami, saj se prebavijo hitreje kot drugo sadje. Melone vsebujejo veliko vode, zato se morda ne bodo dobro prebavile v kombinaciji z drugim sadjem,” je razložila dr. Reddy.
  2. Sadja z visoko vsebnostjo škroba ne mešajte s sadjem, ki je bogato z beljakovinami
    Nekateri sadeži so bogati s škrobom, na primer zelene banane in trpotec. Teh sadežev ne mešajte s sadjem, ki vsebuje veliko beljakovin, kot so guava, suhe marelice, kivi, avokado in robide. Telo za prebavo različnih hranil namreč potrebuje različno okolje – kislo za beljakovine in bazično za škrob.
  3. Ne mešajte kislega in sladkega sadja
    Grenivk, jagod, jabolk, granatnega jabolka in breskev ne uživajte z bananami in rozinam, saj lahko te kombinacije povzročijo prebavne težave, slabost, acidozo in glavobole.
  4. Papaji ne dodajajte limone
    Tej kombinacije se izognite, saj lahko povzroči anemijo ali neravnovesje hemoglobina. Še posebej nevarna je ta kombinacija po besedah dr. Reddy za otroke.
  5. Sadja ne kombinirajte z zelenjavo
    Na spletu se najde ogromno receptov za solate, za katere potrebujemo zelenjavo in sadje. Dr. Reddy svetuje, da jih preskočite, saj lahko visoka vsebnost sladkorja v sadju ovira prebavo zelenjave.
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,720
18.10.2024 ob 19:09
399
07.10.2024 ob 18:35
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close