Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vprašanje za zdravnico

Vprašanje za zdravnico

Pozdravljeni.
Naš fantek bo star skoraj 9mesecev. Zelo rad jé. Od rojstva smo bili na aptamilu AR. Sedaj dobi se am zjutraj ko se zbudi in zvečer preden gre spat. Od goste hrane zelo ima rad vse. Je veliki jedec. Problem imamo z melkom. Karkoli mu dam nor (cokolino, keksolino, gris, monte, jogurt…) cez nekaj minut vrze nazaj ven. Enako je pri kasicah ki imajo mleko v prahu kjer se doda samo voda. Ce pa poje pire krompir kamor tudi dam mleko ni problema, enako sirni namaz, sir, kaksno pecivo kjer je tudi mleko.
Probala sem tudi mesati z vodo (100ml vode+30ml mleka) pa mu isto ne pase. Tudi z mlekom brez laktoze smo poskusili pa se je zgodilo enako. Odvaja normalno potem.
Kaj mi svetujete?bo to izvenelo?skrbi ne zaradi vrtca, saj to verjetno ni alergija na mleko.
Hvala za odgovor. Lp

Zanesljivo ne gre za kakšno alergijo in mu verjetno res ni všeč okus mleka. Ki ga lahko “zabrišete” le z nečim, kar ima bistveno bolj intenziven okus in vonj.

Ker pa poje vse od kraja, ne bo nobena težava, če ostane čisto brez mleka (no, Aptamil AR je tudi mleko). In čisto možno je, da v vrtcu – med sovrstniki, ki bodo s slastjo pojedli mlečen obrok – težav ne bo več. Če pa bodo, se boste pač dogovorili, da vaš malček dobi prilagojen obrok.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani,

nas 2-letnik preboleva virozo zamasenim nosom, vnetimi ockami in povisano temperature. Zanima me vase mnenje ali sem danes prav ravnala pri zbijanju temperature. Po popoldanskem pocitku okrog 15h se je zbudil s TT 39C, bil je bolj umirjen, zarec v obraz. Glede na to, da je bil sicer neprizadet, sem se odlocila, da mu preden dan Calpol naredim mlacno kopel, ki je TT znizala na 38C. Tekom dneva ni bil posebej prizadet, igral se je s kockami, bral knjigice. Vmes sem mu parkat zmerila in je bilo med 38-38,5 C, merjeno pod pazduho. Zdaj sem mu pred spanjem ob TT 38,5 C dala Calpol. Sem ravnala prav ali bi morala se pred kopeljo poseci po Calpolu? Zelo sem zmedena, ker nevem ali naj se odlocam na podlagi tega kako prizadet zgleda otrok ali zgolj, ko preseze 38,5 C. Je nekaj ur trajajoca temperatura do 39,5 lahko kakorkoli skodljiva ali ogrozujoca za otroka? Skrbi me, da bi mu ponoci narastla in ne bi dovolj hitro opazila.

Hvala. Lep pozdrav

Popolnoma prav ravnate – zvečana temperatura ima pri boju z mikrobi (zlasti virusi) pomembno vlogo in njeno zbijanje za vsako ceno ni potrebno. Pri odločitvi, kdaj dati Calpol, ste tudi ravnali pravilno: preko dneva je otrok pod vašimi budnimi očmi, lažje ocenite, ali mu je vročina “v nadlego”, ali ga zelo moti. In če se je uspel zaigrati s kockami in knjigicami, mu res ni bilo hudega.

Ponoči jaz z antipiretikom ne bi bila skopa (pazite tudi, da je odmerek pravilen – mnogi raje dajo malo manj, a potem zdravilo tudi slabše deluje), spanje je zanj zelo pomembno.

Vročina nekaj dni pri sicer zdravem otroku ni povezana s posledicami – pod pogojem, da dovolj pije, lula, da ni prekomerno zaspan, slabše odziven. Je pa zanesljivo dobro, da po 2-3 dneh (še zlasti, če po antipiretiku vročina ne pade skoraj do normalne) obiščete pediatra – da preveri klinično stanje otroka in se morda odloči za kakšno preiskavo (pregled krvi, odvzem kužnin), s katero bi se prepričal, da gre le za obilčajno virozo.

Srečno, hitro ozdravitev vama želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close