Sedem zdravstvenih koristi uživanja temne čokolade

Med.Over.Net , 22. september 2024
Prehrana
Narezana temna čokolada v prozorni posodi
Foto: Dovile Ramoskaite, Unsplash

Temna čokolada vsebuje kar nekaj sestavin, ki so dobre za zdravje. Vendar je pomembna zmernost, saj lahko vsebuje veliko sladkorja, maščob in kalorij.

Portal Study Finds je pripravil seznam sedmih najpomembnejših koristi temne čokolade za zdravje

Visoka vsebnost esencialnih hranil

Temna čokolada vsebuje primerne količine številnih zdravih hranil:

  • Vlaknine
  • Železo
  • Magnezij
  • Baker
  • Mangan
  • Kalij
  • Fosfor
  • Cink
  • Selen

Vir antioksidantov

Čokolada velja za bogato z antioksidanti, čeprav za dokazovanje antioksidantnega učinkovanja v človeškem telesu ni zadosti prepričljivih dokazov. Biološko aktivni antioksidanti so polifenoli, flavanoli, katehini in nekateri drugi. Polifenoli lahko v kombinaciji z drugimi živili, kot so mandlji, pomagajo zniževati nekatere oblike slabega holesterola LDL. Flavanoli v temni čokoladi pa lahko zmanjšajo odpornost na inzulin, vendar ima lahko tudi temna čokolada ravno nasprotni učinek, če vsebuje veliko sladkorja.

Zaščita pred visokim holesterolom

Temna čokolada lahko morda ščiti pred visokim holesterolom. V eni od raziskav je temna čokolada z likopenom znatno znižala raven skupnega holesterola, holesterola LDL in trigliceridov.

Znižanje krvnega tlaka

Flavonoidi v temni čokoladi lahko spodbudijo endotelij, ki obdaja arterije, da proizvaja dušikov oksid (NO). Ena od funkcij NO je pošiljanje signalov arterijam, da se sprostijo, kar zmanjšuje upor pri pretoku krvi in znižuje krvni tlak.

Številne nadzorovane študije so pokazale, da lahko kakav ali temna čokolada izboljšata pretok krvi in znižata krvni tlak, čeprav so učinki običajno blagi. Vendar je mogoče, da ljudem, ki se že zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka, dodajanje kakavovih flavanolov v prehrano ne bo prineslo dodatnih koristi. Potrebne so nadaljnje raziskave.

Morda lahko zmanjša tveganje za bolezni srca

Pregled študij je pokazal, da uživanje čokolade trikrat na teden zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za 9 odstotkov. Pogostejše uživanje čokolade ni prineslo večjih koristi.

Drug pregled je pokazal, da je uživanje 45 gramov čokolade na teden zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja za 11odstotkov. Uživanje več kot 100 gramov čokolade na teden pa ni prineslo koristi za zdravje.

Blagodejna koži

Bioaktivne spojine v temni čokoladi so lahko koristne tudi za vašo kožo: flavanoli lahko pomagajo ščititi pred poškodbami zaradi sonca, izboljšajo pretok krvi v koži ter povečajo gostoto in vlažnost kože.

Morda koristi možganom

Študije kažejo, da lahko uživanje kakava z visoko vsebnostjo flavanola izboljša pretok krvi v možganih pri mladih odraslih. To lahko pojasni, zakaj se zdi, da vsakodnevno uživanje kakava izboljšuje pozornost, verbalno učenje in spomin.

Flavonoidi kakava lahko morda pomagajo ohranjati kognitivne funkcije pri starejših odraslih z blagimi kognitivnimi motnjami in zmanjšujejo možnost napredovanja demence. Vendar je potrebnih več raziskav.

Poleg tega, kakav vsebuje poživila, kot sta kofein in teobromin, kar je lahko ključni razlog, da lahko uživanje kakava kratkoročno izboljša delovanje možganov.

Vir: https://studyfinds.org/7-health-benefits-dark-chocolate/

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Več novic

New Report

Close