Navzkrižni ugriz lahko povzroči različne zdravstvene težave

I. K., 12. oktober 2024
Stomatologija
Foto: Profimedia

Ne ignorirajte navzkrižnega ugriza, saj ne gre le za estetsko težavo.

Zobozdravnik dr. Moritz Göde je za Focus naštel vse težave, ki lahko nastanejo zaradi navzkrižnega ugriza, ki je po njegovih besedah ena najpogostejših nepravilnosti zob in čeljusti, zlasti pri otrocih.

Pri navzkrižne ugrizu se zdi, kot bi bili zobje v spodnji čeljusti pozicionirani preveč naprej, vendar so večinoma krivi zobje v zgornji čeljusti, ki so pomaknjeni preveč nazaj. “Posledica tega je, da se zobje ne stikajo pravilno, ko so usta zaprta,” pravi strokovnjak, ki je ob tem poudaril, da je treba težavo čim prej prepoznati in jo tudi čim prej zdraviti, da se izognete resnim posledicam.

“Nezdravljen navzkrižni ugriz lahko upočasni rast zgornje čeljusti, ki je zaradi tega preozka. Navzkrižni ugriz tako rekoč »zaklene« čeljustno kost v njeni rasti v širino ali naprej. Spodnja čeljust se lahko razvije tudi asimetrično, kar lahko vodi v funkcionalne in estetske težave. Razlika v obremenitvi med žvečenjem lahko privedejo do neenakomernega razvoja čeljustne strukture, kar lahko povzroči dolgoročne težave pri prehranjevanju, razvoju govora in prostora za jezik.”

Foto: Profimedia

Kot rečeno, lahko navzkrižni ugriz pri otrocih vpliva na razvoj govora. Zaradi neusklajenosti zob in čeljusti zvokov ni mogoče pravilno oblikovati, kar lahko vodi do motenj govora.

“Poleg tega je oteženo tudi žvečenje, ker se zobje ne stikajo optimalno, kar lahko vodi v neenakomerno obrabo zob in na dolgi rok tudi v izgubo zob. Nenehna nepravilna obremenitev lahko povzroči tudi bolečine v čeljustnem sklepu in napetosti v predelu vratu in ramen ter moteče ugrize v ličnico,” opozarja Göde, ki še dodaja, da lahko nepravilen ugriz povzroča tudi glavobole in težave z dihanjem.

“Ko je rast zgornje čeljusti ovirana, ta zaradi lege ne omogoča polnega razvoja nosne votline. To zmanjša količino zraka, ki jo lahko vdihnemo, kar posledično spodbuja dihanje skozi usta. In to lahko škodi celotnemu razvoju otroka, še zlasti pa nevrološkemu razvoju.”

Tudi estetskih težav ne smemo zanemarjati, saj lahko navzkrižni ugriz spremeni videz obraza in tako še zlasti pri otrocih in mladostnikih povzroči psihičen stres in pomanjkanje samozavesti.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
120
20.07.2024 ob 12:06
31
22.05.2021 ob 22:40
14
20.09.2018 ob 11:48
297
06.08.2024 ob 16:17
382
03.10.2024 ob 14:10
Preberi več

Več novic

New Report

Close