Raziskovalci odkrili presenetljiv razlog za izumrtje neandertalcev

N. K., 05. oktober 2024
Aktualno
neandertalec
Foto: Profimedia (AI)

Kot kaže, je ključna za preživetje sodobnih ljudi – družabnost.

Po podatkih nove raziskave neandertalci niso bili družabni in ravno odsotnost družabnosti je povzročila njihovo izumrtje pred približno 40.000 leti. Novi genetski dokazi iz jame v Franciji razkrivajo, da so bili neandertalci bolj samotarski, in so se raje družili le med seboj. Homo Sapiens (sodobni ljudje) pa so se pogosteje povezovali z drugimi skupinami in izmenjavali ideje, kar je bila evolucijska prednost pri preživetju.

Arheologi skušajo ugotoviti razloge za izumrtje neandertalcev. Nova študija, objavljena v Cell Genomics, podpira vse pogostejšo teorijo, da neandertalci niso propadli zaradi okoljskih sprememb ali bolezni, temveč zaradi svojega antisocialnega načina življenja.

Družbeno izolirani

“O tem, da so neandertalci izumrli zaradi nedružabnega načina življenja, smo se pogovarjali že nekaj časa. Vendar smo potrebovali več dokazov in nova najdba je eden teh, ki smo jih iskali in potrebovali, da bi ugotovili, kako verjetna je ta hipoteza,” je v sporočilu za medije povedala Tharsika Vimala, podoktorica na Univerzi v Københavnu.

Raziskovalci so v jami na jugu Francije odkrili zob neandertalskega moškega in tako dobili priložnost preučiti njegove vzorce DNK in jedrni genom. Jedrni genom je DNK, ki se nahaja v jedru celic. Te podatke so nato primerjali z drugimi neandertalskimi genomi, da bi dobili boljši vpogled v njihov način življenja.

Novo odkriti neandertalski genom je bil izoliran pred približno 50.000 leti. Gre šele za peti vzorec iz zahodne Evrope, kar kaže, kako izolirana je bila ta skupina neandertalcev. Raziskovalci so preučili tudi genom drugega neandertalca iz Francije. Posameznik je imel prednike iz druge linije neandertalcev kot tisti, ki so ga našli v jami.

 “Novo odkriti genom neandertalca je iz drugačne linije kot drugi pozni neandertalci, ki so jih preučevali doslej,” pravi Martin Sikora, izredni profesor z Univerze v Københavnu. “To potrjuje domnevo, da je bila družbena organizacija neandertalcev drugačna kot pri zgodnjih sodobnih ljudeh, za katere se zdi, da so bili bolj povezani.

Majhna genetska raznolikost vpliva na sposobnost preživetja

Analiza genetskih ostankov neandertalskega moškega je pokazala, da ni bilo veliko genetske raznolikosti, kar kaže na to, da so se ti ljudje raje parili v sorodstvu. “Živeli so v majhnih skupinah. Vemo, da križanje v sorodstvu zmanjšuje genetsko raznolikost v populaciji, kar je lahko škodljivo za njihovo sposobnost preživetja, če se to dogaja dlje časa,” pojasnjuje Sikora.

Nizka genetska raznolikost neandertalcev je v nasprotju z zgodnjimi sodobnimi ljudmi. Ta nakazuje, da so zgodnji sodobni ljudje pogosteje sodelovali z drugimi človeškimi vrstami, kar je bila evolucijska prednost za preživetje. Po mnenju avtorjev so povezave z drugimi skupinami pripomogle k povečanju genetske raznolikosti ter k izmenjavi znanja in idej zgodnjih sodobnih ljudi.

Vir: https://studyfinds.org/downfall-of-neanderthals/

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,670
29.08.2024 ob 09:02
3,920
01.10.2024 ob 20:50
33,819
17.09.2024 ob 22:27
1,239
29.09.2024 ob 19:34
572
04.10.2024 ob 16:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close