Število kratkovidnih se je močno povečalo, pa še bolj se bo

N. K., 02. oktober 2024
Oftalmologija
Simpatična majhna deklica z očali
Foto: Profimedia

Število kratkovidnih otrok in mladostnikov na svetu se bo do leta 2050 povečalo na več kot 740 milijonov, kaže nova obsežna analiza.

Avtorji študije, v kateri so analizirali 311 študij in več kot 5,4 milijona udeležencev iz 50 držav, navajajo, da se je kratkovidnost (imenovana tudi miopija), pri kateri ljudje težko vidijo predmete na daljavo, od leta 1990 postopoma povečala s približno četrtine otrok in mladostnikov na tretjino, poroča Euronews. Izsledki so bili objavljeni v British Journal of Ophthalmology.

V študiji napovedujejo, da se bo med letoma 2023 in 2050 razširjenost kratkovidnosti v svetu povečala za 9 odstotkov: do leta 2050 naj bi bila kratkovidna polovica mladostnikov starih od 13 do 19 let in četrtina otrok starih od šest do 12 let.

Povečuje tveganje za zaplete kasneje v življenju

Omar Mahroo, profesor nevroznanosti mrežnice na University College London, ki ni sodeloval v študiji, je dejal, da lahko očala sicer popravijo kratkovidnost, vendar opozoril, da “Povečana kratkovidnost povečuje tveganje za zaplete, ki ogrožajo vid, vključno z odstopom mrežnice in s kratkovidnostjo povezano degeneracijo rumene pege. Ti zapleti lahko vodijo do nepopravljive izgube vida. Zato je razumevanje vzrokov za kratkovidnost in načinov njenega preprečevanja pomembno z vidika javnega zdravja.

Napovedi so skrb vzbujajoče, ker “Če se kratkovidnost razvije v mlajših letih, bo oseba dalj časa kratkovidna,” pa je dejal pediatrični oftalmolog Imran Jawaid, iz bolnišnice Moorfields Eye Hospital Dubai, ki prav tako ni sodeloval v študiji. Razložil je, da so zaradi tega mlajši otroci lahko bolj izpostavljeni tveganju za nastanek zapletov.

Nekaj ukrepov proti kratkovidnosti, ki jih lahko izvajamo sami

Čeprav avtorji niso pojasnili razloga za povečanje kratkovidnosti, so izpostavili zaskrbljenost zaradi »morebitnega negativnega vpliva« na zdravje oči zaradi manj časa preživetega na prostem v času družbenih zapor zaradi pandemije kovida-19, kljub temu, da so je o dokazih o tem premalo poročalo. Kot navajajo, lahko h kratkovidnosti prispeva tudi manj časa, preživetega na prostem, in več dela, pri katerem je potrebna osredotočenost na predmete blizu obraza, kot je zaslon.

Jawaid pravi, da obstaja nekaj preprostih načinov za preprečevanje kratkovidnosti, na primer da ohranjamo predmete, na katere smo osredotočeni (denimo zaslon ali knjiga) na razdalji 30 centimetrov in da več časa preživimo na prostem. “Spodbujamo otroke, da se v predšolskem obdobju vsaj eno uro ali dve uri na dan zadržujejo na prostem, saj vemo, da je to povezano z nižjo stopnjo oziroma manjšo pojavnostjo kratkovidnosti,” je dejal.

Avtorji študije navajajo, da bi morali mladi posamezniki izvajati ukrepe za zaščito oči. Priporočajo povečanje telesne dejavnosti in zmanjšanje časa, ki ga namenijo gledanju televizije, igranju računalniških iger in bivanju na spletu.

Nova analiza je pokazala, da so v državah, vključenih v študijo, velike regionalne razlike v razširjenosti kratkovidnosti na svetovni ravni: največja je na Japonskem, najmanjša pa v Paragvaju. Čeprav ni znano, kaj povzroča kratkovidnost, obstajajo določeni dejavniki tveganja, analiza pa je pokazala, da so pogosteje kratkovidni ljudje, ki živijo v vzhodni Aziji, na mestnih območjih in ženske.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close