Tega raje ne uživajte skupaj s čajem ali kavo

I. K., 18. september 2024
PrehranaHematologija
Foto: Profimedia

Prehranska strokovnjakinja razkriva, katerih živil nikoli ne kombinirajte s čajem ali kavo.

Po besedah farmacevtke in prehranske terapevtke Deborah Grayson bi lahko pitje čaja ali kave z določeno vrsto hrano, kot sta rdeče meso in zelena listnata zelenjava, povečalo verjetnost za razvoj hudega pomanjkanja hranil.

“Če ob obroku vedno pijete čaj, lahko postanete anemični,” je za The Mirror povedala Grayson. Dodala je, da je to tveganje za anemijo – resno pomanjkanje železa – še posebej veliko pri ženskah z menstruacijo. Strokovnjakinja zato svetuje, da se med pitjem čaja ali kave izogibamo obrokom, ki so bogati z železom, kot so zrezki in goveja pečenka, in pa tudi zeleni zelenjavi, kot so špinača, brokoli in ohrovt.

Študije so pokazale, da lahko številne kemikalije v čaju in kavi blokirajo absorpcijo železa, vključno s polifenoli, ki naj bi varovali pred vnetji. Železo je mineral, ki je ključnega pomena za prenos kisika po telesu, kar nam daje energijo in močan imunski sistem. Polifenole najdemo sicer tudi v sadju, zelenjavi in začimbah, a so ravni veliko nižje.

“Anemija ali slabokrvnost je bolezensko stanje, ki je posledica zmanjšanje celotne količine hemoglobina v telesu. Hemoglobin je krvno barvilo, ki se nahaja v rdečih krvničkah eritrocitih in omogoča prenos kisika iz pljuč v vsa tkiva pa tudi prenos ogljikovega dioksida iz tkiv v pljuča. Pri zmanjšani količini hemoglobina je v ospredju pomanjkanje kisika, medtem ko izločanje ogljikovega dioksida ni moteno. Ker je določanje količine hemoglobina zelo komplicirano v vsakdanji praksi, določamo koncentracijo hemoglobina v litru krvi. Koncentracija je odvisna od starosti in od spola. Pri odraslih ženskah je normalna koncentracija hemoglobina med 118 in 148 gr/L, pri moških pa med 133 in 167 gr/L krvi (referenčne vrednosti za Hematološki laboratorij KO za hematologijo UKC Ljubljana). Če so vrednosti koncentracije hemoglobina pod spodnjimi referenčnimi vrednostmi, govorimo o anemiji,” pišejo na spletni strani Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi.

Simptomi anemije so:

  • utrujenost.
  • šibkost
  • zasoplost
  • bleda ali rumenkasta koža
  • nereden srčni utrip
  • omotičnost
  • bolečine v prsih
  • mrzle roke in noge
  • glavoboli
Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close