Okusno jesensko živilo, ki je hranilno bogato

N. K., 05. oktober 2024
Prehrana
Kostanj v človekih rokah
Foto: Sébastien Bourguet, Unsplash

Kostanj vsebuje večjo količino ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, kot so vitamin C, folat, vitamin B6 in tiamin ter mineralov, kot so mangan, baker in kalij ima veliko prehransko vrednost. Obenem pa je bogat vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo in zdravje.

Kostanj je zrel vsako leto v oktobru in novembru, vsako tretje leto pa obrodi še posebej obilno.

Tako pridobi sladkobo

Ko kostanj naberemo, ga je dobro pustiti nekaj dni, saj tako pridobi sladkobo. Ni pa ga priporočljivo hraniti več kot dva tedna. Kuhan kostanj lahko zmeljemo, mu dodamo malo mleka in ga zamrznemo za kasnejšo uporabo.

Kuhan ali pečen

Kostanj se lahko pripravi na več načinov: lahko ga skuhamo v vodi, pečemo v ponvi, na žaru ali v pečici. Kuhan kostanj se lahko uporablja za pripravo različnih prilog, pirejev, nadevov za testenine in peciva. Olupljenega kuhamo v osoljeni vodi približno pol ure, neolupljenega pa okoli dve uri. Ko je kuhan, ga olupimo, dokler je še topel in namočen v vodi. Če v vodi stoji predolgo, se kostanj lahko prekomerno zmehča, če pa vodo prehitro odlijemo, se lahko začne sušiti.

V ponvi pečen kostanj
Foto: Profimedia

Kadar ga pečemo, v lupino naredimo zarezo, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da prerežemo lupino in kožico pod njo. Tako bomo pečen kostanj lažje luščili. V posodo damo le toliko kostanja, da prekrijemo dno. Glede na velikost kostanjev ga pečemo 15 do 20 minut. Najbolje je, da uporabimo posodo z luknjami, ki je namenjena prav peki kostanja. Lahko pa uporabimo tudi povsem običajno posodo. Izogibamo pa se posodam s teflonsko prevleko. Pri pečenju ga pokrijemo, da se izognemo zadimljenosti kuhinje.

V pečici lahko hkrati pečemo tudi večjo količino kostanja. Kostanj zarežemo z dovolj globokim rezom, da prerežemo lupino in kožico pod njo, pred peko ga poškropimo z vodo. V pečico ga damo, ko je ta že ogreta na najvišjo temperaturo. Po desetih minutah peke ga premešajmo in po potrebi še enkrat poškropimo z vodo. Temperaturo pečice zmanjšamo na 200 stopinj in pečemo še 20 minut.

Kostanj lahko uporabimo tudi v kompleksnejših jedeh, denimo v juhi, sladicah, prilogah …

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close