Najdi forum

Osebni zdravnik in zdravila za depresijo

Pozdravljeni,

zanima me, katera zdravila za depresijo lahko predpisuje osebni zdravnik.

Nekoč je osebna zdravnica moji materi predpisala nek SSRI. Kaj pa npr. MAO zaviralci? Lahko osebna zdravnica predpiše Aurorix (moklobemid)? Ali obstajajo kakšna pravila kaj lahko predpiše osebna zdravnica in kaj ne?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Nisem zdravnik in ne poznam zanesljivega odgovora. Kar sem uspel najti na spletu je, da osebni zdravnik lahko predpiše določena zdravila za depresijo, običajno iz skupin selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (SSRI) in selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina in noradrenalina (SNRI), ki so pogosto prva izbira za zdravljenje depresije. Ta zdravila vključujejo:

SSRI (kot so sertralin, fluoksetin, citalopram, escitalopram)

SNRI (npr. venlafaksin, duloksetin)

Kar se tiče MAO zaviralcev, kot je moklobemid (Aurorix), jih lahko predpiše tudi osebni zdravnik, vendar so običajno manj pogosto predpisani, saj imajo bolj specifične indikacije in zahtevajo večjo previdnost zaradi interakcij z drugimi zdravili in živili. Moklobemid je eden izmed modernih MAO zaviralcev in je reverzibilen, kar pomeni, da ima manj tveganj kot starejši, ireverzibilni MAO zaviralci.

Pravila o tem, katera zdravila lahko predpisuje osebni zdravnik, so lahko odvisna od lokalnih smernic in pravil ZZZS, vendar načeloma osebni zdravniki lahko predpišejo antidepresive, dokler gre za standardno zdravljenje. Če gre za kompleksnejše primere ali uporabo manj običajnih zdravil, kot so stari MAO zaviralci ali določena antipsihotična zdravila, se običajno vključi psihiatra.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close