Igre na srečo niso primerne za otroke

igre na srečo nagradni listek za strganje
Foto: Profimedia

Starši v iskanju načinov motiviranja in obdarovanja otrok lahko nehote naredijo kakšno napako. Da ima izpostavljanje otrok ali mladostnikov igram na srečo lahko dolgoročne posledice, mnogi niti ne pomislijo.

Žal se prevečkrat zgodi, da se otroci srečajo z igrami na srečo v družbi odrasle osebe, ki pa po vsej verjetnosti ni seznanjena z vsemi potencialnimi tveganji. Raziskave pa kažejo, da tudi na prvi pogled nedolžna zabava ali pa dobronamerno darilo v obliki loterijske srečke poveča tveganje in pogosteje vodi v zasvojenost z igrami na srečo.

Najnovejše raziskave so namreč pokazale, da so otroci in mladi, ki so bili izpostavljeni igram na srečo, bolj ogroženi za razvoj zasvojenosti z igrami na srečo. Igre na srečo kot so spletne igre, športne stave, poker, pa tudi srečke ali loterijske igre, za mlade, ki so zelo dovzetni za različne vplive, predstavljajo povečano tveganje in je bolje, da jih pred njimi ščitimo, kolikor dolgo je to mogoče.

Zakaj so mladi še posebej ranljivi igralci iger na srečo

Mladi so za razvoj zasvojenosti bolj ogroženi kot v odraslosti. Zakaj je to tako?

1. Omejena sposobnost odločanja

Mladostniki in mlajši odrasli še vedno razvijajo zmožnosti odločanja, vključno z nadzorom impulzov in oceno tveganja, zato ne znajo predvideti vseh posledic igranja iger na srečo.

2. Normalizacija igranja

Izpostavljenost igram na srečo v mladosti lahko ustvari domačnost in zanimanje za dejavnost, kar lahko vodi k večjemu sprejemanju in posledično do prekomernega igranja iger na srečo, navsezadnje pa to lahko postane del življenjskega sloga posameznika.

3. Posebnosti najstniškega obdobja

Številni dejavniki, ki so jim izpostavljeni predvsem najstniki (npr. medvrstniški vpliv, uživanje alkohola in drog ali slabše socialne razmere), lahko povečajo možnost za razvoj težav, povezanih z igrami.

 »Otroci, mladostniki in mlajši odrasli niso zmožni odločati se, ocenjevati tveganja ter nadzirati impulzov. Igranje iger na srečo lahko dodatno ovira razvoj teh veščin, kar vodi do tveganega vedenja in slabšega odločanja v odrasli dobi. Mladostniki so bolj nagnjeni k težavam z igrami na srečo tudi zaradi iluzije, da bodo lahko z njimi zaslužili na lahek način. S tem povezanih tveganj preprosto ne zaznavajo realno,«

opozarjajo pri Loteriji Slovenije, odgovorni prirediteljici loterijskih iger in aktivni članici pobude Obdarujte odgovorno1, ki poteka v mnogih državah sveta in ozavešča o tveganjih darovanja loterijskih srečk otrokom ter prezgodnji izpostavljenosti igram na srečo. Tudi zato so marca letos na vsa prodajna mesta Loterije uvedli prepoved prodaje in izplačevanje dobitkov mlajšim od 18 let, kljub temu, da jih zakon k temu ne zavezuje. Podobno kot to pri nas velja za prepoved tobaka in alkohola in kar že velja v večini evrospskih držav.

Program Igraj za veselje, igraj odgovorno 18+ velja za vse igre Loterije Slovenije. S to pobudo redno izobražujejo prodajno osebje o dosledni omejitvi dostopa do iger na srečo za mladoletne.

»Čeprav ponudba iger Loterije Slovenije velja za manj tvegano, se želimo izogniti možni povezavi med zgodnjo izpostavljenostjo igram na srečo in povečanim tveganjem za razvoj težav s tovrstno odvisnostjo v odrasli dobi. V skrbi po varovanju interesov otrok in mladoletnikov, smo uvedli program Igraj za veselje, igraj odgovorno 18+, ki preprečuje dostop do iger na srečo mladoletnikom, kar je pomembno za preprečevanje pojavov prekomernega igranja v njihovih odraslih letih.«

Tina Djinovski, vodja trajnosti in odnosov z deležniki, Loterija Slovenije

Ena od aktivnosti, ki se v okviru pobude izvajajo v Sloveniji, so izobraževalni programi. Potekajo pod vodstvom Mihe Kramlija, vodje Centra za zdravljenje zasvojenosti v Zdravstvenem domu v Novi Gorici, ki opozarja:

»Odrasli se moramo zavedati, da otroški možgani niso prilagojeni intenzivnosti dražljajev, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se izobražujemo na tem področju in da razvijemo kulturo omejitev dostopa do okolja, kjer so na voljo igre na srečo. Otroci, ki so izpostavljeni premočnim dražljajem, razvijejo večjo dojemljivost za tveganja, zato so omejitve dostopa do takih vsebin ključnega pomena za zdrav razvoj.«

S programi, v katere se letno vključi okoli 3.000 otrok in mladih, poskušajo preprečiti problematično igranje iger na srečo in drugih nekemičnih zasvojenosti, ki je v tujini že postalo pomembno in pereče javnozdravstveno vprašanje.

Sama zakonska prepoved v nekaterih državah, opozorila strokovnjaka, ki se veliko srečuje z mladimi zasvojenimi in tudi pobuda Igraj za veselje, igraj odgovorno 18+ kažejo na to, kako zelo pomembno je, da otroke obvarujemo pred izpostavljenostjo tveganjem pri igrah na srečo. Zato razmislite o tem, preden povabite otroka ali mladostnika k igranju iger na srečo ter se temu raje izognite.

Naloga staršev je, da tudi z lastnim odgovornim ravnanjem kažejo otrokom dober zgled in tako tlakujejo pot, ki ne bo vodila v zasvojenost.

Motnje hazardiranja so bolezen in ena od nekemičnih zasvojenosti. O motnji govorimo, ko igra na srečo (hazardiranje) postane problematična in se kaže v obliki štirih ali več kriterijev, ki niso enkratni, pač pa se pojavljajo skozi obdobje enega leta. Več o nekemičnih zasvojenostih v članku: Kje je meja med sprostitvijo in zasvojenostjo.

V primeru, da ste v dvomih ali potrebujete pomoč pri zasvojenosti, obiščite forum Zasvojenost in pomoč.

1 Kampanjo Obdarujte odgovorno organizirata ameriški ustanovi, Nacionalni svet za problematično igranje iger na srečo in Mednarodni center za težave z igrami na srečo in tvegano vedenje pri mladih. Pridružene članice so organizacije iz različnih držav sveta, tudi Slovenije.
Viri:
Brošura: Napotki za prodajalce igre Loterije Slovenije
https://www.loterija.si/files/za-medije/dokumenti/leto-2023/obdarujte-odgovorno.pdf
https://www.loterija.si/files/za-medije/dokumenti/sporocilo-za-javnost-obdarujte-odgovorno-191222.pdf
https://nijz.si/zivljenjski-slog/dusevno-zdravje/nekemicne-zasvojenosti/
https://nijz.si/zivljenjski-slog/nekemicne-zasvojenosti/s-krepitvijo-znanja-in-kompetenc-do-uspesnejsega-obvladovanja-nekemicnih-zasvojenosti-v-sloveniji/
https://nijz.si/zivljenjski-slog/nekemicne-zasvojenosti/nekemicne-zasvojenosti-izziv-21-stoletja/
https://youtu.be/spRYm6uvUM0?si=JDhm4yNujBL0WMM4
https://www.zadusevnozdravje.si/pomagam-sebi/spoprijemanje-s-tezavami-in-stiskami/nekemicne-zasvojenosti/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].

Več novic

New Report

Close