Kako pomembni so za hidracijo elektroliti?

Ženska športnica se odžeja
Foto: Profimedia

Zadostno količino elektrolitov zaužijemo z raznovrstno prehrano in jih običajno ni treba dodajati. V katerih primerih to ni zadosti?

Pri večjih športnih aktivnostih in prekomernem potenju ter nekaterih bolezenskih stanjih, pri katerih izgubljamo več tekočine (bruhanje, driska), je smiselno tekočino in elektrolite nadomeščati s pitjem rehidracijskih raztopin.

Učinkovitejša absorpcija tekočine iz črevesja

“Zaradi elektrolitov je lahko učinkovitejši vnos tekočine iz črevesja,” pravi Kim Barrett, gastrointestinalna fiziologinja z Univerze v Kaliforniji in predstavnica Ameriškega gastroenterološkega združenja.

Za ohranjanje hidracije je najpomembnejši natrij. Ko ga zaužijemo, se zadržuje na zunanji strani celic, kjer s svojim pozitivnim električnim nabojem privlači molekule vode v krvni obtok in tkiva. Vendar pa so pomembni tudi drugi elektroliti, saj če raven natrija preveč naraste, to lahko povzroči zadrževanje preveč vode v telesu, to pa bi obremenilo srce in ledvice. Klorid, negativno nabit elektrolit, se prilepi na natrij in tako podpira ravnovesje elektrolitov, dodaja profesor Craig Horswill iz Univerze v Illinoisu (Chicago). Kalij pa izravnava natrij tako, da ledvice filtrirajo ‘njegovega slanega bratranca’ iz krvnega obtoka.

Normalni razpon natrija v telesu je ozek: najnižja vrednost je 135 miligramov na liter krvi, najvišja pa le malo višja, 145 miligramov. Redko se zgodi, da bi ljudje padli pod minimalno vrednost, deloma zato, ker je elektrolitov v hrani veliko, deloma pa zato, ker z znojenjem med običajno vadbo izgubimo razmeroma malo elektrolitov. Če med boleznijo ali močnim in dolgotrajnim potenjem ne pride do velikih izgub elektrolitov, lahko večino elektrolitov nadomestimo z zdravo prehrano.

Dolgotrajne aktivnosti in visoke zunanje temperature

Kot kaže, so elektrolitski dodatki, ki so postali priljubljeni zaradi oglasov, v katerih so jih promovirali preznojeni profesionalni športniki, koristni predvsem za … preznojene profesionalne športnike. Vendar lahko dodajanje elektrolitov v nekaterih situacijah koristi tudi vsem ostalim, poroča Time.

Primer so ljudje, ki delajo zunaj v visoki vročini, denimo gradbeni delavci, dostavljavci, krajinarji in kmetijski delavci. “Delavci, ki so več kot dve uri izpostavljeni vročemu okolju, morajo nadomeščati elektrolite,” pravi Hayden Hess, profesor telesne vadbe na univerzi v Buffalu.

Podobno velja tudi za dolgotrajne prostočasne dejavnosti. Denimo, pri večurnem pohodništvu, zlasti na topel dan, so elektroliti pomembni za ohranjanje optimalne hidracije. Enako velja za vse dolgotrajnejše telesne aktivnosti.

Kadar smo v dvomih, poslušajmo svoje telo. Prvi znaki dehidracije so temen urin, občutek žeje in redkejše uriniranje, lahko pa se pojavijo tudi krči ali občutek omotice.

Večje tveganje za dehidracijo tudi pri otrocih

Otroci pogosto ne zaužijejo dovolj tekočine, približno 20 odstotkov jih ne pije vode. Za otroke, ki so športno aktivni, zlasti pri višjih zunanjih temperaturah, so lahko pijače z elektroliti priporočljive. Poleg tega so raziskave pokazale, da so otroci, ki so dobili pijačo z elektroliti z nizko vsebnostjo sladkorja, zaužili več tekočine v primerjavi z otroki, ki so dobili le vodo.

Mleko z nizko vsebnostjo maščob vsebuje elektrolite, ogljikove hidrate in aminokisline. Vendar pa lahko mleko med vadbo povzroči prebavne težave. Se pa dobro obnese pri dopolnjevanju elektrolitov po vadbi.

Previdnost je potrebna pri teh skupinah in boleznih

Previdnost je potrebna pri dojenčkih in majhnih otrocih, bolnikih s srčnimi obolenji, slabšim delovanjem ledvic ali nadledvične žleze, zadrževanjem vode v telesu, zvišanim krvnim tlakom, stanji, ki so povezana s povišano ravnjo natrija ali kalija v krvi, ter bolnikih, ki so na dieti z nadzorovanim vnosom kalija ali natrija. Nekatere raztopine z elektroliti vsebujejo tudi glukozo, zato morajo biti pri uporabi pozorni tudi sladkorni bolniki.

Preveliki odmerki raztopine z elektroliti lahko povzročijo srčno popuščanje, zvišanje krvnega tlaka in povečano koncentracijo natrija v krvi.

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,720
05.10.2024 ob 14:35
399
04.10.2024 ob 07:10
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close