Ali ni bolje raka preprečiti kot zdraviti?

Zakaj je toliko zanimanja za cepiva, ki raka zdravijo, za tistega, ki preprečuje več vrst raka pa ga skoraj ni?

“Kot internist onkolog zdravim osebe, ki zbolijo za rakom.V zadnjih letih imam veliko vprašanj bolnikov, pa tudi novinarjev, glede cepiva proti raku. V svetu se preskušajo tri cepiva: proti melanomu je že v postopku pridobitve dovoljenja za promet, cepivi proti raku pljuč in raku trebušne slinavke pa sta še v fazi preskušanja. Ta cepiva bodo seveda spremenila zdravljenja bolnikov, ki so že zboleli. Navdušenje je veliko, kar je razumljivo. Manj razumljivo pa je, da imamo že več kot deset let cepivo, ki lahko prepreči nastanek šestih vrst raka. To pomeni, da osebe sploh ne bodo zbolele, navdušenje nad tem pa je bistveno manjše oziroma ga skoraj da ni,” je na tiskovni konferenci Raka lahko preprečimo z zgodnjo zaščito pred okužbami s HPV  povedala onkologinja prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med.

Zaradi HPV za rakom na leto zboli več kot 150 žensk in 40 moških

Rak predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj vsako leto prizadene številne posameznike in njihove družine. Vendar pa lahko nekatere vrste raka, kot so rak materničnega vratu, rak penisa, rak zadnjika, rak ustnega dela žrela in nekatere druge, učinkovito preprečimo. V Sloveniji po ocenah zaradi okužbe s HPV letno zboli za rakom več kot 150 žensk in več kot 40 moških. Cepljenje proti HPV lahko prepreči več kot 90 odstotkov rakov, povezanih z okužbo s HPV, če je opravljeno pri priporočeni starosti, izpostavljajo strokovnjaki ob pričetku novega šolskega leta, ko poteka cepljenje proti HPV na sistematskem pregledu otrok v 6. razredu.

Ključna je pravočasna zaščita v mladosti!

V Sloveniji po podatkih Registra raka RS na Onkološkem inštitutu Ljubljana vsako leto na novo za rakom zboli več kot 16.000 ljudi. Vendar pa lahko nekatere vrste raka, zlasti tiste, ki jih povzroča okužba s človeškimi papilomavirusi (HPV), učinkovito preprečimo s cepljenjem. Po ocenah naj bi v letu 2019 na svetu 620.000 novih primerov raka pri ženskah in 70.000 novih primerov raka pri moških povzročili HPV, kar predstavlja približno 5 odstotkov vseh rakov. Pravočasna zaščita pred HPV v mladosti je ključna za zaščito pred rakom materničnega vratu  ter drugimi raki, povezanimi s HPV. S cepljenjem lahko bistveno zmanjšamo pojavnost teh oblik raka in s tem zaščitimo zdravje prihodnjih generacij.  

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA, ki ga upravlja Onkološki inštitut Ljubljana, izpostavlja: “Zaradi okužbe s HPV v Sloveniji letno zboli za rakom več kot 150 žensk in več kot 40 moških, približno 1.600 žensk pa se zdravi zaradi predrakavih sprememb materničnega vratu. Okužba s HPV je namreč nujna za nastanek raka materničnega vratu, povzroča pa tudi raka penisa, zunanjega ženskega spolovila, nožnice, zadnjika in ustnega žrela, pa tudi genitalne bradavice in ponavljajoče papilome grla. S cepljenjem in drugimi preventivnimi ukrepi lahko zmanjšamo število teh rakov, pomembno pa je pravočasno ukrepanje in ozaveščanje javnosti. Cepljeni otroci bodo imeli veliko manjšo verjetnost, da bodo zboleli zaradi teh šestih rakov, kot necepljeni vrstniki.”

Okužb s HPV ne znamo pozdraviti, lahko pa jih preprečujemo

HPV najdemo na koži in sluznicah genitalij, zadnjika in ustno-žrelnega področja pri ženskah in moških. Poznamo več kot 200 genotipov HPV, okoli 45 jih povzroča okužbe spolovil, rodil, predela okoli zadnjika in ustno-žrelnega področja. Večina okužb ni nevarnih in okuženim ne povzročajo nobenih težav. Okrog 13 genotipov je nevarnejših in ob dolgotrajni okužbi lahko povzročijo mutacijo, ki vodi v raka. Okužb s HPV ne znamo pozdraviti, zdravimo lahko le spremembe, ki jih povzročajo okužbe. Lahko pa okužbo s HPV izjemno učinkovito preprečimo s cepljenjem.

Cepljenje proti HPV je zelo varno in učinkovito. Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024 vsebuje novost, in sicer se cepljenje proti HPV za fante/moške do dopolnjenega 26. leta starosti od letos izvaja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je poudarila: “Cepljenje je najboljša zaščita pred okužbami s HPV in boleznimi, ki jih le te povzročajo. Cepljenje proti HPV se bo v letošnjem šolskem letu izvajalo na sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole ter v 1. in 3. letniku srednje šole (za generaciji fantov, ki še niso bili cepljeni proti HPV ter dekleta zamudnice). V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pa se od letos lahko cepijo tudi vsi mladi do dopolnjenega 26. leta starosti (torej mlajši od 26 let), ki še niso bili cepljeni. Ti se za cepljenje dogovorijo s svojim izbranim zdravnikom, cepljenje pa izvajajo tudi nekateri drugi zdravniki (npr. cepilne ambulante v nekaterih zdravstvenih ustanovah in nekateri ginekologi).”

Skoraj 90 odstotkov manj raka materničnega vratu

Cepljenje je najbolj učinkovito, če se opravi v obdobju zgodnjega mladostništva, pred pričetkom spolne aktivnosti, saj cepljenje ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih posledic. Dosedanje raziskave so pokazale, da je pri ženskah, ki so bile cepljene v zgodnjem mladostništvu, pojavnost raka materničnega vratu za skoraj 90 odstotkov manjša v primerjavi z necepljenimi ženskami. Pri ženskah, ki so se cepile kasneje (pri večji starosti), pa je bila učinkovitost cepljenja manjša. Nadja Šinkovec Zorko je dodala: “Kljub izjemnim koristim, ki jih to cepljenje prinaša, se v Sloveniji proti HPV cepi manj kot polovica deklet in slaba četrtina fantov. Precepljenost v šolskem letu 2022/23 je bila pri dekletih le 44,3 odstotkov in pri fantih 23,9 odstotkov,” in pozvala: “Cepljenje proti HPV je izjemno varno. Neželeni učinki so običajno blagi in prehodni, kar poleg rezultatov raziskav kažejo tudi slovenski podatki. Glede na zaključke mednarodnih odborov za varnost cepiv do sedaj ni zaznanih nobenih zaskrbljujočih zapletov po cepljenju s temi cepivi.

Pomen verodostojnih informacij

Zelo pomemben vir informacij o HPV so tudi osnovne šole, saj poteka cepljenje proti HPV na sistematskem pregledu otrok v 6. razredu. Dr. Bojan Jeraj, ravnatelj Osnovne šole Bežigrad, izpostavlja: “Osnovne šole navadno na prvih roditeljskih sestankih v 6. razredih omogočimo, da je staršem predstavljena vsebina sistematskega pregleda in da strokovnjaki predstavijo preventivni program cepljenja proti HPV za deklice in dečke. Tako lahko rečem, da je tudi šola prostor, kjer starši dobijo čim več verodostojnih informacij, povezanih s cepljenjem proti HPV. Starši lahko izrazijo svoje dileme, dobijo odgovore na morebitna vprašanja, ponujene so jim dodatne informativne brošure in se nato lažje odločijo, ali bodo podali pisno soglasje za cepljenje svojega otroka. Poudariti želim, da šole tudi sodelujemo z zdravstvenimi ustanovami in društvi pri ozaveščanju strokovnih delavcev in učencev o raku, saj se na žalost ne ravno redko zgodi, da za rakom zboli tudi kateri izmed naših učencev. Takrat je pomembno, da vsi razumemo naravo otrokove bolezni, njegove morebitne omejitve in da tudi njegovi sovrstniki znajo pomagati ustvariti zanj razumevajoče šolsko okolje, polno spodbud in empatije.”

Vsako bolezen je bolje preprečiti kot zdraviti

Cepljenje proti HPV je eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za preprečevanje raka. Z njim ne le zmanjšujemo tveganje za razvoj več vrst rakov pri posamezniku, temveč tudi pomembno prispevamo k obvladovanju bremena raka v naši družbi ter dolgoročno razbremenjujemo zdravstveni sistem. Maja Jurjevec iz Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje je izpostavila: “Vsako bolezen je bolje preprečevati kot zdraviti, kar še posebej velja za šest vrst rakov, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem proti HPV. Da bi te rake popolnoma odpravili, moramo doseči vsaj 90-% precepljenost tako deklic kot dečkov, kar je eden od ključnih ciljev Evropskega načrta za boj proti raku in Državnega programa za obvladovanje raka v Sloveniji. Slovenija je na dobri poti za odpravo teh rakov, ki pa jo bomo dosegli le, če se bo za cepljenje odločilo čim več deklic in dečkov oziroma njihovih staršev.  Vabimo tudi tiste, ki se do sedaj še niso cepili, da do dopolnjenega 26. leta starosti izkoristijo možnost brezplačnega cepljenja.” Dodala je, da so z namenom čim večje osveščenosti o dobrobiti cepljenja proti HPV na ministrstvu podprli evropski projekt PERCH, katerega aktivnosti se bodo v medijih pričele v naslednjem tednu. K cepljenju proti HPV bo ministrstvo za zdravje generacije mladostnikov in njihovih staršev nagovarjalo skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana in NIJZ ter Zvezo slovenskih društev za boj proti raku.

Več novic

New Report

Close